Γ. Τρισόκκας: Πιο απαραίτητη από το 2013 η συνέχιση του Επενδυτικού Σχεδίου

Σημαντική για όλο το φάσμα της κυπριακής οικονομίας (κατασκευές, εισαγωγές, ανεργία και περιορισμός μη εξυπηρετούμενων δανείων) χαρακτήρισε τη συνέχιση του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος ο Διευθύνων Σύμβουλος της Henley & Partners, Γιάννος Τρισόκκας, σημειώνοντας ότι η διατήρησή του καθίσταται πιο αναγκαία σε σχέση με το 2013.

«Οι διάφοροι τομείς της οικονομίας λόγω κορωνοϊού, όπως ο τουρισμός, είναι στη γωνία και γι΄ αυτό οι προκλήσεις είναι πάρα πολλές», τόνισε στο πλαίσιο του 14ου Συνεδρίου Ανάπτυξης Γης.

Τι ανησυχεί τους επενδυτές
Αναλύοντας τις προκλήσεις γύρω από το Κυπριακό Επενδυτικό Σχέδιο (ΚΕΠ), ανέφερε ότι οι επενδυτές αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν διογκώσεις στις τιμές, προσθέτοντας ότι δεν φαίνεται να υπάρχει σεβασμός στα προσωπικά δεδομένα των επενδυτών.

Ταυτόχρονα διαπιστώνεται μία προσπάθεια επίλυσης «εσωτερικών διαφορών» στην Κύπρο μέσω ανακοινώσεων γύρω από το ΚΕΠ, ενώ δεν φαίνεται να βοηθούν αφενός η τουρκική προκλητικότητα και αφετέρου οι συνεχείς αλλαγές στο σχέδιο, καθώς και ο χρόνος εξέτασης των αιτήσεων.

Μερικά από τα προτεινόμενα μέτρα για αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον COVID-19, σύμφωνα με τον κ. Τρισόκκα, είναι η συλλογή βιομετρικών στοιχείων από τις πρεσβείες της Κυπριακής Δημοκρατίας και η επίσπευση έκδοσης ταξιδιωτικών θεωρήσεων για πιθανούς επενδυτές.

Παράλληλα, πρότεινε όπως οι επενδυτές, ανεξαρτήτως χώρας προέλευσης, να εισέρχονται στην Δημοκρατία με τεστ κορωνοϊού που διενεργούνται στο αεροδρόμιο ή να προσκομίζουν πρόσφατο τεστ από τη χώρα προέλευσής τους, ενώ οι πιστοποιήσεις των εγγράφων να μπορούν να προσκομιστούν πριν την έγκριση της πολιτογράφησης.

Η ισχύς του κυπριακού διαβατηρίου
Η Κύπρος κατατάσσεται 16η στον Henley Passport Index το τρίτο τρίμηνο του 2020, όπως επεσήμανε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Henley & Partners.

Η περίοδος εξέτασης της αίτησης στην Κύπρο ανέρχεται στους 12 μήνες, προσφέροντας πρόσβαση χωρίς θεώρηση εισόδου σε 174 χώρες.

Ελάχιστη επένδυση στην ακίνητη ιδιοκτησία είναι τα €2 εκατ., με υποχρεωτική δωρέα €200.000 και το διαβατήριο έχει χρονική διάρκεια πέντε έτη.

Τι προσφέρει το ΚΕΠ στην αγορά ακινήτων
Παραθέτοντας στοιχεία για τη συνεισφορά του ΚΕΠ στην κυπριακή οικονομία και κυρίως στην αγορά ακινήτων, τόνισε ότι στο πλαίσιο του σχεδίου για την περίοδο 01/06/2013 – 15/08/2018 καταγράφηκαν συναλλαγές €6,6 δισ., από τις οποίες τα €3,7 δισ. αφορούν τον τομέα των ακινήτων.

Εξάλλου, όπως είπε, από την 1η Ιουνίου 2013 μέχρι την 15η Αυγούστου 2018 άναψε το πράσινο φως για την πολιτογράφηση 1.864 επενδυτών. 

Από τους 406 αιτητές το 2017, οι 372 επένδυσαν σε ακίνητη ιδιοκτησία, ενώ για το 2018 επένδυσαν οι 322 από τους συνολικά 352 αιτητές.

Το συνολικό ύψος επενδύσεων στην αγορά ακινήτων το 2013 έφτασε τα €123,5 εκατ., ενώ για το 2018 ανήλθαν στα €775,6 εκατ. 

Για παράδειγμα έφερε μία επένδυση €2 εκατ. σε ακίνητη ιδιοκτησία (η προϋπόθεση για απόκτηση υπηκοότητας), από την οποία προκύπτει ΦΠΑ 19%, δηλαδή €380.000, ενώ η δωρεά που δίδεται ανέρχεται στα €200.000.

Αξίζει να αναφερθεί ότι από αίτηση μοναδικού αιτούντα με ελάχιστη επένδυση τα €2 εκατ. σε νέα ακίνητη ιδιοκτησία τότε ενδεικτικά η Κυπριακή Δημοκρατία αναμένεται να λάβει περίπου €591.770.

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
Νίκος Χριστοδουλίδης: Προκηρύσσει μεγάλη εκστρατεία για το rebranding της Κύπρου ο Invest Cyprus
Δρ. Χρ. Χατζηκυπριανού: Κτηνιατρική Σχολή στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο
Γ. Μιχαήλ: Ας πιστέψουμε στην κυπριακή επιχειρηματικότητα, ας γίνουμε μια πραγματικά pro-business κοινωνία
Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)