Πού ξόδεψαν τα χρήματά τους τα νοικοκυριά της Κύπρου

Το ποσοστό που δαπάνησαν τα νοικοκυριά της Κύπρου σε εστιατόρια και ξενοδοχεία ήταν μεγαλύτερο από το αντίστοιχο ποσοστό για στέγαση, νερό, ηλεκτρισμό και καύσιμα.
 
Αυτά φυσικά ίσχυαν προ πανδημίας, καθώς τα στοιχεία της Eurostat για τις δαπάνες νοικοκυριών αφορούν το 2019.
 
Εστιατόρια και ξενοδοχεία
Συγκεκριμένα, τα νοικοκυριά της Κύπρου ξόδεψαν το 2019 το 16,6% του οικογενειακού προϋπολογισμού σε εστιατόρια και ξενοδοχεία, καταγράφοντας την τρίτη υψηλότερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβάστε ακόμα: 

Νέο H&M και boutique hotel στην πρώην ΕΣΕΛ

Ελληνική: Η ενισχυμένη οικονομική θέση και η στρατηγική


Πιο αναλυτικά, το 9,2% αφορούσε την εστίαση (catering/εστιατόρια) ενώ το 7,5% σχετιζόταν με υπηρεσίες διαμονής (ξενοδοχεία).


 
Στέγαση, νερό, ηλεκτρισμό και καύσιμα
Το 15,6% δαπανήθηκε σε στέγαση, νερό, ηλεκτρισμό, αέριο και άλλα καύσιμα, με την Κύπρο να σημειώνει την τρίτη χαμηλότερη επίδοση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ (23,5% στην ΕΕ).
 
Πιο συγκεκριμένα, το 9,6% δόθηκε σε ενοίκια για σκοπούς στέγασης, το 3% σε ηλεκτρισμό, αέριο και άλλα καύσιμα, το 1,9% σε πραγματικά ενοίκια για κατοικίες, το 0,8% στην παροχή νερού και διάφορες υπηρεσίες που σχετίζονται με την κατοικία, ενώ το 0,3% δαπανήθηκε για τη συντήρηση και επισκευή σπιτιών.
 
Μεταφορές
Το 15,3% των δαπανών των νοικοκυριών αφορούσε τον τομέα των μεταφορών, εκ των οποίων 8,2% για τη λειτουργία ιδιωτικού οχήματος, 3,7% για αγορά οχημάτων και 3,4% για υπηρεσίες μεταφορών.

 
Τρόφιμα και μη αλκοολούχα
Σε τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά οι Κύπριοι ξόδεψαν την περασμένη χρονιά το 11,4% των χρημάτων τους (13% στην ΕΕ), εκ των οποίων το 10,3% αφορούσε έξοδα για φαγητό και 1% για μη αλκοολούχα.

 
Αγαθά και υπηρεσίες
Σχεδόν το 10% ξοδεύτηκε από τα νοικοκυριά της Κύπρου σε άλλα αγαθά και υπηρεσίες.
 
Από αυτά, το 3,3% αφορούσε έξοδα για προσωπική φροντίδα, 3,1% για χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, το 1,6% για ασφάλιση, το 0,9% για άλλες υπηρεσίες, το 0,8% για προσωπικά είδη και το 0,2% για κοινωνική προστασία.
 
Ψυχαγωγία και πολιτισμός
Για την ψυχαγωγία και τον πολιτισμό οι δαπάνες έφτασαν το 7,3%.

Εξ αυτών, το 4,5% αφορούσε ψυχαγωγικές και πολιτιστικές υπηρεσίες, το 1,2% άλλα είδη και εξοπλισμό αναψυχής, κήπο και κατοικίδια, το 1,1% οπτικοακουστικό και φωτογραφικό εξοπλισμό ή εξοπλισμό επεξεργασίας πληροφοριών, ενώ το 0,% σχετιζόταν με δαπάνες για αγορά εφημερίδων, βιβλίων και γραφικής ύλης.
 
Αλκοολούχα ποτά και καπνός
Την ίδια ώρα, για αλκοολούχα ποτά και καπνικά είδη οι Κύπριοι ξόδεψαν το 4,8% του προϋπολογισμού τους. Συγκεκριμένα, το 2,7% δαπανήθηκε σε καπνό και το 1,6% σε αλκοολούχα, ενώ το 0,5% σε φάρμακα.


Έπιπλα και οικιακός εξοπλισμός
Ανάλογη (4,8%) ήταν η δαπάνη για έπιπλα και οικιακό εξοπλισμό.

Το 2,4% αφορούσε έξοδα σε αγαθά και υπηρεσίες για συνήθη οικιακή συντήρηση, το 0,9% για έπιπλα, χαλιά και άλλες επενδύσεις δαπέδων, το 0,5% για οικιακές συσκευές, το 0,4% για εργαλεία και εξοπλισμό για σπίτι και κήπο (DIY), το 0,3% γυάλινα σκεύη, επιτραπέζια και οικιακά σκεύη και το 0,2% οικιακά υφάσματα.

Ρούχα και παπούτσια
Σε ρούχα και παπούτσια τα νοικοκυριά ξόδεψαν το 4,6%, ακριβώς όσο και η υπόλοιπη ΕΕ.

Πιο αναλυτικά το 3,7% δαπανήθηκε σε ρουχισμό και το 1% σε είδη υπόδησης.

Υγεία
Στον τομέα της υγείας τα νοικοκυριά της Κύπρου δαπάνησαν το 4,1%. Από αυτά, το 1,9% αφορούσε έξοδα σε υπηρεσίες για εξωνοσοκομειακή κάλυψη, το 1,2% σε νοσοκομειακές υπηρεσίες και το 1% σε ιατρικά προϊόντα, συσκευές και εξοπλισμό.


Εκπαίδευση
Το 3% των εξόδων των νοικοκυριών σχετιζόταν με την εκπαίδευση, το τριπλάσιο δηλαδή ποσοστό σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ.

Το 1,2% αφορούσε δαπάνες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το 1,1% στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση και το 0,6% την προσχολική και πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Επικοινωνίες/τηλεπικοινωνίες
Η χαμηλότερη δαπάνη, μόλις 2,5%, αφορούσε τον τομέα των επικοινωνιών.

Το 2,2% σχετιζόταν με τηλεφωνικές υπηρεσίες και τέλεφαξ, το 0,2% με τηλεφωνικό εξοπλισμό και εξοπλισμό τέλεφαξ και το 0,1% ήταν δαπάνες για ταχυδρομικές υπηρεσίες.

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους