Οι επιλογές των επιχειρήσεων που απέκοψαν αυξημένο ΓΕΣΥ τον Μάρτιο

Σε σχέση με το πιο πάνω θέμα, λόγω του ότι το ΚΕΒΕ έχει δεχθεί μεγάλο αριθμό τηλεφωνημάτων για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλές επιχειρήσεις να ολοκληρώσουν τη διαδικασία πληρωμής των αυξημένων εισφορών για τον μήνα Μάρτιο μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος των Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΚΑ), διευκρινίζει τα πιο κάτω:
 
1. Η ρύθμιση που ισχύει αυτή τη στιγμή για την καταβολή των μειωμένων εισφορών στο ΓεΣΥ, εφαρμόζεται για 3 μήνες (Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος). Ως εκ τούτου, όσες επιχειρήσεις έχουν ήδη καταβάλει τις μειωμένες εισφορές για τον Μάρτιο (εκτός και εάν υπάρξει νεότερη απόφαση), στις 30 Ιουνίου 2020 θα πρέπει να καταβάλουν τις αυξημένες εισφορές για το ΓεΣΥ.
 
2. Όσες επιχειρήσεις έχουν αποκόψει από τους υπαλλήλους τους αυξημένες εισφορές για το ΓεΣΥ τον μήνα Μάρτιο, έχουν τις εξής επιλογές:
 
(α) Σε περίπτωση που επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε το ηλεκτρονικό σύστημα των ΚΑ, αυτό δεν μπορεί να δεχθεί την καταβολή αυξημένων εισφορών για το Μάρτιο.  Δέχεται μόνο τις μειωμένες εισφορές (εργοδοτούμενοι : 1.70%, εργοδότες : 1.85%). Στη περίπτωση αυτή θα εμβάσετε μόνο το ποσό που αντιστοιχεί στα μειωμένα ποσοστά, και θα κρατήσετε τη διαφορά που έχετε ήδη αποκόψει ώστε να προστεθεί στις αποκοπές που θα γίνουν τον Ιούνιο.  Με αυτό τον τρόπο θα είστε σε θέση να πληρώσετε τις αυξημένες εισφορές του Ιουνίου.
 
(β) Σε περίπτωση που επιθυμείτε να εμβάσετε το αυξημένο ποσό, οι ΚΑ δέχονται αυτό το ποσό είτε με επιταγή είτε μέσω της JCC.  Στην περίπτωση αυτή, οι ΚΑ θα σας πιστώσουν με τις μειωμένες εισφορές για τον Μάρτιο και θα θεωρήσουν την διαφορά ως «προπληρωμή» η οποία θα συμψηφιστεί με την επόμενη πληρωμή που υπόκειται σε αυξημένες εισφορές, στο τέλος Ιουνίου 2020.  Εξυπακούεται ότι οι εταιρείες δεν θα προχωρήσουν σε αυξημένες αποκοπές ΓεΣΥ από τους υπαλλήλους τους για τον Ιούνιο, αφού τις απέκοψαν ήδη τον Μάρτιο.
 (γ) Όσες επιχειρήσεις επικοινώνησαν με τις ΚΑ και εξασφάλισαν την επιστροφή της διαφοράς που κατέβαλαν για τον Μάρτιο, μπορούν να κρατήσουν τη διαφορά αυτή και να τη συμψηφίσουν με την πληρωμή στο τέλος Ιουνίου.
 
Παραθέτουμε στη συνέχεια ένα υποθετικό παράδειγμα για να γίνει πιο κατανοητός ο τρόπος που επεξηγήθηκε:
 
Ποσό Μειωμένων Εισφορών €100.00 Ποσό Αυξημένων Εισφορών €120.00
 
 
* Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το ποσό των €20.00 από τις αποκοπές Μαρτίου για πληρωμή των αυξημένων εισφορών του Ιουνίου.
 
**  Οι ΚΑ θα σας πιστώσουν με το ποσό των €100.00 για τον Μάρτιο και θα μεταφέρουν το ποσό των €20.00 της «προπληρωμής» στη δόση Ιουνίου.
 

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα