Τα ουσιαστικά οφέλη από το επενδυτικό πρόγραμμα (2)

To επενδυτικό πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει και την πολιτογράφηση επενδυτών δεν είναι κάτι το οποίο υιοθετεί μόνο η Κύπρος, καθώς αποτελεί σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε ακόμα: Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (1)
 
Η Κύπρος υιοθέτησε το δικό της Πρόγραμμα τον Μάιο του 2013, όταν βρέθηκε στη δίνη της οικονομικής και τραπεζικής κρίσης και ενώπιον της αδήριτης ανάγκης για προσέλκυση ξένων επενδύσεων και έκτοτε το έχει διαφοροποιήσει τέσσερις φορές, προσαρμόζοντας πρόνοιές του στις μεταβαλλόμενες ανάγκες και προτεραιότητες της κυπριακής οικονομίας.
 
Απλώς να υπενθυμίσουμε ότι το Πρόγραμμα του 2013 επέτρεπε επενδύσεις σε τραπεζικές καταθέσεις ή αγορά κυβερνητικών ομολόγων, ενώ στο Πρόγραμμα του 2016, αμέσως δηλαδή μετά την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο, οι συγκεκριμένες πρόνοιες καταργήθηκαν.
 
Όπως διαφάνηκε το πρόγραμμα συνέβαλε σημαντικά στην ενίσχυση συγκεκριμένων τομέων οικονομικής δραστηριότητας, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην προσέλκυση κεφαλαίων σε περιόδους περιορισμένης ρευστότητας.

Διαβάστε ακόμα: Μ. Μιχαήλ: Από τους πιο ελπιδοφόρους τομείς τα επενδυτικά ταμεία
 
ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΜΟΝΟ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Υπάρχει για πολλούς μια λανθασμένη εντύπωση ότι το πρόγραμμα αφορά αποκλειστικά την αγορά ακινήτων, αφού επιτρέπει επενδύσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας, πλην της αγοράς γης που είναι ενταγμένη σε ζώνη μηδενικής ανάπτυξης. Άρα ουσιαστικά δεν αποκλείεται κανένας κλάδος της οικονομίας από τις πρόνοιες του Προγράμματος.
 
ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ
Το πρόγραμμα αρχικά δέχθηκε μεγάλες επιθέσεις κυρίως από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία όπου διαθέτουν παρόμοια προγράμματα.
 
ΠΟΛΙΤΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Με βάση διαθέσιμα στοιχεία της κυβέρνησης στην Κύπρου γίνονται περίπου 5,000 πολιτογραφήσεις το χρόνο και από αυτές μόλις το 1/10 σχετίζεται με πολιτογραφήσεις λόγω επενδύσεων. Μάλιστα όλες οι κυπριακές πολιτογραφήσεις δεν είναι πάνω από το 0,5% των ευρωπαϊκών πολιτογραφήσεων σε ετήσια βάση.
 
Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ
Σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε το Υπουργείο Οικονομικών, από την 1η Ιουνίου 2013 μέχρι 15 Αυγούστου 2018 εγκρίθηκε η πολιτογράφηση 1.864 επενδυτών. Συγκεκριμένα εγκρίθηκαν 104 πολιτογραφήσεις στη βάση του Σχεδίου του 2013, 1.002 στη βάση του Σχεδίου του 2014 και 758 στη βάση του Σχεδίου του 2016.
 
Τα στοιχεία παρά το ότι δείχνουν ένα μικρό αριθμό πολιτογραφήσεων εντούτοις τα δεδομένα της οικονομίας επιβεβαιώνουν την ουσιαστική συμβολή του Προγράμματος σε τρία επίπεδα: Στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην αύξηση του ΑΕΠ και των εσόδων του κράτους και στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων επιχειρήσεων.
 
Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε πως , ότι τα έσοδα από τον ΦΠΑ του κατασκευαστικού τομέα διπλασιάστηκαν μεταξύ 2014 και 2018. Ταυτόχρονα υπάρχουν και μια σειρά έμμεσα οφέλη, όπως στην κατανάλωση, τις επαγγελματικές υπηρεσίες, την εκπαίδευση και άλλους τομείς από τους νέους κατοίκους και τις οικογένειες τους. 
 
ΑΛΛΑ ΟΦΕΛΗ
-Από το 2013 μέχρι σήμερα οι πωλήσεις ακινήτων σε ξένους αυξήθηκαν κατά 330% εκ των οποίων το 40% αφορούσε αγορές κατοίκων από χώρες της ΕΕ, άρα η αγορά τους δεν έγινε για απόκτηση κυπριακού διαβατηρίου.
-Η συνολική απασχόληση στην Κύπρο την πενταετία 2014 – 2018, αυξήθηκε κατά 10,5% (προστέθηκαν περίπου 40.000 θέσεις εργασίας). Τη σημαντικότερη συμβολή είχαν οι κατασκευές, με περισσότερες από 8.000 νέες θέσεις εργασίας (αύξηση 34%) και ακολούθησε ο τουρισμός με σχεδόν 7.000 νέες θέσεις εργασίας (αύξηση 23%).
-Ο αριθμός των Αδειών Οικοδομής το 2018 αυξήθηκε κατά 30% σε σύγκριση με το 2014,  ενώ η αξία των ακινήτων που οι συγκεκριμένες άδειες αφορούν, αυξήθηκε κατά 139% ξεπερνώντας τα €2 δις
-Τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην οικοδομική βιομηχανία (κατασκευές και διαχείριση ακίνητης περιουσίας), έχουν καταγράψει τη μεγαλύτερη μείωση την πενταετία 2014 – 2019. Από τα €7,5 δις στα οποία βρίσκονταν το 2014 μειώθηκαν κατά 70% υποχωρώντας στο σύνολό τους περίπου στα €2,3 δις.
 
ΦΟΥΣΚΑ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ;
Τα στοιχεία δείχνουν ακόμη πως δεν επιβεβαιώθηκαν οι Κασσάνδρες που έκαναν λόγο για φούσκα στα ακίνητα καθώς τα χρήματα με τα οποία οι ξένοι αγοράζουν τα ακίνητα, δεν προέρχονται από εγχώριο δανεισμό.
 
Τα στοιχεία δείχνουν επίσης πως οι ξένοι επενδυτές που πολιτογραφήθηκαν Κύπριοι αγοράζοντας ακίνητη περιουσία, δεν δείχνουν να βιάζονται να την «ξεφορτωθούν», παρόλο που το πρόγραμμα τους δίνει αυτή την ευχέρεια. Αντίθετα, οι περισσότεροι προέβησαν και σε άλλες επενδύσεις στη χώρα μας.
 
ΠΟΛΙΤΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΕ
Πάντως στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, καταδεικνύουν ότι κάθε χρόνο γίνονται εκατοντάδες χιλιάδες πολιτογραφήσεις στην EE (χωρίς κατ’ ανάγκη αυτές να συνδέονται με προγράμματα για επενδυτές). Τις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν, η Ιταλία με 146.600 πολιτογραφήσεις, η Γερμανία με 115.400 και η Γαλλία με 114.300 ενώ η Κύπρος με 5.517 πολιτογραφήσεις βρίσκεται μόλις στη 16η θέση.

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους