Να αναπνεύσουμε όλοι χωρίς δύσπνοια τραπεζών

Τέσσερις γνωστοί οικονομολόγοι και συγκεκριμένα οι Γιώργος Συρίχας, Μάριος και Τάκης Κληρίδης και Ιωάννης Τελώνης μιλώντας στο InBusinessNews αποτιμούν θετικά τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα τα οποία χαρακτήρισαν ως απαραίτητα. Εκφράζουν επίσης άποψη για το πλαίσιο που θα πρέπει να κινηθούν οι τράπεζες για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Αναλυτικά:

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΡΙΧΑΣ ΤΕΩΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
 

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα ήταν απαραίτητο να ληφθούν. Τα μέτρα είναι και προς το συμφέρον των τραπεζών ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις της. Οι τράπεζες πρέπει παράλληλα να κάνουν και τους υπολογισμούς τους όσον αφορά τη διασφάλιση των κεφαλαίων τους. Εκτιμώ ότι τα μέτρα θα αναθεωρηθούν ανάλογα με τις εξελίξεις στους επόμενους μήνες. Σίγουρα όμως τα μέτρα της Κεντρικής είναι γενναία και στοχευμένα και συνάδουν με τη λογική του να μην εξαντλούμε όλα τα πολεμοφόδια μας από τα αρχικά στάδια, καθώς ακόμη δεν γνωρίζουμε την έκταση της κρίσης.


ΤΑΚΗΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ-ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΝΑ ΦΑΝΟΥΝ ΓΕΝΝΑΙΟΔΩΡΕΣ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Τα μέτρα είναι πάρα πολύ καλά και προς την ορθή κατεύθυνση αλλά την τελική απόφαση την παίρνει η κάθε Τράπεζα ξεχωριστά. Κατά την άποψη μου τα μέτρα είναι υπεραρκετά σε αυτό το στάδιο αλλά δεν πρέπει να αποκλείουμε και νέα μέτρα στους επόμενους μήνες. Σίγουρα όμως είναι  νουθεσίες και οδηγίες της Κεντρικής και όχι τελικές αποφάσεις. Ελπίζω οι τράπεζες να φανούν πολύ γενναιόδωρες με τα μέτρα που θα ανακοινώσουν.

ΜΑΡΙΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ-ΠΡΩΗΝ CEO ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΠΝΕΥΣΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΔΥΣΠΝΟΙΑ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Σίγουρα τα μέτρα της Κεντρικής Τράπεζας κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση. Χρειάζεται όμως μια μεγάλη διευκρίνιση σε σχέση με την αναστολή τόκων δόσεων για 9 μήνες που εισηγείται. Δεν διευκρινίζεται από την Κεντρική το κατά πόσο αυτά τα δάνεια θα κατηγοριοποιηθούν ως προβληματικά κάτι το οποίο αν ισχύει θα αποτρέψει τις τράπεζες να λάβουν αυτό το μέτρο. Οι τράπεζες θα πουν και θα έχουν δίκαιο πως εάν εγώ τους αφήσω να αναπνεύσουν θα έχω στο τέλος δύσπνοια εγώ.
 
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΕΛΩΝΗΣ-ΠΡΩΗΝ ΑΝΩΤΕΡΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΙΚΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Τα μέτρα ήταν αναμενόμενα και κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση και πλέον το θέμα είναι το πώς θα εφαρμοστούν από τις τράπεζες. Το κυριότερο που πρέπει να διατηρηθεί είναι η επιχειρηματική συνέχεια των τραπεζών σε ότι αφορά το πελατειακό κομμάτι. Υπάρχουν διεθνείς πληρωμές που πρέπει να συνεχίσουν,  η απρόσκοπτη ανατροφοδότηση των ΑΤΜs  και η διασφάλιση της συνέχισης των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Στη Νέα Υόρκη για επαφές ο Γιώργος Παπαναστασίου-Στο επίκεντρο οι επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Κύπρο