ΟΕΒ: Εξαιρετικά επικίνδυνος ο όρος για καμία απόλυση

Νέα επιστολή προς την υπουργό Εργασίας απέστειλε σήμερα ο πρόεδρος της ΟΕΒ με την οποία παραθέτει τις ανησυχίες της Ομοσπονδίας και παραθέτει προτάσεις. Προειδοποιώντας ότι η πρόταση του υπουργείου Εργασίας αν δεν προσαρμοστεί στις συνθήκες θα δημιουργήσει σοβαρές επιφυλάξεις και απροθυμία στις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τα σχέδια και πως οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στα σχέδια θα έχουν δυσκολίες στην ορθή ερμηνεία και εφαρμογή των προνοιών τους, προτείνει:
 

  • Αναφορικά με το Σχέδιο Πλήρους Αναστολής Εργασιών, εισηγούμαστε όπως για το 10% του προσωπικού που θα υποχρεωθεί κάθε επιχείρηση να διατηρήσει, να μπορεί να ενταχθεί στο σχέδιο και να λαμβάνει το ειδικό ανεργιακό επίδομα και η επιχείρηση να υποχρεούται να συμπληρώνει το υπόλοιπο του μισθού και να καταβάλλει όλες τις ανάλογες εισφορές στα διάφορα Ταμεία. 

 

  • Σε κάθε περίπτωση, η απαγόρευση συμπερίληψης σε Σχέδιο Πλήρους Αναστολής Εργασιών υψηλόβαθμων Διευθυντικών Στελεχών των επιχειρήσεων δύναται να προκαλέσει ασάφεια ως προς τις κατηγορίες εκείνων των στελεχών που πρέπει να εξαιρεθούν. Για την εν λόγω κατηγορία, εισηγούμαστε τον καθορισμό ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος ύψους €60,000.

 

  • Στην περίπτωση που κριθεί αναγκαία η επέκταση των μέτρων για περίοδο πέραν των υφιστάμενων διαταγμάτων, εισηγούμαστε την συμπερίληψη στα Σχέδια Πλήρους Αναστολής Εργασιών του 100% του προσωπικού για την πρόσθετη περίοδο που θα αποφασιστεί.  Το βάρος της αναγκαστικής διατήρησης του 10% του προσωπικού σε εταιρείες με ολική αναστολή είναι αβάστακτο για πολλές επιχειρήσεις.

 

  • Οι απολύσεις που έχουν γίνει σε χρονική περίοδο πριν την έκδοση των Διαταγμάτων, δεν θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στην αντίστοιχη προϋπόθεση των Σχεδίων. Εισηγούμαστε όπως η απαγόρευση των απολύσεων για σκοπούς ένταξης στα Σχέδια Αναστολής Εργασιών ισχύσει από τις 16 Μαρτίου 2020, ημερομηνία κατά την οποία εφαρμόστηκαν τα πρώτα μέτρα.

 

  • Ο όρος να μην απολυθεί κανένας για 6 μήνες είναι εξαιρετικά επικίνδυνος. Ως έχει θα αναγκάσει πολλές εταιρείες (πχ τουρισμό, εστίαση) σε άμεσες μαζικές απολύσεις/πλεονασμούς. Η προϋπόθεση  αυτή πρέπει να αφαιρεθεί και να δοθεί χρόνος μελέτης μιας πιο ρεαλιστικής πρακτικής που θα λαμβάνει υπόψη:

 - Την βιωσιμότητα της επιχείρησης.
- Αναλογικότητα των παροχών με το κόστος στην επιχείρηση. 
 

  • Σε περίπτωση που η απαγόρευση απόλυσης για 6 μήνες παραμείνει ως προϋπόθεση στα Σχέδια, θα πρέπει να εξαιρεθούν οι τερματισμοί απασχόλησης εποχιακών εργαζόμενων, εργαζομένων τακτής περιόδου και εργαζομένων που τελούν σε δοκιμαστική περίοδο.

 

  • Μεγάλος αριθμός εργαζομένων δεν πληροί τις προϋποθέσεις της σχετικής νομοθεσίας για να αποκτήσει δικαίωμα στα διάφορα ειδικά επιδόματα και κατά συνέπεια θα παραμείνει χωρίς εισοδήματα. Εισηγούμαστε τον καθορισμό ενός ελάχιστου εφάπαξ ποσού για όλους όσους επηρεάζονται.

 

  • Σε ότι αφορά το Σχέδιο Μερικής Αναστολής Εργασιών, η περίοδος σύγκρισης για σκοπούς εξακρίβωσης της μείωσης του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων θα πρέπει να είναι η περίοδος ισχύος των Διαταγμάτων με την αντίστοιχη περσυνή περίοδο. Για επιχειρήσεις που δεν είχαν δραστηριότητες κατά το 2019 η σύγκριση να γίνεται με τους αμέσως προηγούμενους μήνες.

 

  • Ο εξαναγκασμός επιχειρήσεων να κλείσουν υποχρεωτικά με τα Διατάγματα, τους δίνει το δικαίωμα στο 90%  των εργαζομένων να καλύπτεται από επίδομα ανεργίας. Ωστόσο, άλλες επιχειρήσεις που εξαρτούνται σχεδόν αποκλειστικά από τις επιχειρήσεις αυτές, δεν είναι σαφές αν δικαιούνται το 60% (ή 75%) ή αν εντάσσονται στο 90% κι αυτές.

 
 

Δειτε Επισης

Ο βραχνάς της έλλειψης προσωπικού και οι κλάδοι με τις περισσότερες κενές θέσεις εργασίας
«Η Κύπρος συνηγορεί από καιρό υπέρ της ανάπτυξης στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ε.Ε. και Αιγύπτου»
Νέα εποχή στις οικονομικές, επενδυτικές και εμπορικές σχέσεις με την Αίγυπτο
Υπουργείο Γεωργίας: Καλεί τους γεωργούς σε συμμετοχή στην πανευρωπαϊκή διαβούλευση για την ΚΑΠ
ΧΑΚ: Προχωρά σε παράλληλη εισαγωγή EMTNs της Κ.Δ. στην Αγορά Ομολόγων του
Με εβδομαδιαίες ζημιές έκλεισε το ΧΑΚ
Ενισχύουν τον κοινωνικό διάλογο προς διασφάλιση της ομαλότητας και της σταθερότητας στα εργασιακά
Είδε την ομάδα μεταρρύθμισης των τεσσάρων δήμων της πρωτεύουσας ο Κωνσταντίνος Ιωάννου
Χατζημανώλη: Στήριξη Κύπρου στις προσπάθειες απανθρακοποίησης κλάδου κρουαζιέρας
«Προσήλωση στην εξεύρεση λύσεων για καταναλωτές-Καλλιεργούμε τη βιώσιμη κατανάλωση»