Powered by

Δημόσιες και ισχυρές εταιρείες στην Κύπρο

Παρόλο που το κυπριακό χρηματιστήριο δεν διεκδικεί δάφνες τιμής, περιλαμβάνει μερικές από τις σημαντικότερες εταιρείες της κυπριακής επιχειρηματικής κοινότητας, οι οποίες προκαλούν εντύπωση, τόσο με το μέγεθός τους όσο και με την κερδοφορία που παρουσίαζαν τα τελευταία χρόνια. Αναπόφευκτα, η πανδημία του κορωνοϊού τις έχει επηρεάσει, ωστόσο, οι περισσότερες εμφανίζονται ικανές να αντεπεξέλθουν των προσωρινών δύσκολων συνθηκών.

ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
 


Αν εξαιρέσουμε τις δύο συστημικές τράπεζες, ψηλά στη λίστα των εισηγμένων με περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας εντοπίζουμε εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιούνται στη ξενοδοχειακή βιομηχανία, στην ανάπτυξη γης, στο εμπόριο, στην τεχνολογία, στην παραγωγή, αλλά και στις επενδύσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως δεν συμπεριλήφθηκε η Cyprus Trading Corporation καθώς τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε αφορούσαν το 2017. Λόγω της μεγάλης αναδιάρθρωσης του ομίλου CTC που βρισκόταν σε εξέλιξη τα προηγούμενα χρόνια, ενδεχομένως, πλέον, τα περιουσιακά του στοιχεία να έχουν μειωθεί σημαντικά, όπως βεβαίως και οι υποχρεώσεις του.

Διαβάστε ακόμα: Altamira: Οκτώ σπίτια από €65.000 και πέντε διαμερίσματα από €80.000


Οι τρεις εταιρείες που παρουσίασαν τα μεγαλύτερα κέρδη για το 2019 συνδέονται μεταξύ τους και μόνο τυχαίο δεν είναι το αποτέλεσμα που απεικονίζεται στον σχετικό πίνακα. Η Δήμητρα είναι μέτοχος της Ελληνικής Τράπεζας και η Logicom με τη σειρά της, είναι μέτοχος στη Δήμητρα. Βέβαια, τα κέρδη της Δήμητρας και ειδικά της Logicom, δεν προέρχονται μόνο από την επένδυση στην Ελληνική Τράπεζα, αλλά και από τις παραδοσιακές της εργασίες. Ψηλά στη λίστα φιγουράρουν και τουριστικές εταιρείες, όπως η Louis και η Tsokkos. Ωστόσο, για το 2020 και ενδεχομένως και το 2021, οι εργασίες και κατ’ επέκταση η κερδοφορία τους αναμένεται να επηρεαστούν σημαντικά, λόγω της πανδημίας. 

Διαβάστε ακόμα: Κυπριακό δικαστήριο παγώνει περιουσία «Κύπριoυ» εκ Ρωσίας και του αδελφού του


ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΚΕΡΔΗ



ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ


Ένεκα της μικρής ρευστότητας του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, αλλά και της μετοχικής δομής των εισηγμένων εταιρειών, η κεφαλαιοποίηση των περισσοτέρων είναι χαμηλότερη της πραγματικής τους αξίας. Οι δύο μεγάλες τράπεζες έχουν και πάλι την πρωτοκαθεδρία ανάμεσα στις εισηγμένες εταιρείες, με την κεφαλαιοποίησή τους στα μέσα Νοεμβρίου να ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ. Ακολουθούν εταιρείες από διάφορους τομείς δραστηριότητας, όπως βιομηχανία, τεχνολογία και εμπόριο και υπηρεσίες. Η κεφαλαιοποίηση των τουριστικών επιχειρήσεων σημείωσε σημαντική μείωση τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας της κρίσης που μαστίζει τον τομέα ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων του κορωνοϊού.

 
Η πανδημία του κορωνοϊού επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τις χρηματιστηριακές αγορές παγκοσμίως, πόσο μάλλον την κυπριακή χρηματαγορά, η οποία ούτως ή άλλως μετά το 1999-2000 δεν ανέκαμψε ποτέ. Σε ετήσια βάση, μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, όλοι οι δείκτες του χρηματιστηρίου παρουσίαζαν σημαντική μείωση, ενώ αντίστοιχη εικόνα παρουσίαζαν και οι αποδόσεις των πλείστων εισηγμένων εταιρειών.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΟΥΣ

 



*Δημοσιεύθηκε στην έκδοση IN BUSINESS 1000+: ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

 

Δειτε Επισης

Νίκος Χριστοδουλίδης: Βελτιώνεται η φήμη και η αξιοπιστία της Κύπρου, προσελκύουμε ποιοτικές επενδύσεις
Αλ. Ιωσηφίδης: Ευεργετική για την κυπριακή ναυτιλία η ένταξη στη ζώνη Σένγκεν-Επιπρόσθετο κίνητρο στη φαρέτρα μας
Απώλειες κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου την Πέμπτη
Νίκος Χριστοδουλίδης: Οι millenials ο καλύτερος εγγυητής του μέλλοντος (vid)
Οι δηλώσεις των χορηγών του 15ου Nicosia Economic Congress (vid)
Η συζήτηση Νίκου Χριστοδουλίδη με νεαρούς επιχειρηματικούς ηγέτες στο 15ο Nicosia Economic Congress (vid)
Γ. Παπαναστασίου: Στόχος της Κυβέρνησης η μετατροπή της Κύπρου σε κορυφαίο επιχειρηματικό προορισμό
Το επιχειρείν στον τομέα της βιομηχανίας και του εμπορίου με τη νέα γενιά στα ηνία-Η μετάβαση και οι προκλήσεις
Μικρή άνοδο κατέγραψε το ΧΑΚ
Μείωση του ετήσιου πληθωρισμού σε Κύπρο και Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά τον Μάρτιο