Στην Επ. Γεωργίας νομοσχέδια για κλείσιμο της Επιτροπής Σιτηρών

Το κλείσιμο της Επιτροπής Σιτηρών, μεταφορά των αρμοδιοτήτων της ειδικότερα για τήρηση αποθεμάτων σιτηρών, καθώς και την μεταφορά του προσωπικού της στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, προνοούν τρία νομοσχέδια και ένα σχέδιο κανονισμών, που συζητήθηκαν σήμερα ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Γεωργίας, παρουσία του αρμόδιου Υπουργού, Κώστα Καδή. 
 
Υπενθυμίζεται ότι τα πρώτα νομοσχέδια για κλείσιμο της επιτροπής είχαν καταρτιστεί το 2013, αλλά μετά από νέα διαβούλευση καταρτίστηκαν εκ νέου διαφοροποιημένα νομοσχέδια, τα οποία κατατέθηκαν στη Βουλή.
 
Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής, ο Υπουργός Γεωργίας τόνισε πως η Επιτροπή Σιτηρών, που δημιουργήθηκε το 1954, ολοκλήρωσε τον κύκλο της και πλέον λειτουργεί «σε μια πάρα πολύ ζημιογόνα βάση».
 
«Με τον τρόπο που προωθείται η μεταρρύθμιση, οι αρμοδιότητες της επιτροπής δεν διαγράφονται. Το αντίθετο, διασφαλίζεται ο σκοπός για τον οποίο λειτουργούσε η Επιτροπή Σιτηρών, διασφαλίζουμε τη διατήρηση και διάθεση ικανοποιητικών ποσοτήτων σιτηρών, με τρόπο νοικοκυρεμένο και διάφανο, ελαφρύνοντας τα δημόσια οικονομικά», είπε, ενώ απαντώντας σε επικρίσεις ειδικότερα των βουλευτών του ΑΚΕΛ είπε ότι δεν γίνεται ιδιωτικοποίηση αλλά κρατικοποίηση, καθώς, όπως είπε, οι αρμοδιότητες της επιτροπής έγιναν “copy paste” και μεταφέρονται στο κράτος.
 
Όπως είπε, βάσει των νόμων, το Τμήμα Γεωργίας του Υπουργείου, θα μεριμνά για την εξασφάλιση, διατήρηση και διάθεση αποθεμάτων. Σημείωσε δε πως το Τμήμα μπορεί να αναθέσει τη διαχείριση των αποθεμάτων σε τρίτους μέσα από σύμβαση μετά από διαφανείς διαδικασίες. Ο κ. Καδής ανέφερε ακόμη πως τα αποθέματα θα διατηρούνται εντός της Δημοκρατίας σε καθορισμένους αποθηκευτικούς χώρους, λαμβάνοντας υπόψη την ορθολογιστική γεωγραφική κατανομή τους και διασπορά στα καταλληλότερα σημεία, ενώ επεσήμανε πως μέχρι σήμερα η Επιτροπή Σιτηρών δεν διατηρούσε στρατηγικά αποθέματα.
 
Είπε εξάλλου, πως η νομοθεσία προνοεί τη σύσταση δημιουργίας συμβουλευτικής επιτροπής με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, που θα συμβουλεύει τον Υπουργό, ο οποίος θα εκδίδει διάταγμα αναφορικά με την απελευθέρωση των αποθεμάτων στην αγορά.
 
Εξάλλου, ο κ. Καδής τόνισε πως οι εργαζόμενοι στην Επιτροπή διασφαλίζονται πλήρως, αφού, αν το επιθυμούν, θα έχουν τη δυνατότητα να μεταφερθούν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ή εναλλακτικά τους προτείνονται 2 σχέδια εθελούσιας αποχώρησης, με τις απολαβές του σχεδίου να είναι αφορολόγητες, όπως ανέφερε και εκπρόσωπος του Τμήματος Φορολογίας.
 
«Με τη μεταρρύθμιση που έχετε ενώπιον σας επιτυγχάνονται οι στόχοι, ιδιαίτερα ο στόχος της εξασφάλισης, διατήρησης και διάθεσης των αποθεμάτων με μη ζημιογόνο τρόπο διασφαλίζοντας τη λειτουργία της αγοράς. Τερματίζεται μια ζημιογόνα λειτουργία η οποία έχει ως αποτέλεσμα καθημερινά να υπάρχει μια απώλεια αρκετών χιλιάδων ευρώ. Από όλες τις απόψεις το πλαίσιο που τίθεται ενώπιον σας είναι επωφελές για τους αγρότες, τους πολίτες και για τα δημόσια οικονομικά», είπε.
 
Εξάλλου, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή, είπε πως η Επιτροπή αντιμετώπιζε προβλήματα βιωσιμότητας από την ελευθεροποίηση του ανταγωνισμού το 2004 χάνοντας διαρκώς μερίδιο. Σημείωσε δε πως από το 2004 μέχρι σήμερα παρουσίασε κερδοφορία για δύο μόνο χρόνια.
 
Ο Διευθυντής στο ΥΠΟΙΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Σιτηρών Κυριάκος Κακουρής τόνισε πως βάσει νομοθεσιών που έχουν θεπιστεί στη Δημοκρατία, όπως τον νόμο περί δημοσιονομικής ευθύνης, δεν μπορεί να λειτουργήσει η Επιτροπή Σιτηρών χωρίς την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων.

«Καθυστερήσαμε και οι λόγοι ήταν ότι οι (νέοι) νόμοι ήταν αποτέλεσμα διαβουλεύσεων», είπε.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Στη Νέα Υόρκη για επαφές ο Γιώργος Παπαναστασίου-Στο επίκεντρο οι επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Κύπρο