Δείτε αναλυτικά τι ισχύει για την αναπλήρωση των ταμείων προνοίας

Τα κριτήρια για την καταβολή της αναπλήρωσης της απώλειας συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των μελών των ταμείων προνοίας και συντάξεων, αλλά και τα δικαιούχα μέλη εξηγεί αναλυτικά το Υπουργείο Οικονομικών.

Διαβάστε ακόμα: Στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης το εντυπωσιακό Sky Tower (photos)

Διαβάστε ακόμα: Leroy Merlin: Η διαχείριση και τα διδάγματα της πανδημίας

Όπως προκύπτει από απάντηση του Υπουργού Οικονομικών, Κωνσταντίνου Πετρίδη, σύμφωνα με τις πρόνοιες του εγκεκριμένου Σχεδίου Αυξημένης Αναπλήρωσης της Απώλειας των Συνταξιοδοτικών Δικαιωμάτων των Μελών των Ταμείων Προνοίας και Συντάξεων (Ταμεία), οι καταθέσεις των οποίων είχαν απομειωθεί (Σχέδιο) από το Υπουργικό Συμβούλιο, η καταβολή της αναπλήρωσης του Σχεδίου σε κάθε δικαιούχο μέλος βασίζεται στα πιο κάτω κριτήρια:

  • στη μερίδα του κάθε μέλους του Ταμείου κατά την ημερομηνία της απομείωσης που αποτελεί τη βάση υπολογισμού, 
  • στο συνολικό ποσό αναπλήρωσης που ανέρχεται μέχρι το 75% των καταθέσεων που απομειώθηκαν και που αναλογούσαν στο κάθε μέλος κατά την ημερομηνία της απομείωσης,
  • στον καθορισμό του συνολικού ποσού αναπλήρωσης λαμβάνεται υπόψη το ύψος των καταθέσεων που δεν έχουν απομειωθεί ή/και έχουν ήδη αναπληρωθεί από το κράτος (περιπτώσεις Ταμείων με καταθέσεις στη Λαϊκή Τράπεζα) και το οποίο αντιστοιχεί στο 52,5% των καταθέσεων, με ανώτατο συνολικό ύψος τις €100.000 ανά μέλος,
  • για τις περιπτώσεις μελών Ταμείων που αποχώρησαν από την εργασία τους κατά την περίοδο 26/3/2013-19/7/2017, γίνεται κάλυψη του 75% του ύψους του δικαιώματος, που θα αναλογούσε σε κάθε δικαιούχο μέλος με καθορισμό ανωτάτου ύψους της πρόσθετης αναπλήρωσης (22,5%) στις €75.000 ανά δικαιούχο μέλος και συνεπώς ανώτατο όριο συνολικής αναπλήρωσης στις €250.000 ανά δικαιούχο μέλος, που λαμβάνει υπόψη το ύψος των καταθέσεων που δεν έχουν απομειωθεί ή/και έχουν ήδη αναπληρωθεί από το κράτος (περιπτώσεις Ταμείων με καταθέσεις στη Λαϊκή Τράπεζα).

Διαβάστε ακόμα: Κατακόρυφη αύξηση οικιστικών ακινήτων στο Τμήμα Φορολογίας

Πρόσθετα, το εγκεκριμένο Σχέδιο προνοεί:

  • Χειρισμό μετοχών της Τράπεζας Κύπρου που έχουν λάβει τα επηρεαζόμενα Ταμεία: Αφαιρείται από το ποσό της αυξημένης αναπλήρωσης, η αξία των μετοχών που αναλογούσε στα επηρεαζόμενα μέλη, αποτιμώμενη στην τιμή της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου κατά την ημερομηνία της έγκρισης του Σχεδίου από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 19/7/2017, και η οποία ήταν €0,1632 ανά μετοχή. 
  • Τιμαριθμοποίηση του ποσού της αυξημένης αναπλήρωσης, που θα λάβουν τα δικαιούχα μέλη, από την 1η Ιανουαρίου 2019.


Βάσει στοιχείων που αφορούν τα εγκριθέντα Ταμεία μέχρι τον Ιανουάριο 2020, αναφέρονται τα ακόλουθα:

  • Συνολικές καταθέσεις των επηρεαζόμενων Ταμείων στις συστημικές Τράπεζες πριν την απομείωση: €1,13 δις.
  • Εγκριθέντα Ταμεία Προνοίας μέχρι τον Ιανουάριο 2020: 411 Ταμεία.
  • Αριθμός μελών Ταμείων που τους αναλογούσαν καταθέσεις: 50.315.
  • Σύνολο Καταθέσεων των 411 εγκριθέντων Ταμείων στις 2 συστημικές Τράπεζες πριν από την απομείωση: €1 δις.
  • Συνολικό ποσό καθαρής αναπλήρωσης (ποσό αυξημένης αναπλήρωσης μείον αξία μετοχών που αναλογούν στο μέλος) των 411 εγκριθέντων Ταμείων, σε τρέχουσες τιμές: €159,14 εκ.
  • Υπόλοιπα εν δυνάμει δικαιούχα Ταμεία: Είτε ακόμη δεν έχει εγκριθεί η αίτησή τους είτε ακόμη να υποβάλουν αίτηση:

○ αντιπροσωπεύουν το υπόλοιπο 11,7% των συνολικών καταθέσεων των επηρεαζόμενων Ταμείων στις δύο συστημικές Τράπεζες πριν την απομείωση, 
○    εκτίμηση ποσού καθαρής αναπλήρωσης για τα εν λόγω Ταμεία:  €25,94 εκ. 

  • Εκτίμηση συνολικού ποσού καθαρής αναπλήρωσης επί του συνόλου των επηρεαζόμενων Ταμείων, σε τρέχουσες τιμές: €185,08 εκ.(€159,14 εκ. συν €25,94 εκ.).
  • Σε περίπτωση εφαρμογής του Σχεδίου χωρίς την ύπαρξη οποιωνδήποτε κριτηρίων, η πρόσθετη δημοσιονομική δαπάνη για την καθαρή αναπλήρωση, υπολογίζεται στα €44,1 εκ. για τα μέλη των 411 εγκριθέντων Ταμείων, ενώ επί του συνόλου των επηρεαζόμενων Ταμείων, η πρόσθετη δημοσιονομική δαπάνη παραμένει η ίδια. 


Όπως αναφέρει ο κ. Πετρίδης, το Σχέδιο επιτυγχάνει τον σκοπό της Κυβέρνησης για κάλυψη του 75% του ύψους του δικαιώματος που θα αναλογούσε σε κάθε μέλος, εάν δεν προέκυπταν τα γεγονότα στις δύο συστημικές Τράπεζες.

Βάσει των στοιχείων των 411 Ταμείων που αντιπροσωπεύουν το 88,3% των συνολικών καταθέσεων που διατηρούσαν τα Ταμεία στις δύο συστημικές Τράπεζες:

  • ποσοστό 97,54% των επηρεαζόμενων μελών είναι δικαιούχοι να λάβουν πρόσθετη αναπλήρωση 22,5% επί του δικαιώματος που θα τους αναλογούσε, βάσει των προνοιών του Σχεδίου,
  • ποσοστό 1,54% των επηρεαζόμενων μελών θα λάβουν μερική αναπλήρωση μέχρι 22,49% επί του δικαιώματος που θα τους αναλογούσε, βάσει των προνοιών του Σχεδίου,
  • ποσοστό 0,93% εξαιρείται της καταβολής οποιασδήποτε πρόσθετης αναπλήρωσης, εφόσον τα ποσά που τους έχουν ήδη καταβληθεί από τα οικεία Ταμεία υπερβαίνουν τα ανώτατα ποσά αναπλήρωσης για έκαστο επηρεαζόμενο μέλος, βάσει των προνοιών του Σχεδίου.

 
Συνεπώς, και βάσει των στοιχείων των 411 εγκριθέντων Ταμείων:

  • 49.076 μέλη θα λάβουν πλήρη αναπλήρωση βάσει του Σχεδίου,
  • 773 μέλη θα λάβουν μερική αναπλήρωση βάσει του Σχεδίου, ενώ σε περίπτωση εφαρμογής του Σχεδίου χωρίς την ύπαρξη οποιωνδήποτε κριτηρίων, η πρόσθετη δημοσιονομική δαπάνη για την καθαρή αναπλήρωση ανέρχεται στα €17,2 εκ.,
  • 466 μέλη εξαιρούνται της καταβολής οποιασδήποτε πρόσθετης αναπλήρωσης, ενώ σε περίπτωση εφαρμογής του Σχεδίου χωρίς την ύπαρξη οποιωνδήποτε κριτηρίων, η πρόσθετη δημοσιονομική δαπάνη για την καθαρή αναπλήρωση ανέρχεται στα €26,9 εκ.

Δειτε Επισης

Κοντά σε απόκτηση των εργασιών της CNP η Ελληνική Τράπεζα-Κλειδώνει το deal
Η Touch Card™ από τη Mastercard® τώρα διαθέσιμη στην Ελληνική Τράπεζα
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Το restart του τραπεζικού τομέα της χώρας μας και το παράδειγμα της Τράπεζας Κύπρου
Εννέα μνηστήρες για την ανάπτυξη και λειτουργία του e-kalathi-Οι προσφοροδότες και τα ποσά που δήλωσαν
Nίκος Χριστοδουλίδης: Ορόσημο για τη σύγχρονη ιστορία του Δήμου Λευκωσίας το Κέντρο Αριστείας CYENS
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου