Powered by

Κ. Μαρκίδης: Η Κύπρος μπορεί να καταστεί συνδετικός κρίκος για Καζακστάν – ΕΕ

Επικυρώθηκε και επίσημα η πρώτη διμερής συμφωνία Αποφυγής Διπλής Φορολογίας μεταξύ Κύπρου- Καζακστάν καθώς στις 30 Δεκεμβρίου υπογράφτηκε η εν λόγω συμφωνία και από τον Πρόεδρο του Καζακστάν. Η υπογραφή της συμφωνίας αποσκοπεί στην ενθάρρυνση και ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιχειρηματικού Συνδέσμου Κύπρου – Καζακστάν, Κώστα Μαρκίδη, καταλυτικό ρόλο στη συνομολόγηση μιας συμφωνίας Αποφυγής Διπλής Φορολογίας διαδραματίζουν διαχρονικά οι πολιτικές και διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των κυβερνήσεων των συμβαλλομένων χωρών και η επιτυχής συνομολόγηση μιας τέτοιας Συμφωνίας στην συγκεκριμένη περίπτωση αντανακλά πρωτίστως την αναβαθμισμένη σχέση των δυο χωρών σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο.  

Διαβάστε ακόμα: The Mall of Engomi: «Lifting» μέσα στο 2020

Αξίζει να σημειωθεί πως η Συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας και παρεμπόδισης της φοροδιαφυγής μεταξύ των δύο χωρών υπογράφτηκε τον περασμένο Μάιο ενώ εκκρεμούσε η επικύρωση της και από τις δύο πλευρές όπως προβλέπεται από το σχετικό πρωτόκολλο.

Διαβάστε ακόμα: Altamira: 9 νέες κατοικίες από €144,000 (pics)

Μιλώντας για τις προοπτικές που διανοίγονται με την επικύρωση της εν λόγω συμφωνίας ο κ. Μαρκίδης υπογράμμισε ότι «η αγορά του Καζακστάν είναι μια αγορά που παρακολουθούμε στενά τα τελευταία 10 τουλάχιστον χρόνια, αφενός γιατί είναι μια πλούσια σε ορυκτό πλούτο χώρα και μια ραγδαία αναπτυσσόμενη οικονομία και αφετέρου γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από επίσημα στοιχεία, αποτελεί μακράν τον μεγαλύτερο και πιο σημαντικό εμπορικό και οικονομικό εταίρο της χώρας αυτής.  Αν αναλογιστεί κανείς ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σήμερα ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Καζακστάν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε εύκολα κάποιος μπορεί να καταλάβει την προοπτική για περεταίρω ανάπτυξη που θα δημιουργηθεί με την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την Κύπρο». 

Διαβάστε ακόμα: Ορόσημο η ανανέωση του Κυπριακού Ναυτιλιακού Φορολογικού Συστήματος

Οι κύριες πρόνοιες της Συμφωνίας
Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του επιχειρηματικού Συνδέσμου Κύπρου-Καζακστάν, «η συμφωνία Αποφυγής Διπλής Φορολογίας, βασίζεται στο μοντέλο της πρότυπης σύμβασης του ΟΟΣΑ και προσφέρει μεταξύ άλλων φορολογικά κίνητρα υπό μορφή μειωμένων παρακρατήσεων κατά την πληρωμή μερισμάτων (5%), τόκων (10%) και πνευματικών δικαιωμάτων (10%) σε πρόσωπα τα οποία θεωρούνται κάτοικοι της Κύπρου όπως καθορίζονται στην εν λόγο συμφωνία.  Παρέχεται επίσης η δυνατότητα φορολόγησης των κεφαλαιουχικών κερδών που προκύπτουν σε περίπτωση πώλησης μετοχών των οποίων η αξία πηγάζει άμεσα ή έμμεσα από ακίνητη ιδιοκτησία, στην χώρα στην οποία βρίσκεται η ακίνητη ιδιοκτησία.  Οποιαδήποτε άλλη πώληση μετοχών φορολογείται μόνο στην χώρα που βρίσκεται ο πωλητής.

Διαβάστε ακόμα: Ανάβει μηχανές η οικοδομική βιομηχανία
 
Πέραν των καθαρά φορολογικών κινήτρων που διέπουν την Συμφωνία αυτή, ιδιαίτερη σημασία έχουν και οι πρόνοιες που αφορούν την Ανταλλαγή Πληροφοριών μεταξύ των Φορολογικών Αρχών της Κύπρου και του Καζακστάν.  Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) παρακολουθεί στενά το θέμα της διαφάνειας, της έγκαιρης και έγκυρης ανταλλαγής φορολογικών πληροφοριών από τις αρμόδιες Αρχές.  Η Κύπρος παρόλο που δεν είναι μέλος του ΟΟΣΑ, έχει δεσμευτεί να εφαρμόζει πλήρως στην πράξη τα διεθνώς αποδεκτά πρότυπα όπως καθορίζονται από τον ΟΟΣΑ στην ομώνυμη πρότυπη σύμβαση και είναι μια από τις χώρες που έχουν ήδη υπογράψει τη σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την αμοιβαία διοικητική συνδρομή σε φορολογικά θέματα».  

