Οι μισοί part time εργαζόμενοι θέλουν να δουλεύουν περισσότερο

Οκτώ εκατομμύρια εργαζόμενοι με μερική απασχόληση στην ΕΕ και το 52% των εργαζόμενων αυτών στην Κύπρο θα προτιμούσαν να εργάζονται περισσότερο, σύμφωνα με την Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat, μεταξύ του πληθυσμού ηλικίας 15 έως 74 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), 230 εκατομμύρια απασχολούνταν το 2018, 17 εκατομμύρια ήταν άνεργοι και 134 εκατομμύρια ήταν οικονομικά αδρανείς.

Περίπου 8 στους δέκα από αυτούς που απασχολούνται στην ΕΕ εργάστηκαν με πλήρες ωράριο (184 εκατομμύρια) και 2 στους 10 ήταν εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης (46 εκατομμύρια συνολικά).

Μεταξύ αυτών των 46 εκατομμυρίων ατόμων που εργάζονται με μειωμένο ωράριο, 8 εκατομμύρια ήταν "υποαπασχολούμενοι", πράγμα που σημαίνει ότι ήθελαν να εργάζονται περισσότερες ώρες και ήταν διαθέσιμοι για να το κάνουν.

Αυτό αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο (18%) όλων των εργαζομένων με μερική απασχόληση και στο 4% της συνολικής απασχόλησης στην ΕΕ το 2018. Τα δύο τρίτα αυτών των υποαπασχολούμενων εργαζομένων με μερική απασχόληση ήταν γυναίκες (66%).

Το 2018, το ποσοστό των υποαπασχολούμενων εργαζομένων με μερική απασχόληση στο σύνολο των εργαζομένων με μερική απασχόληση παρουσίασε σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

Η πλειοψηφία των εργαζομένων με μερική απασχόληση ηλικίας 15 έως 74 ετών επιθυμούσε να εργάζονται περισσότερες ώρες στην Ελλάδα (70% των εργαζομένων με μερική απασχόληση) και στην Κύπρο (52%), ακολουθούμενη στενά από την Ισπανία (45%) και την Πορτογαλία (37%).

Στο αντίθετο άκρο της κλίμακας, η Τσεχία (5%) κατέγραψε τα χαμηλότερα μερίδια εργαζομένων με μειωμένο ωράριο, ακολουθούμενη από τις Κάτω Χώρες και την Εσθονία (από 9%), το Λουξεμβούργο και τη Γερμανία (από 10%).

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι υποαπασχολούμενοι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση ήταν κατά κύριο λόγο γυναίκες σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ εκτός της Ρουμανίας (36% γυναίκες), τη Βουλγαρία και τη Μάλτα (από 50%).

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα