Έρχεται το ΕΣΤΙΑ 2;

Σχέδιο Εστία 2 φαίνεται ότι ετοιμάζει το Υπουργείο Οικονομικών στη βάση του οποίου οι πολύ ευάλωτες ομάδες θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν πολύ λιγότερη δόση, με το κράτος να συνεισφέρει περισσότερα αλλά επιπρόσθετα και οι τράπεζες να επωμιστούν επιπρόσθετο κόστος. Αυτό προανήγγειλε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση που είχε χθες με τον πρόεδρο και στελέχη της ΕΔΕΚ για το θέμα της έγκρισης του κρατικού προϋπολογισμού.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ αναφερόμενος στο θέμα της βασικής κατοικίας, σημείωσε πως «ήδη υπάρχει αναστολή στην οποιαδήποτε εκποίηση μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο. Δεύτερον, υπάρχει το σχέδιο Εστία στο οποίο ένας αριθμός αιτητών έχει εγκριθεί, ένας αριθμός έχει απορριφθεί και ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις δόσεις γιατί είναι οι πολύ ευάλωτες ομάδες. Εκπονείται εκ μέρους της κυβέρνησης το Εστία 2 που αφορά πολύ περισσότερους ιδιοκτήτες κατοικίας κάτω των 350,000 ευρώ που δεν έχουν τις δυνατότητες έστω και με μειωμένη δόση με βάση το Εστία 1 ν’ ανταπεξέλθουν. Με βάση το Εστία 2 που ετοιμάζεται από το Υπουργείο Οικονομικών, αυτές οι πολύ ευάλωτες ομάδες θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν πολύ λιγότερη δόση, με το κράτος να συνεισφέρει περισσότερα αλλά επιπρόσθετα και οι τράπεζες να επωμιστούν επιπρόσθετο κόστος. Με αυτά τα δυο ζητήματα θεωρώ πως και η κοινωνία ωφελείται και η χώρα ως επενδυτικός προορισμός αλλά επιπρόσθετα δείχνουμε και την κοινωνική μας ευαισθησία στις ευάλωτες ομάδες, στη βασική κατοικία αλλά και το αναφαίρετο δικαίωμα του δανειολήπτη να προσφεύγει στη δικαιοσύνη».

Ειδικό δικαστήριο
Σε ό,τι αφορά το δικαίωμα των πολιτών για προσφυγή στη δικαιοσύνη ο κ. Νεοφύτου υπογράμμισε πως το δικαίωμα του οποιουδήποτε πολίτη να προσφεύγει στη δικαιοσύνη είναι αναφαίρετο. «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και η Τρόικα και όσοι παρακολουθούν την πορεία της χώρας, ζητούσαν επίμονα από τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας να θεσπίσουν ειδικό δικαστήριο για τις χρηματοπιστωτικές διαφορές και τις εμπορικές διαφορές. Το πρόβλημα στον τόπο μας, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, είναι που καθυστερεί η απονομή δικαιοσύνης, με αποτέλεσμα από τη μια όσοι έχουν δίκιο στο τέλος να μην μπορούν να το βρουν σύντομα και δικαιοσύνη που καθυστερεί δεν είναι δικαιοσύνη.
 
Από την άλλη, λόγω της καθυστέρησης στη λήψη δικαστικών αποφάσεων υπήρξε διαχρονικά μια εκμετάλλευση είτε από στρατηγικούς κακοπληρωτές είτε από άλλους πολίτες που εν γνώση τους δεν είχαν καμιά πιθανότητα να κερδίσουν τη δίκη, προσέφευγαν στη δικαιοσύνη και κέρδιζαν 5 ή 10 ή 15 χρόνια μέχρι να βγει απόφαση.
 
Οφείλει αυτή η πολιτεία να ρυθμίσει αυτό το ζήτημα με ειδικό δικαστήριο για να μπορούν να βγαίνουν αποφάσεις μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, 3,6,7 μήνες. Αυτό βοηθά και τον χρηματοπιστωτικό τομέα, βοηθά και την εικόνα της χώρας αλλά είναι και δίκαιο προς τον δανειολήπτη. Μέχρι ωσότου όμως, γιατί θα χρειαστούμε διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εκτελεστική και νομοθετική εξουσία με την Κυπριακή Κεντρική Τράπεζα, γίνεται μια πρωτοβουλία. Είναι αποδεκτό από την εκτελεστική εξουσία και το βλέπει θετικά και το Ανώτατο Δικαστήριο. Μέχρι την πλήρη θέσπιση του πλαισίου που έχω πει, το Ανώτατο Δικαστήριο να ορίσει συγκεκριμένους δικαστές που θα εξετάζουν μόνο αυτές τις ειδικές διαφορές».
 

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα