Στο 1,4% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο στην Ευρωζώνη, στο 0,6% στην Κύπρο

Ο ετήσιος πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ αναμένεται να είναι 1,4% τον Ιανουάριο του 2020, αυξημένος από 1,3% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με προκαταρκτική προκαταρκτική εκτίμηση που δημοσίευσε την Παρασκευή η Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat. Ο πληθωρισμός στην Κύπρο υπολογίζεται σε 0,6% τον Ιανουάριο του 2020, από 0,7% το Δεκέμβριο του 2019 και 2,1% τον Ιανουάριο του 2019.

Αναφορικά με τα κυριότερα στοιχεία του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Ιανουάριο (2,2% σε σύγκριση με 2,0% το Δεκέμβριο), ακολουθούμενα από την ενέργεια (1,8% έναντι 0,2%), τις υπηρεσίες (1,5%, έναντι 1,8% το Δεκέμβριο) και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,5%, σταθερά έναντι του Δεκεμβρίου).

Την ίδια ώρα, το εποχικά διορθωμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,1% τόσο στη ζώνη του ευρώ (EA19) όσο και στην ΕΕ28 κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2019, σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Το τρίτο τρίμηνο του 2019, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% και στις δύο ζώνες.

Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχικά διορθωμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,0% στη ζώνη του ευρώ και κατά 1,1% στην ΕΕ28 το τέταρτο τρίμηνο του 2019, μετά από + 1,2% και + 1,4% αντίστοιχα το προηγούμενο τρίμηνο. Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση της ετήσιας ανάπτυξης για το 2019, βάσει τριμηνιαίων στοιχείων, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,2% στη ζώνη του ευρώ και κατά 1,4% στην ΕΕ28.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα