Moneyval: Οι 9 δράσεις που θα πρέπει να λάβει άμεσα η Κύπρος

Μπορεί να καταγράφονται τα θετικά βήματα στα οποία έχει προβεί η Κύπρος στο πλαίσιο της καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, αλλά από την άλλη η Επιτροπή τους Συμβουλίου της Ευρώπης Moneyval επισημαίνει και 9 δράσεις οι οποίες θα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

1. Οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να είναι πιο επιθετικές όσον αφορά την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις που πραγματοποιούνται εκτός Κύπρου.

2. Οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να είναι πιο προληπτικές κατά τη δέσμευση και τη φοροδιαφυγή των ξένων εγκληματικών προϊόντων με δική τους πρωτοβουλία.

3. Η Κύπρος θα πρέπει να προβεί σε επίσημη και ολοκληρωμένη αξιολόγηση των κινδύνων που θέτουν τα νομικά πρόσωπα.

4.Η Κύπρος θα πρέπει να διασφαλίσει ότι ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος λαμβάνει μέτρα για την ενίσχυση της κατανόησης του κινδύνου ξεπλύματος χρήματος και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και την εφαρμογή προληπτικών μέτρων ανάλογων με τους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης της παροχής περισσότερης καθοδήγησης, κατάρτισης και ανάδρασης.

5. Η ανάλυση κόστους / ωφέλειας θα πρέπει να ενισχύσει τη διαδικασία χορήγησης άδειας. Όλες οι εποπτικές αρχές των διοικητικών υπηρεσιών θα πρέπει να συνεχίσουν να αναπτύσσουν την εφαρμογή της προσέγγισης εποπτείας που βασίζεται στον κίνδυνο. Πρέπει να επιβάλλονται αποτελεσματικές και αποτρεπτικές κυρώσεις για παραβιάσεις των απαιτήσεων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.


6. Η εποπτεία του τομέα των ακινήτων πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά και πρέπει να ληφθούν μέτρα για να αυξηθεί το επίπεδο συμμόρφωσης με τα προληπτικά μέτρα από τους κτηματομεσίτες.

7. Η Κύπρος θα πρέπει να διεξάγει μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση κινδύνου ξεπλύματος χρήματος και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες του Κυπριακού Προγράμματος Επενδύσεων.

8. Πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αύξηση της κατανόησης των κινδύνων από τη διαφυγή της TFS (Targeted Financial Sanctions) από τις διοικητικές υπηρεσίες.

9. Η Κύπρος θα πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή ενός πλαισίου προσέγγισης βάσει κινδύνου για τον μη κερδοσκοπικό τομέα.

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα