Ελληνική: Η ενισχυμένη οικονομική θέση και η στρατηγική

Μειώθηκαν ουσιαστικά οι κίνδυνοι ισολογισμού του Ομίλου Ελληνικής με το δείκτη των ΜΕΧ του Ομίλου να μειώνεται από το 53,3% στις 31 Δεκεμβρίου 2017 στο 17,6% στις 30 Σεπτεμβρίου 2020, ο δείχτης καθαρών ΜΕΧ στο σύνολο των περιουσιακών στοιχείων διαμορφώθηκε στο 3,1% και ο δείκτης κάλυψης των ΜΕΧ με προβλέψεις ανήλθε στο 58,6%.

Σε ό,τι αφορά τον δείκτη εξόδων προς έσοδα για την εννιαμηνία του 2020 διαμορφώθηκε στο 66,7% σε σύγκριση με στο 67,3% για την εννιαμηνία του 2019, ενώ ο δείκτης κόστους ζημιών απομείωσης έναντι των χορηγήσεων για την εννιαμηνία του 2020 ανήλθε στο 1,3%.
 
Διαβάστε ακόμα: 

Νέο H&M και boutique hotel στην πρώην ΕΣΕΛ

Πού ξόδεψαν τα χρήματά τους τα νοικοκυριά της Κύπρου



Οικονομική θέση
Το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του Ομίλου ανήλθε σε €15,8 δισ., μειωμένα κατά 3% σε σύγκριση με €16,3 δισ. στις 31 Δεκεμβρίου 2019, κυρίως λόγω της μείωσης στις επενδύσεις σε στοιχεία ενεργητικού ως αποτέλεσμα των μειώσεων στα μετρητά, στις καταθέσεις σε άλλες τράπεζες και Κεντρικές Τράπεζες. Οι καταθέσεις πελατών ανήλθαν σε €14,1 δισ. σε σύγκριση με €14,6 δισ. τον Δεκέμβριο του 2019 και αποτελούνταν από καταθέσεις σε Ευρώ ύψους €13,2 δισ. και καταθέσεις σε ξένα νομίσματα, κυρίως Αμερικάνικα Δολάρια, ύψους €0,9 δισ. Η μείωση ύψους 3% οφειλόταν κυρίως στις εκροές καταθέσεων κατά την εννιαμηνία του 2020 ως επακόλουθο των αρνητικών καταθετικών επιτοκίων που εφαρμόστηκαν τον Μάρτιο του 2020 σε λογαριασμούς επιχειρηματικών πελατών/νομικών οντοτήτων. Το μερίδιο αγοράς καταθέσεων της Τράπεζας στις 30 Σεπτεμβρίου 2020 ανήλθε στο 29,5% σε σύγκριση με 30,3% που ήταν τον Σεπτέμβριο 2019.

Το σύνολο των νέων χορηγήσεων που εγκρίθηκαν κατά τη εννιαμηνία του 2020 ανήλθε σε €712,3  εκατ. Οι μεικτές χορηγήσεις σε πελάτες στις 30 Σεπτεμβρίου 2020 ανήλθαν σε €6.748 εκατ., μειωμένες κατά 7% σε σύγκριση με €7.244 εκατ. στις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Το χαρτοφυλάκιο των εξυπηρετούμενων χορηγήσεων αυξήθηκε κατά 3% ενώ το χαρτοφυλάκιο των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων μειώθηκε κατά 27% σε σύγκριση με τις 31 Δεκεμβρίου 2019. Η μείωση οδηγήθηκε σε μη συμβατικές διάγραφες εύρους περίπου €500 εκατ. και περίπου €80 εκατ. που πραγματοποιήθηκαν τη 2η τριμηνία του 2020 και 3η τριμηνία του 2020 αντίστοιχα. Το μερίδιο αγοράς χορηγήσεων της Τράπεζας στις 30 Σεπτεμβρίου 2020  ανήλθε στο 20,8% σε σχέση με 21,1% που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2019.

Στο πλαίσιο της κρίσης του κορωνοϊού εφαρμόστηκε μορατόριουμ σε όλα τα επιλέξιμα άτομα ή νομικές οντότητες σε διάφορους τομείς. Το ποσό των μεικτών χορηγήσεων σε πελάτες που υπόκεινται σε μορατόριουμ για την αποπληρωμή δανείων ανήλθε στις 30 Σεπτεμβρίου 2020 σε €2,8 δισ.

Ο δείκτης καθαρών χορηγήσεων προς καταθέσεις διαμορφώθηκε στο 42,5%.

Αποθέματα ακινήτων
Τα αποθέματα ακινήτων, τα οποία ως επί το πλείστων προέκυψαν από διακανονισμό χρεών των πελατών, ανήλθαν σε €214,6 εκατ. στις 30 Σεπτεμβρίου 2020. Η μεταβολή στο υπόλοιπο των αποθεμάτων ακινήτων από διακανονισμό χρεών των πελατών την εννιαμηνία του 2020 περιλάμβανε προσθήκες ύψους €48,5 εκατ., πωλήσεις ύψους €9,9 εκατ. και ποσό απομείωσης ύψους €1,3 εκατ.

Στρατηγική
Η στρατηγική της Τράπεζας επικεντρώνεται σε δύο πτυχές: τη στοχευμένη ανάπτυξη μέσω νέου δανεισμού και της προώθησης και ενίσχυσης των σχέσεων με τους πελάτες καθώς επίσης και τη μείωση του υψηλού επιπέδου των ΜΕΧ. Η Τράπεζα προτίθεται να συνεχίσει να επιτελεί τον ρόλο της στην στήριξη της εγχώριας οικονομίας διασφαλίζοντας παράλληλα την μετοχική της αξία, μέσω συνετών πολιτικών που συμβαδίζουν με το προφίλ κινδύνου της Τράπεζας. Παράλληλα, η Τράπεζα επανατοποθετεί τη στρατηγική της για τον Τομέα Διεθνούς Τραπεζικής, αντικατοπτρίζοντας το μεταβαλλόμενο κανονιστικό περιβάλλον με ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα ξεπλύματος χρήματος. Η στρατηγική της Τράπεζας επίσης επικεντρώνεται στην τεχνολογία, στην ανάλυση,  στη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πελατών και στην απλούστευση των διεργασιών.

Η Τράπεζα διατηρεί επαρκή ρευστότητα, επιτρέποντας της να εκμεταλλευτεί ευκαιρίες που παρουσιάζονται σε διάφορους τομείς της οικονομίας, με κύριο στόχο την οργανική ανάπτυξη. Η Τράπεζα έχει ως στόχο τη διατήρηση του πρωταγωνιστικού της ρόλου για τη στήριξη της ανάκαμψης της οικονομίας, υποστηρίζοντας τις αξιόχρεες κυπριακές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά παρέχοντας μια ολοκληρωμένη σειρά τραπεζικών υπηρεσιών. Η επικέντρωση για νέο δανεισμό θα συνεχίσει να είναι σε εταιρείες που αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα της χώρας, όπως στους τομείς λιανικών και εμπορικών δραστηριοτήτων, μεταποίησης και τουρισμού. Παράλληλα, οι χορηγήσεις στον ιδιωτικό τομέα επικεντρώνονται στα στεγαστικά δάνεια. Η Τράπεζα θα υποστηρίξει τους πελάτες της, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που έχουν υποστεί επιπτώσεις λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.

APS
Η Τράπεζα και η APS Holding Cyprus Ltd κατέληξαν σε συμφωνία στις 7 του Αυγούστου 2020 για την αναθεώρηση των συμφωνιών σχετικά με την ίδρυση της APS Debt Servicing Cyprus Ltd, επιτρέποντας στην Τράπεζα να αναλάβει τη διακυβέρνηση και το λειτουργικό έλεγχο της Εταιρείας. Η συμφωνία θα επιτρέψει στην Τράπεζα να είναι σε θέση να αναβαθμίσει γρήγορα τις εξωτερικές υπηρεσίες διαχείρισης μη εξυπηρετουμένων δανείων και ακινήτων εάν χρειαστεί στο μέλλον. Οι εκπρόσωποι της APS θα συνεχίσουν να παρέχουν εμπειρία στη διαχείριση δανείων και ακινήτων μέσω της συμμετοχής τους στο διοικητικό συμβούλιο της Εταιρείας και προσφέροντας παράλληλα τεχνογνωσία και εμπειρογνωμοσύνη σε συνεχή βάση.

Δειτε Επισης

Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)
125 χρόνια ζωής-Στο…σπίτι της Τρ. Κύπρου το παρελθόν συνάντησε το παρόν και έδωσε ραντεβού με το μέλλον(pics)
Hellenic Bank Mobile App: Δάνεια με ηλεκτρονική υπογραφή εύκολα από το κινητό
AstroBank: €39,4 εκατ. κέρδη για το 2023-Στο 23,7% ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας