Με το βλέμμα στραμμένο στο νέο πακέτο μέτρων

Εν αναμονή των ανακοινώσεων από πλευράς κυβέρνησης για το νέο πακέτο στήριξης επιχειρήσεων για την περίοδο 12 Ιουνίου – 12 Οκτωβρίου, χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι τηρούν στάση αναμονής για το τι θα πράξουν σε ό,τι αφορά την ομαλή επάνοδο στην κανονικότητα των δραστηριοτήτων τους. Οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν από τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας μετά την συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Μετά και την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, η γραμμή που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση για στήριξη των επιχειρήσεων αναμένεται να είναι ιδιαίτερα συντηρητική και στοχευμένη, λαμβάνοντας υπόψη τα δημοσιονομικά δεδομένα του κράτους και διατηρώντας περιθώριο ασφαλείας σε περίπτωση που υπάρξει νέο κύμα κρουσμάτων το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο πακέτο στήριξης αναμένεται να καλύψει γύρω στους 30-40 χιλιάδες εργαζόμενους και το κόστος να κυμαίνεται μεταξύ €50 - €60 εκατ. Χωρίς να έχουν γίνει γνωστοί οι παράμετροι βάσει των οποίων θα παραχωρηθεί η κρατική στήριξη, το μόνο σίγουρο είναι πως θα στηριχθεί η απασχόληση κυρίως των ξενοδοχειακών μονάδων που πιθανόν να μην λειτουργήσουν καθόλου, τα κέντρα εστίασης των παραλιακών περιοχών που ο κύκλος εργασιών τους έχει μειωθεί σημαντικά, καθώς και των παρεμφερών τουριστικών καταστημάτων και υπηρεσιών.

Σε ό,τι αφορά την στήριξη των επιχειρήσεων που εξακολουθούν να επηρεάζονται, θα υπάρξουν αυστηρότερες προϋποθέσεις, δηλαδή μείωση του κύκλου εργασιών πέραν του 25% και το ποσοστό επιδότησης θα είναι χαμηλότερο του 60%.

Με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης αναμένεται να ξεκαθαρίσει κατά πόσον τα επιδόματα θα πληρώνονται απευθείας στους υπαλλήλους, όπως γίνεται σήμερα, είτε στις επιχειρήσεις ώστε, με τη σειρά τους, να είναι υποχρεωμένες να καταβάλουν ολόκληρο τον μισθό, συμπεριλαμβανομένου τα όποια ωφελήματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα μέχρι σήμερα σχέδια στήριξης της εργασίας κάλυψαν την περίοδο 15 Μαρτίου – 12 Ιουνίου παρέχοντας στήριξη σε περίπου 220 χιλιάδες εργαζομένους και αυτοτελώς εργοδοτουμένων. Την πρώτη περίοδο (15 Μαρτίου -12 Απριλίου) δαπάνησε το κράτος €93 εκατ. στηρίζοντας 170 χιλιάδες άτομα, την δεύτερη περίοδο (13 Απριλίου – 12 Μαΐου) δαπανήθηκαν €124 εκατ. στηρίζοντας 180 χιλιάδες άτομα, ενώ για την τρίτη περίοδο (13 Μαΐου – 12 Ιουνίου) αναμένεται να δαπανηθούν €120 εκατ.

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα