Μάχη να μην καταρρεύσουν επιχειρήσεις και Οικονομία

Με περιορισμούς διεξάγεται από σήμερα το επιχειρείν με οργανισμούς και εταιρείες να αναστέλλουν την λειτουργία τους ή να διαφοροποιούν την δραστηριότητά τους λόγω του lockdown που επέβαλε το Κράτος σε μια προσπάθεια αναχαίτισης της εξάπλωσης της πανδημίας. Μπορεί τα νέα περιοριστικά μέτρα, διάρκειας τριών εβδομάδων, να είναι σε ηπιότερη μορφή καθώς αεροδρόμια, εργοστάσια και κατασκευαστικός τομέας παραμένουν σε λειτουργία, όμως αναπόφευκτο θα πρέπει να θεωρείται νέο πλήγμα στην οικονομία και στην κατανάλωση.

Διαβάστε ακόμα:
Τέσσερις Κεντρικοί Τραπεζίτες συζητούν για το μεταβαλλόμενο τραπεζικό σύστημα
Ακίνητα €2.73 δισ. πωλήθηκαν το 2020

Με ορατό τον κίνδυνο περαιτέρω επιδείνωσης της οικονομικής ύφεσης που προκαλεί η πανδημία, η κυβέρνηση προχώρησε στην εξαγγελία οικονομικών μέτρων στήριξης τόσο των επιχειρήσεων όσο και των εργαζομένων ύψους €350-400 εκατ. Ωστόσο, η καταβολή τους εναπόκειται από την υπερψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού στις 18 Ιανουαρίου από την Βουλή.  

Την ίδια ώρα, πανικό προκαλεί σε διάφορες επιχειρήσεις ο περιορισμός στην λειτουργία τους που αφορά την ταυτόχρονη φυσική παρουσία έως και το 15% του προσωπικού τους, με μέγιστο αριθμό των εργαζομένων που θα μπορεί να βρίσκεται με φυσική παρουσία τα 20 άτομα, ανά επαγγελματικό υποστατικό. Ήδη εργοδοτικές και επαγγελματικές οργανώσεις ζητούν την αναθεώρηση του πιο πάνω μέτρου.

Με κατεπείγουσα επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ΟΕΒ, ΚΕΒΕ, ΣΕΛΚ, ΚΝΕ & ΣΑΕΚ απευθύνουν έκκληηση όπως εγκριθεί φυσική παρουσία σε κάθε επαγγελματικό υποστατικό, μέχρι του 25% των εργαζομένων που κανονικά στεγάζονται, χωρίς καθορισμό ανώτατου αριθμού.

Επίσης, ζητούν διευκρινίσεις σε ό,τι αφορά τις οικονομικές δραστηριότητες και το ποσοστό κάλυψης που αφορά το σχέδιο κρατικής χορηγίας επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων.

Στήριξη επιχειρήσεων
Ο υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, εξήγγειλε το περασμένο Σάββατο έξι σχέδια για στήριξη των επιχειρήσεων, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επαναφοράς του νομοσχεδίου παροχής κρατικών εγγυήσεων.

1. Σχέδιο Κρατικής Χορηγίας Επιχειρήσεων & Αυτοτελώς Εργαζομένων με στόχο να καλύψει ενοίκια, δόσεις και άλλα λειτουργικά έξοδα επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων. Δικαιούχοι οι υποκείμενοι σε ΦΠΑ, οι οποίοι παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών τους πέραν του 35%, λόγω των περιοριστικών. Η επιχείρηση/ αυτοτελώς εργαζόμενος δεν πρέπει να ασκεί οποιαδήποτε από τις οικονομικές δραστηριότητες που θα ανακοινωθούν με την προκήρυξη του Σχεδίου εντός Ιανουαρίου. Δικαιούχοι θα είναι και νέες επιχειρήσεις οι οποίες συστάθηκαν εντός του 2020. Το ανώτατο ύψος επιδότησης καθορίζεται στις €300.000 και το ελάχιστο στις €1.000.
 
2. Σχέδιο Ειδικού Επιδόματος Ορισμένων Κατηγοριών αυτοτελώς εργαζομένων οι οποίες δεν είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο ΦΠΑ. Δικαιούχοι είναι οι αυτοτελώς εργαζόμενοι οι οποίοι δεν είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο ΦΠΑ καθώς η αξία των φορολογητέων συναλλαγών τους είναι μικρότερη των €15.600 ετησίως, και οι οποίοι πλήγηκαν λόγω των περιοριστικών μέτρων που λήφθηκαν για αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19.
 
3. Αναστολή της αποπληρωμής δόσεων για περίοδο 6 μηνών, μέχρι τις 30/06/2021.

4. Πρόσθετα μέτρα για στήριξη των ενοικιαστών και φοροελαφρύνσεις για ιδιοκτήτες ακινήτων
 
Α) Δίμηνη Αναστολή (για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο) της υποχρέωσης καταβολής του 70% του ενοικίου για επαγγελματικές μισθώσεις επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων, οι οποίοι τελούν υπό πλήρη αναστολή εργασιών με βάση το Διάταγμα του Υπουργού Υγείας για το μήνα Ιανουάριο. Η διευθέτηση των οφειλών θα γίνει μέχρι το Φεβρουάριο του 2022.

Β) Μη καταβολή ενοικίων προς το Κράτος και τους Οργανισμούς Δημοσίου Δικαίου από τους ιδιώτες ενοικιαστές ακινήτων του ποσού του ενοικίου που αντιστοιχεί στο μήνα Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2021, όπως αυτό προβλέπεται στα ενοικιαστήρια συμβόλαια τα οποία βρίσκονται σε ισχύ.

Γ) Επέκταση της περιόδου φορολογικών ελαφρύνσεων σε ιδιοκτήτες που ενοικιάζουν ακίνητη ιδιοκτησία σε νομικά ή φυσικά πρόσωπα και οι οποίοι προβαίνουν σε εθελοντική μείωση του ενοικίου την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2021

5. Εξάμηνη παράταση του Σχεδίου Επιδότησης επιτοκίων για νέα επιχειρηματικά δάνεια.

6. Εξάμηνη παράταση του Σχεδίου  Επιδότησης επιτοκίων για νέα στεγαστικά δάνεια.

Στήριξη εργαζομένων

Από την πλευρά της η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου εξήγγειλε οκτώ σχέδια για στήριξη των εργαζομένων οι οποίοι επηρεάζονται από τα μέτρα.

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα