anner-cyta-vodafone

Ο Νικόλαος Μαστρογιαννόπουλος στη θέση του Επικεφαλής Επιστήμονα

InBusinessNews  03/03/2020 14:55
Ο Νικόλαος Μαστρογιαννόπουλος στη θέση του Επικεφαλής Επιστήμονα

Ο Νικόλαος Μαστρογιαννόπουλος στη θέση του Επικεφαλής Επιστήμονα

InBusinessNews  03/03/2020 14:55
Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, η τελετή διαβεβαίωσης του Επικεφαλής Επιστήμονα Νικόλαου Μαστρογιαννόπουλου στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. 

RELATED ARTICLES


 
Σε χαιρετισμό του στην τελετή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «η απόφαση του διορισμού του κ. Μαστρογιαννόπουλου στη θέση του Επικεφαλής Επιστήμονα, λήφθηκε προσμετρώντας την ακαδημαϊκή και επιστημονική του κατάρτιση, το διακεκριμένο ερευνητικό του έργο, ως επίσης την καταγεγραμμένη πολυετή εμπειρία του, απολύτως συναφή με το αξίωμα που αναλαμβάνει». Υπογράμμισε ότι αυτά είναι εχέγγυα καθοριστικής σημασίας όσον αφορά τη συνέχιση της στοχευμένης στρατηγικής κατεύθυνσης που υιοθετήσαμε για την προώθηση και ανάπτυξη της έρευνας και τεχνολογίας σε εθνικό επίπεδο.
 
Απευθυνόμενος στον κ. Μαστρογιαννόπουλο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία πως έχοντας πλήρη συνείδηση της ευθύνης και της σημαντικότητας του ρόλου που αναλαμβάνει, θα εργαστεί με ζήλο και αφοσίωση, προς την επίτευξη του στόχου της περαιτέρω προώθησης της έρευνας και τεχνολογίας.
 
2

Επίσης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο κ. Μαστρογιαννόπουλος, ενασκώντας τα καθήκοντα του σε πλήρη συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τόσο με τον Υφυπουργό όσο και με τον Πρόεδρο του Ιδρύματος, και προωθώντας από κοινού εκείνες τις συνέργειες που θα έχουν ως αποτέλεσμα την όλη ανάπτυξη του οικοσυστήματος, θα δικαιώσει τις προσδοκίες στις οποίες εδράστηκε η απόφαση για διορισμό του.
 
3
 
Στο σημείο αυτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον Υφυπουργό Έρευνας Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκο Κόκκινο για το πολυδιάστατο, όπως είπε, και σημαντικό έργο που επιτέλεσε κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Επικεφαλής Επιστήμονας και του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην επιτέλεση των νέων καθηκόντων του.
 
Ταυτόχρονα, ανέφερε σε σχέση με το πρόγραμμα για το θέμα του Τεχνολογικού Πάρκου, ότι ήταν «μια αποτυχία από πλευράς μας όσον αφορά τα κίνητρα που δόθηκαν» και κάλεσε τον Υφυπουργό Έρευνας «να μελετηθεί το θέμα επισταμένως ώστε να προσελκύσουμε επιτέλους ενδιαφερόμενους».
 
«Είναι αδιανόητο, γνωρίζω καλώς, ότι το Ισραήλ επιδιώκει, θέλει και ερευνά για χώρους ανάπτυξης ανάλογων Πάρκων και εμείς να λέμε ότι διαθέτουμε απλώς τη γη και τις υπόλοιπες υποδομές θα τις αναλάβει ο επενδυτής. Νομίζω ότι χρειάζεται ένας επανασχεδιασμός και επαναπροκήρυξη δήλωση ενδιαφέροντος», τόνισε.
 
Αναφερόμενος πιο συγκεκριμένα στη στρατηγική προσέγγιση για την προώθηση και ανάπτυξη της έρευνας και τεχνολογίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι αυτή εδράστηκε στη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της κυπριακής οικονομίας, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της και την επίτευξη συνθηκών μακροχρόνια βιώσιμης ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας.
 
Προς την επίτευξη του στόχου αυτού, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έχουν προωθηθεί «σειρά φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων, οι οποίες αποσκοπούν στη δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου βασισμένου στους πυλώνες της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογικής ανάπτυξης, ενώ παράλληλα αναλήφθηκαν νέες πρωτοβουλίες και σχεδιάζονται επιπρόσθετες δράσεις και μέτρα προς την ενδυνάμωση του οικοσυστήματος».
 
Ανέφερε πως, πέραν της θέσπισης του θεσμού του Επικεφαλής Επιστήμονα, η Κυβέρνηση προχώρησε στην υιοθέτηση του νέου Συστήματος Διακυβέρνησης Έρευνας και Καινοτομίας, στο πρότυπο καλών πρακτικών άλλων χωρών, μετατρέποντας το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας σε εκτελεστικό βραχίονα του νέου συστήματος σχετικά με τη χρηματοδότηση στους τομείς έρευνας και καινοτομίας, καθώς και στην ίδρυση του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας, ως του κατ’ εξοχήν συμβουλευτικού οργάνου για τον καθορισμό σχετικής στρατηγικής, με Πρόεδρο αυτού τον Καθηγητή Φίλιππο Πατσαλή.
 
Ανέφερε επίσης ότι προωθήθηκε η διεύρυνση του ρόλου του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας ως εκτελεστικού βραχίονα του νέου συστήματος χρηματοδότησης στους τομείς έρευνας και καινοτομίας.
 
«Προς επίτευξη του στόχου δημιουργήθηκε ένα νέο πλαίσιο στρατηγικής για την τεχνολογική, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Κύπρου, ενώ προωθήθηκε η ενίσχυση της ερευνητικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας», πρόσθεσε.
 
Ενδεικτικά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι στηρίχθηκε η δημιουργία τεσσάρων νέων κέντρων αριστείας, με ποσό 60 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο θα καταβάλει η Κυπριακή Δημοκρατία ως συγχρηματοδότηση, διατηρώντας παράλληλα τη χρηματοδότηση που ήδη καταβάλλεται στα δύο υφιστάμενα από το 2017.
 
Τα Κέντρα, συνέχισε, αφορούν το πρόγραμμα Ερατοσθένης που σχετίζεται με τις δορυφορικές τεχνολογίες του ΤΕΠΑΚ, την Έρευνα Μοριακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, την κλιματική και ατμοσφαιρική έρευνα στην Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή του Ινστιτούτου Κύπρου και το Κυπριακό Ινστιτούτο Θάλασσας και Ναυτιλίας του Δήμου Λάρνακας.
 
Σημείωσε ότι η Κύπρος διατηρεί την πρωτιά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ανάμεσα στις χώρες που εξασφάλισαν σχετική χρηματοδότηση από τα εν λόγω ανταγωνιστικά προγράμματα.
 
Παράλληλα, ανέφερε ότι «βρίσκονται σε εξέλιξη έργα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης αξίας 280 εκατομμυρίων ευρώ και είναι υπό σχεδιασμό επιπρόσθετα έργα ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν, μεταξύ άλλων, τον χώρο της υγείας και τη μηχανογράφηση των αυτονομημένων νοσοκομείων και τον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενή, της Δικαιοσύνης, της Παιδείας και την ηλεκτρονική κοινή πλατφόρμα επικοινωνίας και την ηλεκτρονική ταυτότητα και υπογραφή και όχι μόνο».
 
«Αυτό εξαρτάται από τα προγράμματα του Υφυπουργού που πλέον έχει τον ρόλο του συντονιστή και εισηγητή που θα χαράσσει πολιτική που εφόσον τεκμηριώνεται θα υιοθετείται από το Υπουργικό Συμβούλιο», σημείωσε.
 
Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι αναθεωρήθηκε και ανανεώθηκε ο θεσμός του «startup visa», υιοθετήθηκαν και σχεδιάζονται νέα κίνητρα για προσέλκυση νεοφυών επιχειρήσεων και επενδύσεων, προκηρύχθηκαν από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας προγράμματα επιχορήγησης για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων  καινοτομίας από τις κυπριακές επιχειρήσεις με αυξημένο προϋπολογισμό, συνολικού ύψους 18 εκατομμυρίων.
 
Είπε ακόμη ότι αναθεωρήθηκε η νομοθεσία, ούτως ώστε να επιτρέπεται η δημιουργία εταιρειών τεχνοβλαστών, spin offs, με στόχο την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας που πραγματοποιείται στα κρατικά Πανεπιστήμια, ενώ την ίδια στιγμή, όπως είπε, η Κυβέρνηση παρουσίασε «φορολογικά κίνητρα για να ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις εκ μέρους Κυπρίων και ξένων επενδυτών σε κυπριακές εταιρείες με καινοτόμα χαρακτηριστικά».
 
Ανέφερε επίσης ότι ιδιαίτερα σημαντική είναι η έγκριση τον περασμένο Αύγουστο από το Υπουργικό Συμβούλιο για τη δημιουργία επενδυτικού ταμείου για την παροχή χρηματοδότησης κεφαλαίου, με αποδέκτη πάλι τις νεοφυείς και καινοτόμες εταιρείες και πρόσθεσε ότι στο ταμείο αυτό, του οποίου η δημιουργία βρίσκεται σε εξέλιξη, η Κυβέρνηση θα συνεισφέρει 20 εκατομμύρια ευρώ.
 
Αναφορικά με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η Κυβέρνηση προχώρησε στον εξορθολογισμό του και «ο κάθε ξένος επενδυτής που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στη χώρα μας υποχρεούται να προβαίνει, μεταξύ άλλων, σε δωρεά ύψους 75.000 ευρώ στο Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, ενισχύοντας έτσι τις αναπτυξιακές δραστηριότητες του Ιδρύματος».
 
Πέραν, όμως, από την αύξηση των χρηματοδοτήσεων, αναλάβαμε σημαντικές πρωτοβουλίες και για την υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών, πρόσθεσε.
 
Είπε ακόμη ότι τον περασμένο Ιούνιο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο η Εθνική Στρατηγική για το Blockchain που προβλέπει την προετοιμασία σύγχρονου νομοθετικού πλαισίου όπως και τη δημιουργία εφαρμογών σε συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα που θα εκμεταλλεύονται την υποσχόμενη αυτή τεχνολογία.
 
«Κορωνίδα των προσπαθειών μας αποτελεί η σύσταση του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, ως έμπρακτη απόδειξη της πολιτικής βούλησης και αποφασιστικότητάς μας για τον βέλτιστο συντονισμό των υφιστάμενων κυβερνητικών δραστηριοτήτων που άπτονται της Έρευνας, της Καινοτομίας και της Ψηφιακής Πολιτικής», πρόσθεσε.
 
Απόφαση, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία αναμένεται να ενισχύσει και να ενδυναμώσει τα μέγιστα την αποδοτικότητα των εν λόγω κυβερνητικών δραστηριοτήτων, όσον αφορά τον επιδιωκόμενο στόχο της δημιουργίας ενός σύγχρονου, βιώσιμου και ευέλικτου κράτους.
 
Από την πλευρά του ο κ. Μαστρογιαννόπουλος είπε, μεταξύ άλλων, ότι ο θεσμός του Επικεφαλής Επιστήμονα φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα από τους βασικούς πυλώνες για την προώθηση της έρευνας και καινοτομίας και κατ΄επέκταση της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος έχει τις δυνατότητα παράγει επιστημονική γνώση υψηλής ποιότητας καθότι διαθέτει άριστου επιπέδου επιστημονικό δυναμικό, ενώ αναπτύσσει πρωτοποριακή έρευνα διεθνούς επιπέδου.  
 
Επίσης, ο κ. Μαστρογιαννόπουλος είπε ότι θα πρέπει να εργαστούμε ώστε να δημιουργηθούν συνέργειες και να λειτουργήσουμε ως κεντρικό σημείο επαφής φέροντας στο τραπέζι τον δημόσια τομέα, την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα και τον επιχειρηματικό κόσμο ενισχύοντας τη μεταξύ τους συνεργασία, με στόχο την αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης και μετατροπής της σε καινοτόμο επιχειρηματικότητα που θα οδηγήσει σε όφελος προς την οικονομία και την κοινωνία μέσω και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας