Πανικός για το Σχέδιο Αναστολής Εργασιών

Επεκτείνεται σε όλους τους τομείς της Οικονομίας ο αναβρασμός και η ανησυχία για την επιβίωση των κυπριακών επιχειρήσεων, καθώς από τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις αναγκάζονται να αναστείλουν τις εργασίες τους. Τόσο το ΚΕΒΕ όσο και η ΟΕΒ τις τελευταίες ημέρες δέχονται καταιγισμό τηλεφωνημάτων από επιχειρήσεις οι οποίες ζητούν διευκρινίσεις για τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί και κατά πόσον μπορούν να ενταχθούν στο Σχέδιο Αναστολής Εργασιών.

Σε επικοινωνία που είχε το InBusinessNews με τον Γενικό Διευθυντή της ΟΕΒ Μιχάλη Αντωνίου, διαφάνηκε πως η κατάσταση είναι ιδιαίτερα τεταμένη καθώς τα τηλεφωνήματα για ερωτήματα και απορίες που χρήζουν διευκρίνισης σε σχέση με τα μέτρα του Υπουργείου, έχουν κατακλύσει την ΟΕΒ.

Ο κ. Αντωνίου επισήμανε πως υπάρχει μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων από όλα το φάσμα της Οικονομίας που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για να ενταχθεί στο Σχέδιο Αναστολής Εργασιών, ενώ από πλευράς ΟΕΒ καταβάλλεται προσπάθεια να καθησυχάσουν τις επιχειρήσεις και να αποστέλλει μηνύματα αισιοδοξίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του ΓΓ του ΚΕΒΕ, Μάριου Τσακή ο οποίος επισήμανε πως οι επιπτώσεις είναι αλυσιδωτές, ενώ με το μούδιασμα της αγοράς ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις από όλους τους τομείς της Οικονομίας επηρεάζονται.

Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίηση του για τα μέτρα της κυβέρνησης τα οποία όπως είναι προς την ορθή κατεύθυνση για διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Απομένει, πρόσθεσε, τα μέτρα στήριξης προς τις επιχειρήσεις από πλευράς τραπεζών αφού λάβουν τις αναγκαίες διευκρινίσεις και χαλαρώσεις από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές.

Στο ερώτημα ποια μέτρα αναμένει το ΚΕΒΕ από πλευράς τραπεζών, ο κ. Τσακής τόνισε πως θα πρέπει να τονωθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου οι οποίες εξακολουθούν να εργάζονται ώστε να μπορέσουν να κάνουν τις απαραίτητες πληρωμές και να συνεχιστεί απρόσκοπτα ο ανεφοδιασμός τους με προϊόντα.

Την ίδια ώρα, ο κ. Τσακής ανέφερε πως οι τράπεζες θα πρέπει να προβούν στις απαραίτητες διευκολύνσεις και στήριξη, μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους, προς τις συνεπείς επιχειρήσεις οι οποίες λόγω της ιδιάζουσας κατάστασης δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Συγκεκριμένα, είπε, είτε θα πρέπει να υπάρξει αναστολή καταβολής δόσεων για συγκεκριμένη χρονική περίοδο όπως και σε άλλες χώρες, είτε οι τράπεζες θα πρέπει να παραχωρήσουν δάνεια με ευνοϊκούς όρους προς τις επιχειρήσεις αυτές με τα οποία θα αποπληρώνονται οι δόσεις τους κανονικά.

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)