Καζακστάν
Το ετήσιο ΑΕΠ του  Καζακστάν ανέρχεται στα $478,6 δις ενώ το ΑΕΠ ανά κάτοικο στα $26,300 έχοντας εξαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια και οδηγώντας το εισοδηματικό στάτους της χώρας από χαμηλού προς μεσαίου μεγέθους σε μεσαίου προς υψηλού. Βασικό πλεονέκτημα της χώρας, πέραν των πετρελαϊκών πόρων που διαθέτει, είναι και η γεωγραφική της θέση, αφού συνδέει Ρωσία και Ευρώπη με την Κίνα και την υπόλοιπη Ασία.

Οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι του Καζακστάν σύμφωνα με επίσημα στοιχεία  είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση (49,8%) και η Ρωσία (19%) ενώ ακολουθούν Κίνα (13,5%) και Αμερική (2,6%).  Η Κύπρος, υπογραμμίζει ο κ. Μαρκίδης, σαν πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μια χώρα που διαθέτει Συμφωνίες Αποφυγής Διπλής Φορολογίας με όλα σχεδόν τα Κράτη Μέλη (πλην της Ολλανδίας προς το παρόν) δυνητικά προσφέρεται και θα πρέπει να αποτελέσει την επενδυτική πλατφόρμα μέσω της οποίας χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο, να μπορούν να αναπτύξουν επιχειρηματικές δραστηριότητες και να επενδύσουν στο Καζακστάν καθώς επίσης και επενδύσεις από το Καζακστάν να διοχετευτούν μέσω Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και χώρες που ανήκουν στο δίχτυο τέτοιων συμφωνιών που διατηρεί η Κύπρος.

Οικονομική διπλωματία
Παράλληλα, ο κ. Μαρκίδης τονίζει πως η γεωγραφική θέση της Κύπρου και το ευνοϊκό φορολογικό σύστημα από μόνα τους δεν είναι αρκετά.  «Το κλειδί στην περεταίρω ανάπτυξη και αναβάθμιση της οικονομίας της Κύπρου και η επιτυχία προσέλκυσης ξένων επενδύσεων βασίζεται στην ύπαρξη ανταγωνιστικών συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας με χώρες όπως το Καζακστάν.  Οι συμβάσεις αυτές είναι σημαντικές και τα ωφέλη που προκύπτουν για την Κύπρο πολύπλευρα.  Το οικονομικό σκέλος αποτελεί μόνο την μια όψη του νομίσματος. Με μεθοδικότητα και σωστή διαχείριση σε πολιτικό επίπεδο, οι συμβάσεις αυτές μπορούν και επιβάλλεται να συνδράμουν καταλυτικά στην περεταίρω σύσφιξη των διμερών σχέσεων των συμβαλλομένων χωρών επιφέροντας ακόμα μεγαλύτερα κέρδη και σε πολιτικό επίπεδο.  Στο διεθνές περιβάλλον στο οποίο ζούμε σήμερα είναι πασιφανές ότι η οικονομική διπλωματία ακολουθεί κατά πόδας την πολιτική διπλωματία αλλά και ότι η οικονομική διπλωματία στις πλείστες των περιπτώσεων μπορεί να καθορίσει την πολιτική διπλωματία».

Δειτε Επισης

Απώλειες κατέγραψε τη Δευτέρα το ΧΑΚ
Συνεισφέρει κατόπιν πρότασης Μάκη Κεραυνού 7,16 εκατ. ευρώ ως δωρήτρια χώρα στο IDA η Κύπρος
Δεκτή από την Ολομέλεια η αναπομπή του νόμου για περιορισμό συναλλαγών σε μετρητά-«Σωστά αναπέμφθηκε»
Θετική εικόνα, αλλά διαρθρωτικές αδυναμίες...Η ανάγνωση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου για την οικονομία το 2024
Α. Αντωνίου: Οι οδυνηρές αστοχίες του 2024 και οι προκλήσεις του 2025-«Να μην σκοτώσουμε την επιχειρηματικότητα»
Χαιρετίζει τα νέα μέτρα των τραπεζών για στήριξη της κοινωνίας το ΚΕΒΕ-Θα ενισχυθεί η ανάπτυξη και η οικονομία
Ομόφωνα αποδεκτή από την Επιτροπή Θεσμών η αναπομπή του νόμου για περιορισμό συναλλαγών σε μετρητά
Έκτακτη Ολομέλεια για το όριο στις συναλλαγές μεγάλων ποσών σε ρευστά-Αποφασίζει για την αναπομπή του Προέδρου
Ευγένιος Ευγενίου: Η έναρξη του rebranding και ο στόχος για καθιέρωση της Κύπρου ως κορυφαίου επενδυτικού προορισμού
Τοποθετείται επί της αναπομπής του νόμου για όριο στις συναλλαγές μεγάλων ποσών σε ρευστά διαθέσιμα η Βουλή