Κυπριακό δικαστήριο παγώνει περιουσία «Κύπριoυ» εκ Ρωσίας

Απόφαση για διεθνές πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των αδελφών Alexei και Dmitry Ananyev και των συζύγων τους εξέδωσε πρόσφατα το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο, μεταξύ των οποίων και οι «Financial Times».
 
Τα δύο αδέλφια από τη Ρωσία, ο ένας εκ των δύο με κυπριακό διαβατήριο,  βλέπουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, ύψους  €267 εκατ. να παγιοποιούνται, καθώς κατηγορούνται για υπόθεση υπεξαίρεσης χρημάτων και εξαπάτησης επενδυτών. Συγκεκριμένα, οι αδελφοί Ananyev, που είναι πρώην ιδιοκτήτες της Promsvyazbank (PSB), κατηγορούνται ότι εξαπάτησαν επενδυτές από διάφορες χώρες, πείθοντας τους να επενδύσουν σε ομόλογα που όμως δεν πληρώθηκαν ποτέ μετά τη λήξη τους, αποκομίζοντας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Ανάμεσα στους εξαπατηθέντες περιλαμβάνονται τόσο Ρώσοι όσο και Ευρωπαίοι επενδυτές.
 
Διαβάστε ακόμα: Δημόσιες και ισχυρές εταιρείες στην Κύπρο

Σε άλλη περίπτωση, τα δύο αδέλφια φέρονται να προχωρούσαν σε παροχές δανείων εκατοντάδων εκατομμυρίων χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις, σε εταιρείες συμφερόντων των ιδίων. Αποτέλεσμα ήταν η τράπεζα, της οποίας ήταν ιδιοκτήτες, να ζημιωθεί  και να οδηγηθεί στην κρατικοποίηση από την Κεντρική τράπεζα της Ρωσίας στο τέλος του 2017. Αξίζει να σημειωθεί πως κάποιες εταιρείες που χρησιμοποιήθηκαν για το σκοπό αυτό, ήταν εγγεγραμμένες στην Κύπρο.
 
Διαβάστε ακόμα: Altamira: Οκτώ σπίτια από €65.000 και πέντε διαμερίσματα από €80.000
 
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Financial Times, ο ένας εκ των δύο αδελφών, ο Dmitry, έχει αποκτήσει κυπριακή υπηκοότητα μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος (ΚΕΠ) το οποίο έχει τερματιστεί στα τέλη Οκτωβρίου. Οι Financial Times αναφέρουν πως, μετά την αποχώρηση τους από τη Ρωσία, ο Dmitry κατέφυγε στην Κύπρο, αξιοποιώντας το κυπριακό διαβατήριο που απέκτησε, μέσω επένδυσης σε ακίνητο στο νησί μας.
 
Σε άλλο σημείο του ρεπορτάζ αναφέρεται πως σε ευρωπαϊκό επίπεδο τίθενται ερωτήματα για την πηγή των χρημάτων που αξιοποιήθηκαν για την επένδυση του Dmitry στην Κύπρο αλλά και αντίστοιχη επένδυση του αδελφού του στη Βρετανία.
 
Στο μεταξύ, όπως σημειώνεται, Γερμανοί πολιτικοί, που ενεργούν υπέρ των εξαπατηθέντων επενδυτών, έχουν στείλει επιστολή μεταξύ άλλων και στον Κύπριο υπουργό Οικονομικών, Κωνσταντίνο Πετρίδη, ζητώντας επανεξέταση της αίτησης που είχε υποβάλει ο Dmitry Ananyev για απόκτηση κυπριακής υπηκοότητας.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αδελφοί Ananyev θεωρούνταν αρκετά πλούσιοι και επιτυχημένοι επιχειρηματίες στη Ρωσία, μέχρι που αποκαλύφθηκαν οι υποθέσει σκανδάλων στις οποίες φέρονται να εμπλέκονται. Οι ίδιοι, πάντως, δηλώνουν αθώοι, υποστηρίζοντας ότι οι κατηγορίες σε βάρος τους έχουν καθαρά πολιτικά κίνητρα.

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
Νίκος Χριστοδουλίδης: Προκηρύσσει μεγάλη εκστρατεία για το rebranding της Κύπρου ο Invest Cyprus
Δρ. Χρ. Χατζηκυπριανού: Κτηνιατρική Σχολή στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο
Γ. Μιχαήλ: Ας πιστέψουμε στην κυπριακή επιχειρηματικότητα, ας γίνουμε μια πραγματικά pro-business κοινωνία
Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)