Έπιασε δουλειά η Moneyval στην Κύπρο

Σε εξέλιξη βρίσκονται από τη Δευτέρα 13 Μαΐου οι συναντήσεις των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών με το κλιμάκιο της Moneyval, της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση των μέτρων καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, που βρίσκεται στην Κύπρο.

Ο έλεγχος του μόνιμου μηχανισμού παρακολούθησης του Συμβουλίου της Ευρώπης θα διαρκέσει περίπου δέκα ημέρες, στο πλαίσιο του πέμπτου γύρου αξιολόγησης των δικαιοδοσιών – μελών της Moneyval.

Διαβάστε ακόμα: Διαβάστε ακόμα: Πετρολίνα: Στις νέες εγκαταστάσεις της στο Βασιλικό

Τέλος του χρόνου η τελική έκθεση
Με γνώμονα την πρόοδο, η οποία έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια και αποτελεί συνεχιζόμενη διαδικασία, αλλά και την υιοθέτηση αυστηρού ρυθμιστικού πλαισίου για πάταξη του οικονομικού εγκλήματος, όπως πληροφορείται το InBusinessNews, οι αρμόδιες αρχές είναι έτοιμες να δώσουν απαντήσεις και διευκρινίσεις στα ερωτήματα και τα ζητήματα που θα εγερθούν από πλευράς του κλιμακίου.

Το κλιμάκιο της Moneyval θα πραγματοποιήσει συναντήσεις, μεταξύ άλλων, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, Υπουργείο Οικονομικών, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, ΜΟΚΑΣ, εμπορικές τράπεζες, όπως επίσης με τον Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών (ΣΕΛΚ) και τον Δικηγορικό Σύλλογο.

Ταυτόχρονα, θα έχει επαφές με άλλους φορείς της οικονομίας, καθώς και με εποπτευομένους σε δειγματοληπτική φάση.

Τα προκαταρτικά αποτελέσματα του ελέγχου αναμένονται τον Σεπτέμβριο, ενώ η τελική έκθεση για την πέμπτη αξιολόγηση της Moneyval αναμένεται να είναι έτοιμη μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019.

Διαβάστε ακόμα: Π. Σιβιτανίδης: Οι πολιτογραφήσεις στηρίζουν την οικοδομική βιομηχανία

Οι προκλήσεις και η πρόοδος
Η Moneyval αξιολογεί το επίπεδο συμμόρφωσης που κάθε κράτος εφαρμόζει για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος.

Οι ρυθμιστικές αρχές και οι εποπτευόμενοι καλούνται ουσιαστικά να αποδείξουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί και των πολιτικών που έχουν εφαρμοστεί κατά του οικονομικού εγκλήματος.

Όπως ενημέρωσαν το InBusinessNews παράγοντες της αγοράς, η Moneyval θα κληθεί να αξιολογήσει το πλαίσιο που εφάρμοσε η Κύπρος αναφορικά με την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος.

Υπενθυμίζεται ότι το κλιμάκιο της Επιτροπής είχε προχωρήσει σε παρόμοια αξιολόγηση το 2012, εκδίδοντας σχετική έκθεση το 2013. Η παρούσα αξιολόγηση θα επικεντρωθεί για πρώτη φορά στην αξιολόγηση αυτού του πλαισίου και την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής στην καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος.

Κύρια πρόκληση είναι να αποδειχθεί και έμπρακτα, ότι το πλαίσιο που εφάρμοσε η Κύπρος, το οποίο είναι ένα από τα αυστηρότερα πλαίσια διεθνώς, ήταν όντως αποτελεσματικό.

Οι δύο μεγάλες εξαρτήσεις και η αισιοδοξία
Από πλευράς ρυθμιστικών αρχών και φορέων, οι οποίοι αναγνώρισαν την αναγκαιότητα βελτίωσης, φαίνεται να υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η Moneyval θα διαπιστώσει κάποια βελτίωση σε σχέση με το 2013, παρόλο που κατά γενική ομολογία ο δρόμος μέχρι το επιθυμητό αποτέλεσμα συμμόρφωσης και πλήρους καταπολέμησης του οικονομικού εγκλήματος διαφαίνεται μακρύς.

Δύο από τα ζητήματα που αναδείχθηκαν στην προηγουμένη αξιολόγηση ήταν η μεγάλη εξάρτηση της Κύπρου τόσο από επαγγελματίες όσο και από ξένα κεφάλαια ιδιαίτερα από χώρες υψηλού κινδύνου. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η Moneyval θα αναγνωρίσει κάποιου είδους βελτίωση σε αυτά τα δύο βασικά θέματα, καθώς η Κύπρος έχει προχωρήσει στην υιοθέτηση αναβαθμισμένων πολιτικών και τροποποίηση διαδικασιών με στόχο την αντιμετώπιση του φαινομένου εξάρτησης από τέτοιους διαμεσολαβητές.

Υπενθυμίζεται ότι η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου είχε πάρει επιπρόσθετα μέτρα αναβάθμισης του ρυθμιστικού πλαισίου με την έκδοση οδηγίας το 2013 όσο και την τροποποίησή το 2016.

Δειτε Επισης

Νίκος Χριστοδουλίδης: Σε αναπτυξιακή τροχιά με ακόμη πιο θετικές προοπτικές για το μέλλον η οικονομία της Κύπρου
Eurostat: Παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης η ανεργία στην Κύπρο
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Ετήσια αύξηση πέραν του 5% σε αξία και όγκο εργασιών λιανικού εμπορίου
Στα €523 εκ. το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Κινήθηκε ανοδικά και ανήλθε στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης
Βελτιώνεται η Κύπρος διαπιστώνει η Moneyval-Η έκθεση προόδου για τη συμμόρφωση της χώρας μας