Μ. Μιχαήλ: Από τους πιο ελπιδοφόρους τομείς τα επενδυτικά ταμεία

Από τους πλέον υποσχόμενους τομείς της κυπριακής οικονομίας χαρακτηρίζει τον τομέα επενδυτικών ταμείων ο πρόεδρος του Invest Cyprus Μιχάλης Μιχαήλ ο οποίος επισημαίνει στο InBusinessNews πως ο εν λόγω τομέας συγκεντρώνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μεταξύ των ξένων επενδυτών.

Διαβάστε ακόμα: Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (1)

Παράλληλα ο κ. Μιχαήλ τονίζει πως η περαιτέρω ανάπτυξή του αποτελεί μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού του Invest Cyprus. Με αφορμή την διεξαγωγή του 5ου International Funds Summit  ο πρόεδρος του Invest Cyprus υπογραμμίζει πως η Κύπρος διαθέτει όλα τα απαραίτητα εφόδια ώστε να πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια στον τομέα των εναλλακτικών επενδύσεων και να αναδειχθεί ως ιδανικός επενδυτικός προορισμός.

Διαβάστε ακόμα: Τα ουσιαστικά οφέλη από το επενδυτικό πρόγραμμα (2)

Πείτε μας λίγα λόγια για το συνέδριο που θα διεξαχθεί στην Κύπρο, ποιο είναι το κεντρικό θέμα του συνεδρίου και ποια η σημασία του.
Το 5th International Funds Summit συνδιοργανώνουν ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus) και ο Κυπριακός Σύνδεσμος Επενδυτικών Ταμείων (CIFA). Όπως γνωρίζετε ο κλάδος των επενδυτικών ταμείων συγκαταλέγεται στους τομείς προτεραιότητας του Οργανισμού μας και όχι τυχαία. Πρόκειται για ένα κλάδο που γνωρίζει τα τελευταία χρόνια δυναμική ανάπτυξη και θεωρείται ως ένας από τους πιο ελπιδοφόρους τομείς της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το 5th International Funds Summit δεν είναι η πρώτη φετινή δράση του Invest Cyprus. Προηγήθηκαν και άλλες δράσεις σε συνεργασία με τον CIFA για τα επενδυτικά ταμεία, όπως για παράδειγμα το «The Cyprus Headquartering and Funds Summit» που πραγματοποιήσαμε τον περασμένο Απρίλιο στο Τελ Αβίβ, ενώ ανάλογα συνέδρια έγιναν στη Μουμπάι και στο Λονδίνο. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν και προγραμματίζονται roadshows με στόχο την προσέλκυση επενδυτικών ταμείων από τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία στη χώρα μας, ενώ συμμετέχουμε τακτικά σε διεθνείς διοργανώσεις για προώθηση της Κύπρου ως κέντρου εγγραφής και διαχείρισης επενδυτικών ταμείων και κεφαλαίων. Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι ως Invest Cyprus πρωτοστατήσαμε στη δημιουργία του CIFA και ως εκ τούτου εκπροσωπούμαστε στις θέσεις του αντιπροέδρου και του Γραμματέα. Για την ανάπτυξη του τομέα ήταν καθοριστικής σημασίας ο εκσυγχρονισμός του ρυθμιστικού πλαισίου και θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Οργανισμός μας είχε αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο Invest Cyprus στηρίζει διαχρονικά τον CIFA με ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και σε ό,τι αφορά τους οικονομικούς πόρους.
 
Ποιοι είναι οι στόχοι του συνεδρίου και τι προσδοκάτε μέσα από αυτό το συνέδριο;
Συνέδρια όπως το 5th International Funds Summit προσφέρουν τη δυνατότητα παρουσίασης των οικονομικών προοπτικών της Κύπρου, αλλά και ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει σε ό,τι αφορά το επιχειρείν γενικότερα και τον κλάδο των επενδυτικών ταμείων ειδικότερα. Παράλληλα, προσελκύουν διαχειριστές κεφαλαίων και περιουσιακών στοιχείων, πάροχους υπηρεσιών, εκπρόσωπους τραπεζών, χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, θεσμικούς επενδυτές, καθώς και άλλες ιδιωτικές εταιρείες, ενώ αποτελούν πλατφόρμα ευρείας δικτύωσης και διερεύνησης επιχειρηματικών ευκαιριών και συνεργασιών.
 
Ποια είναι η σημασία και η προοπτική για την Κύπρο ο τομέας των funds;
Ο τομέας των επενδυτικών ταμείων συγκεντρώνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μεταξύ των ξένων επενδυτών και όπως προανέφερα είναι από τους πλέον υποσχόμενους της κυπριακής οικονομίας. Η περαιτέρω ανάπτυξή του αποτελεί μέρος του στρατηγικού μας σχεδιασμού. Αρκεί να αναφερθεί ότι τα τελευταία πέντε χρόνια τα επενδυτικά ταμεία που μεταφέρθηκαν στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 70%, ενώ το σύνολο των υπό διαχείριση επενδυτικών κεφαλαίων ξεπέρασε τα επτά δισεκατομμύρια ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνολική οικονομική συνδρομή του Invest Cyprus στον κλάδο των επενδυτικών ταμείων μέχρι σήμερα υπολογίζεται στο 1,3 εκατ. ευρώ.
 
Πόσο ανταγωνιστικό jurisdiction είναι η Κύπρος για επενδυτικά ταμεία και ποια είναι τα πλεονεκτήματα της έναντι άλλων χωρών
Η χώρα μας διαθέτει όλα τα απαραίτητα εφόδια ώστε να πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια στον τομέα των εναλλακτικών επενδύσεων και να αναδειχθεί ως ιδανικός επενδυτικός προορισμός. Μεταξύ άλλων η Κύπρος προσφέρει πρόσβαση στις αγορές της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, παρέχει ποιοτικές υποστηρικτές υπηρεσίες με χαμηλό λειτουργικό κόστος, ενώ διαθέτει ελκυστικό και διαφανές φορολογικό καθεστώς. Πρόσθετα πλεονεκτήματα είναι το ισχυρό ευρωπαϊκό πλαίσιο, αλλά και η υψηλού επιπέδου ποιότητα ζωής που προσφέρει το νησί μας. Παράλληλα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι διανοίγονται νέες ευκαιρίες και προοπτικές για τον κλάδο των επενδυτικών ταμείων και τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, μετά την ένταξη των Κυπριακών Επενδυτικών Ταμείων στην πλατφόρμα Vestima Fund της Clearstream, καθώς και την αποδοχή των κυπριακών κεφαλαίων στην πλατφόρμα Thomson Reuters.
 

Δειτε Επισης

Επεκτείνει την παρουσία του στην Κύπρο με το άνοιγμα νέων γραφείων ο Όμιλος Isystems
Έρευνα CyEmployers: Διασύνδεση των δεξιοτήτων που αποκτούνται από την ανώτερη εκπαίδευση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας
Ανοίγει τις πύλες της η γκαλερί που έρχεται να κάνει την ανατροπή
Η επίδραση της ΤΝ στις επαγγελματικές υπηρεσίες
Ενδυνάμωση νέας γενιάς για καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο
Η ανακοίνωση της CNP για την πώληση στην Ελληνική- «Το επόμενο βήμα…»
16α IN Business Awards: Απόψε η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν
Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse
Άνευ ανθυποψηφίου συνεχίζει στη θέση του γενικού γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ ο Στρατής Ματθαίου
Η Golden Gallery by Kapatays δίπλα στα Μωρά Θαύματα