Συνταξιοδοτική επάρκεια στα 72 για τους νυν εργαζόμενους

Καμπανάκι για μη συνταξιοδοτική επάρκεια στο μέλλον κρούει η Aon Hewitt Κύπρου. Μελέτη για τη συνταξιοδοτική ετοιμότητα εργαζομένων σε κυπριακές επιχειρήσεις που εκπόνησε για το 2019 η εταιρεία, καταδεικνύει πως οι σημερινοί εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα απέχουν πολύ από το να πετύχουν επαρκή συνταξιοδότηση στην ηλικία των 65 και πως με τα σημερινά δεδομένα, για να επιτευχθεί ο εν λόγω στόχος θα πρέπει να εργάζονται μέχρι και πέραν των 70 ετών.

Διαβάστε ακόμα: Οργ. Χρηματοδοτήσεως Στέγης: Προχωρεί σε ριζικό lifting

Η μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει για άλλη μια φορά το γεγονός ότι τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα από το Ταμείο Κοινωνικής Ασφάλισης (ΤΚΑ) και οι αποταμιεύσεις στο Ταμείο Προνοίας δεν θα είναι αρκετά στο μέλλον για να καλύψουν τις συνολικές συνταξιοδοτικές ανάγκες του μέσου σημερινού εργαζόμενου.

Διαβάστε ακόμα: Χολιγουντιανή ταινία με πρωταγωνιστή τον Σβαρτσενέγκερ στην Κύπρο! (video)

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, υπό τα σημερινά δεδομένα, ο μέσος σημερινός εργαζόμενος:
 

  • Θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με επάρκεια στα 72 του χρόνια. Οι περισσότεροι από τους σημερινούς εργαζομένους δεν θα μπορέσουν να συνταξιοδοτηθούν στα 65, αν θέλουν να διατηρήσουν το ίδιο βιοτικό επίπεδο μετά τη συνταξιοδότηση.
  • Για να μπορέσει να πετύχει επαρκή συνταξιοδότηση στα 65 του, θα πρέπει να αποταμιεύει 7,1 φορές του ετήσιου του μισθού.
  • Θα πρέπει επίσης να καταβάλλει ανελλιπώς εισφορές σε ποσοστό 16 – 22% από την ηλικία των 25-35 για επαρκή συνταξιοδότηση

Διαβάστε ακόμα: Σ. Κάκος: Τέλειος προορισμός η Κύπρος για Affluent και High Net Worth Individuals

Οι εκτιμήσεις
Ειδικότερα, μόνο 1 στους 50 σημερινούς εργαζόμενους σε ιδιωτικές επιχειρήσεις στην Κύπρο αναμένεται να αποταμιεύσει Ιδιωτικούς Συνταξιοδοτικούς Πόρους που θα υπερβαίνουν το ποσό που απαιτείται για επαρκή συνταξιοδότηση στα 65. Όπως προκύπτει:

  • Περίπου 80% των σημερινών εργαζομένων δεν αναμένεται να αποταμιεύσουν αρκετά για να μπορέσουν να πετύχουν για επαρκή συνταξιοδότηση στα 65. Εξ αυτών, το 45% βρίσκεται σημαντικά κάτω από το στόχο (4+ μισθούς πιο κάτω) και το 36% κάτω από το στόχο (2 με 4 μισθούς πιο κάτω)
  • Μόνο 2% των σημερινών εργαζομένων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις στην Κύπρο αναμένεται να αποταμιεύσει Ιδιωτικούς Συνταξιοδοτικούς Πόρους που θα υπερβαίνουν το ποσό που απαιτείται για επαρκή συνταξιοδότηση στα 65.
  • Επιπρόσθετα, 17% των σημερινών εργαζομένων αναμένεται να βρεθούν σχετικά κοντά στο στόχο, επιτρέποντας τους να πετύχουν επαρκή συνταξιοδότηση αν εφαρμόσουν μικρές αλλαγές στη αποταμιευτική συμπεριφορά τους.
  • Το μέσο συνολικό ποσοστό εισφορών που αποταμιεύεται σήμερα από το μέσο εργαζόμενο και τον εργοδότη του ανέρχεται στο 12%. Ο μέσος σημερινός εργαζόμενος έχει αποταμιεύσει μέχρι σήμερα περίπου 1 ετήσιο μισθό, γεγονός που συνεπάγεται ότι είναι αρκετά πίσω από το στόχο για επαρκή συνταξιοδότηση.

Συνταξιοδοτικό Έλλειμμα
Βάσει των αποτελεσμάτων, οι συνολικές συνταξιοδοτικές ανάγκες στην ηλικία των 65 για το μέσο σημερινό εργαζόμενο υπολογίζονται στους 15,5 ετήσιους τελικούς μισθούς, ενώ η αξία των ωφελημάτων από το ΤΚΑ υπολογίζεται στους 8,4 ετήσιους τελικούς μισθούς. Άρα, όπως προαναφέρεται, ο μέσος σημερινός εργαζόμενος χρειάζεται να αποταμιεύσει από ιδιωτικούς πόρους 7,1 ετήσιους τελικούς μισθούς για επαρκή συνταξιοδότηση στα 65. Η διαφορά μεταξύ των ιδιωτικών αναγκών και των ιδιωτικών πόρων (Ταμείο Προνοίας) δημιουργεί ένα έλλειμμα ίσο με 3,1 ετήσιους τελικούς μισθούς στα 65. Τα έλλειμμα αυτό θα αναγκάσει το μέσο σημερινό εργαζόμενο να αποδεχτεί χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο μετά τη συνταξιοδότηση, να αφυπηρετήσει αργότερα ή να αυξήσει σήμερα την αποταμίευση του.

 


Μέσο Ποσοστό Αποταμίευσης
Όπως αναφέρεται, ο μέσος σημερινός εργαζόμενος εισφέρει περίπου 6% του μισθού του σε Ταμείο Προνοίας. Επιπλέον, η μέση εισφορά από εργοδότες ανέρχεται σε περίπου 6% του μισθού των εργαζομένων. Υπό αυτά τα δεδομένα είναι θετικό το γεγονός ότι οι σημερινοί εργαζόμενοι φαίνεται να αποταμιεύουν περισσότερο όσο πιο κοντά είναι ηλικιακά στη συνταξιοδότηση τους. Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι ηλικίας 30 – 40 ετών καταβάλλουν περίπου 5,8% του μισθού τους σε ταμείο προνοίας, ποσοστό που ανεβαίνει στο 6,1% στις ηλικίες 40 – 50 ετών, ενώ φτάνει και το 7% για εργαζόμενους 50 – 60 ετών. Προφανώς, τα άτομα πιο κοντά στη συνταξιοδότηση να αντιλαμβάνονται περισσότερο την ανάγκη για βελτίωση των αποταμιεύσεων.

Επίσης θετικό είναι το γεγονός ότι οι σημερινοί εργαζόμενοι φαίνεται να αποταμιεύουν περισσότερο όσο πιο ψηλός είναι ο σημερινός τους μισθός.
 
Κατανομή Συνταξιοδοτικού ελλείμματος
Η πιο σημαντική απόφαση για τον κάθε σημερινό εργαζόμενο είναι η αύξηση του ποσοστού αποταμίευσης στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Τα ποσοστά αποταμίευσης είναι επαρκή για 38% των σημερινών εργαζομένων μόνο (όσοι εισφέρουν από 7% και πάνω). Οι περισσότεροι σημερινοί εργαζόμενοι δεν αποταμιεύουν σε ικανοποιητικά επίπεδα. Όσο πιο ψηλά τα ποσοστά αποταμίευσης, τόσο περισσότεροι οι σημερινοί εργαζόμενοι που αναμένονται να είναι συνταξιοδοτικά έτοιμοι στα 65. Πέραν του 90% όσων αποταμιεύουν σε χαμηλά επίπεδα αναμένονται να βρεθούν πέραν των 2 ετήσιων μισθών κάτω από το συνταξιοδοτικό στόχο στην ηλικία των 65.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη, αν οι σημερινοί εργαζόμενοι αυξήσουν την αποταμίευση τους κατά 4%, τότε το ποσοστό των εργαζομένων που αναμένεται να είναι τουλάχιστον κοντά στο συνταξιοδοτικό στόχο αυξάνεται κατά 17%.
 

 

Δειτε Επισης

Eurostat: Παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης η ανεργία στην Κύπρο
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Ετήσια αύξηση πέραν του 5% σε αξία και όγκο εργασιών λιανικού εμπορίου
Στα €523 εκ. το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Κινήθηκε ανοδικά και ανήλθε στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης
Βελτιώνεται η Κύπρος διαπιστώνει η Moneyval-Η έκθεση προόδου για τη συμμόρφωση της χώρας μας
«Απαραίτητη η ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας»