Αξιόπιστη επιλογή η Κύπρος μετά το blacklisted των νησιών Κέιμαν

Αξιόπιστη επιλογή για επενδυτικά ταμεία και διαχειριστές επενδυτικών ταμείων αποτελεί η Κύπρος μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμπεριλάβει τα νησιά Κέιμαν στη «μαύρη» λίστα με τους φορολογικούς παραδείσους. Πρόκειται για το πρώτο υπερπόντιο βρετανικό έδαφος που θα προστεθεί στη «μαύρη» λίστα της ΕΕ. Ο βασικός λόγος για την συμπερίληψη των νήσων Κέιμαν αποτελεί το γεγονός ότι δεν έχουν εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που είχαν υποσχεθεί στην ΕΕ πριν τα τέλη του 2019 και κατηγορούνται ότι έχουν νομοθεσία που διευκολύνει τη σύστημα εξωχώριων δομών.

Διαβάστε ακόμα: 360: Το κτήριο που αλλάζει τη Λευκωσία (βίντεο)

Αξίζει να σημειωθεί πως στην «μαύρη λίστα» της ΕΕ περιλαμβάνονται μέχρι στιγμής 8 χώρες ή περιοχές φορολογικής δικαιοδοσίας: Αμερικανική Σαμόα, Φίτζι, Γκουάμ, Ομάν, Σαμόα, Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Αμερικανικές Παρθένες Νήσοι και Βανουάτου.

Διαβάστε ακόμα: Συνταγεσύ: Το νέο πρωτότυπο σύστημα διαχείρισης συνταγών ΓΕΣΥ

Ευκαιρίες για την Κύπρο
Η συμπερίληψη των νήσων Κέιμαν στην «μαύρη» λίστα της ΕΕ με τους φορολογικούς παράδεισους δημιουργεί ευκαιρίες για την Κύπρο, ιδιαίτερα στον τομέα των επενδυτικών ταμείων, υπογραμμίζει στο InBusinessNews ο πρόεδρος του CIFA Ανδρέας Γιασεμίδης, καθώς, όπως πρόσθεσε τα νησιά Κέιμαν αποτελεί το μεγαλύτερο offshore jurisdiction από πλευράς επενδυτικών ταμείων. «Άρα μετά και από αυτή την εξέλιξη τα επενδυτικά ταμεία που είναι εγγεγραμμένα στα νησιά Κέιμαν δεν θα μπορούν να γίνουν marketed και distributed στην Ευρώπη, ενώ γενικότερα δημιουργείται θέμα για τα νησιά Κέιμαν ως fund jurisdiction. Παράλληλα, δημιουργείται θέμα για αρκετά επενδυτικά ταμεία στα νησιά Κέιμαν τα οποία έχουν ευρωπαϊκές τράπεζες ως custodian/depositary. Mε την συμπερίληψη των νήσων Κέιμαν στην μαύρη λίστα της ΕΕ, πολύ πιθανόν οι ευρωπαϊκές αυτές τράπεζες να μην ανοίγουν λογαριασμούς σε επενδυτικά ταμεία που είναι εγγεγραμμένα στην εν λόγω δικαιοδοσία. Κατά συνέπεια, δεν προκύπτει θέμα μόνο για επενδυτικά ταμεία ή διαχειριστές επενδυτικών ταμείων που είναι εγγεγραμμένα στα νησιά Κέιμαν διότι δεν θα μπορούν να πουλούν μερίδια στην Ευρώπη ή δεν θα είναι εύκολο να εξεύρουν Ευρωπαίους επενδυτές, αλλά έστω κι αν στοχεύουν εκτός Ευρώπης, τα επενδυτικά ταμεία που είχαν ευρωπαϊκές τράπεζες σαν custodian θα έχουν πρόβλημα στο να ανοίξουν λογαριασμό. Θα πρέπει, όμως, να σημειώσουμε πως δεν αποτελεί το τέλος για τα νησιά Κέιμαν, αλλά αποτελεί ένα σοβαρό πλήγμα για τα νησιά Κέιμαν, η απόφαση της ΕΕ να τους συμπεριλάβει στην «μαύρη» λίστα».

Διαβάστε ακόμα: Σοφία Βορκά: Με επίκεντρο τον άνθρωπο

Την ίδια ώρα, ο κ. Γιασεμίδης σημείωσε πως επηρεάζονται και αρκετοί διαχειριστές επενδυτικών ταμείων στην Μεγάλη Βρετανία οι οποίοι, μετά το Brexit, θεωρούσαν τα νησιά Κέιμαν ως την εναλλακτική τους επιλογή, κάτι το οποίο δεν θα μπορέσει να αποτελέσει εναλλακτική μετά την συμπερίληψη των νήσων Κέιμαν στην «μαύρη» λίστα.

Αξιόπιστη επιλογή η Κύπρος
Δυσκολίες για την προώθηση επενδυτικών ταμείων στην Ευρώπη ή άντληση κεφαλαίων από Ευρωπαίους επενδυτές για επενδυτικά ταμεία που είναι εγγεγραμμένα στα νησιά Κέιμαν, αποτελεί η απόφαση της ΕΕ για blacklisting των εν λόγω νήσων, επισημαίνει στο InBusinessNews ο αντιπρόεδρος του CIFA Πανίκος Τέκλος ο οποίος πρόσθεσε ότι «ως εκ τούτου μπορεί να δημιουργηθεί κάλλιστα η ανάγκη για ‘μετεγκατάσταση’ σε άλλη δικαιοδοσία ή εάν κάποιο επενδυτικό ταμεία είναι στο στάδιο της δημιουργίας του στα νησιά Κέιμαν, ίσως να υπάρξουν δεύτερες σκέψεις για να αλλάξει δικαιοδοσία. Εδώ είναι που η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστος προορισμός για καθώς διαθέτει αρκετά πλεονεκτήματα. Κόστος, φορολογικά, ευρωπαϊκή εναρμόνιση, διαθέτει το κατάλληλο και το πιο καταρτισμένο προσωπικό, παροχείς υπηρεσιών, γεωγραφική θέση κλπ».

Την ίδια ώρα, ο κ. Τέκλος τόνισε πως για αρκετούς διαχειριστές επενδυτικών ταμείων που χρησιμοποιούσαν τα νησιά Κέιμαν, όπως διαχειριστές από ΗΠΑ, Ινδία και Ισραήλ, θα υπάρχει αντικειμενική δυσκολία στο να προωθήσουν τα επενδυτικά ταμεία των νήσων Κέιμαν στην Ευρώπη. Πρόσθεσε πως για τους εν λόγω διαχειριστές η Κύπρος παρουσιάζεται ως αξιόπιστη επιλογή που θα επωφελείται όλων των ευρωπαϊκών πλεονεκτημάτων.

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή