Αρμενική Εθνική Επιτροπή Κύπρου: Η ιστορία γύρω από την αντίπαλο του ΑΠΟΕΛ

Επ' ευκαιρίας του ποδοσφαιρικού αγώνα ΑΠΟΕΛ-Καραμπάχ Αγντάμ του Αζερμπαϊτζάν, η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Κύπρου, σε ανακοίνωσή της, δίνει κάποιες διευκρινίσεις όσον αφορά την ονομασία και την ιστορία που συνδέεται με την ομάδα αυτή. 

Όπως αναφέρεται, Ιστορικά το Καραμπάχ είναι Αρμένικη περιοχή, που το 1923 ουσιαστικά παραδόθηκε από τις Σοβιετικές αρχές στην Σοβιετική Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν, και που ανεξαρτητοποιήθηκε το 1991 μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης όταν με δημοψήφισμα, η Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ψήφισε υπέρ της ένωσης της περιοχής με την Αρμενία, ενώ πραγματοποιήθηκε δημοψήφισμα βάσει του οποίου, οι ψηφοφόροι τάχτηκαν υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής. 

Το ζήτημα για την ενοποίηση με την Αρμενία ξεκίνησε το 1988 με ένα  ειρηνικό τρόπο. Ωστόσο, η απάντηση των Αζέρων ήταν οι σφαγές στο Σουμγκάϊτ το 1988 και η προσφυγοποίηση 250,000 Αρμενίων που ζούσαν στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν και συνεχίστηκε με την ανάληψη ολοκληρωτικής στρατιωτικής επίθεσης και εισβολής κατά του Αρμενικού πληθυσμού του, που συνιστούσε το 95% του πληθυσμού του Καραμπάχ, με την συμβολή 350 Τούρκων  αξιωματικών, Τσετσένων και Αφγανών μαχητών και άλλων μισθοφόρων. 

«Παρά την αριθμητική ισχύ των τελευταίων σε όλα τα μέτωπα, και μια άνιση στρατιωτική αναμέτρηση, οι Αρμένιοι του Καραμπάχ κέρδισαν τον πόλεμο και απελευθέρωσαν την πατρίδα τους από τον αζερικό ζυγό, βάζοντας ένα φραγμό στις παντουρκικές ορέξεις των Αζέρων και Τούρκων», σημειώνει η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Κύπρου.

Προσθέτει επίσης ότι, παρά τις συνεχείς παραβιάσεις της εκεχειρίας από τους Αζέρους, ο πληθυσμός της απελευθερωμένης Δημοκρατίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ ζει ειρηνικά εδώ και 25 χρόνια. 

Η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Κύπρου διευκρινίζει ότι δεν έχει σκοπό να πολιτικοποιήσει ένα αθλητικό γεγονός, αλλά θα ήθελε επ’ ευκαιρίας αυτής της αναμέτρησης, να δώσει μια επεξήγηση του ονόματος της ομάδας και των πρόσφατων ιστορικών γεγονότων που συνδέονται μ’αυτήν.

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα