Δυσκολεύονται να βρουν δουλειά οι Κύπριοι απόφοιτοι

Από τις χαμηλότερες επιδόσεις στην Ευρώπη καταγράφουν οι Κύπριοι απόφοιτοι, καθώς περίπου επτά στους δέκα κατάφεραν να βρουν δουλειά την περασμένη χρονιά.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την έκθεση «Παρακολούθηση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2018, το ποσοστό απασχόλησης των Κύπριων απόφοιτων ανήλθε στο 71,5%, κατατάσσοντας την Κύπρο στην 25η θέση.

Διαβάστε ακόμα: Τρ. Κύπρου: Πωλήσεις ακινήτων €196 εκατ το 2018

Σημειώνεται ότι η Κύπρος ξεπέρασε ελαφρώς τις επιδόσεις της Κροατίας (65,9%), της Ιταλίας (55,2%) και της Ελλάδας (52%), η οποία βρίσκεται στην τελευταία θέση όσον αφορά την απασχόληση αποφοίτων.

Αντίθετα, ιδιαίτερα υψηλά είναι τα ποσοστά απασχόλησης στη Μάλτα, όπου το 94,5% των αποφοίτων έχουν εργοδοτηθεί, καθώς και σε χώρες όπως η Γερμανία (90,9%), η Ολλανδία (90,4%), η Τσεχία (89,9%), η Αυστρία (89,4%) και το Λουξεμβούργο (88,5%).

Την ίδια ώρα, το ποσοστό αποφοίτων που βρήκαν δουλειά στη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο ανήλθε στο 88,3% και 86,6% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, παρόλο που τα κράτη μέλη έχουν σημειώσει πρόοδο όσον αφορά του στόχους τους να ανέλθει το ποσοστό απασχόλησης των πρόσφατων πτυχιούχων στο 82% μέχρι το 2020, εντούτοις φαίνεται ότι η προσπάθειά τους πρέπει να ενταθεί.

Διαβάστε ακόμα: Trilogy: Πωλήσεις άνω των €110 εκατ.

Συγκεκριμένα, από το 76% το 2014 το μέσο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ ανήλθε στο 80,2% το 2017.
 

Διαβάστε ακόμα: Τράπεζα Κύπρου: Οι μετοχές της σε 8 γνωστές εταιρείες

Οι δαπάνες ψηλές, η αποτελεσματικότητα χαμηλή
Όπως αναγνωρίζει και η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρόλο που οι δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση στην Κύπρο παραμένουν ιδιαίτερα υψηλές, εντούτοις η χαμηλή αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα του εκπαιδευτικού συστήματος, δηλαδή οι γνώσεις, οι δεξιότητες και οι ικανότητες που επιτυγχάνουν οι σπουδαστές, εξακολουθεί να αποτελεί μεγάλη πρόκληση.

Συγκεκριμένα, οι δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση παραμένουν υψηλές, φτάνοντας στο 6% του ΑΕΠ το 2016, σε σχέση με το 4,7% στην ΕΕ.

Ως ποσοστό των συνολικών δημόσιων δαπανών, η Κύπρος δαπάνησε το 15,6% για την εκπαίδευση το 2016, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ. Όπως και στις περισσότερες χώρες μέλη της ΕΕ, οι μισθοί των εκπαιδευτικών καταλαμβάνουν τις μεγαλύτερες δαπάνες.

Πρόβλημα φαίνεται να αποτελεί και η ύπαρξη ατόμων με περισσότερα πτυχία/προσόντα από τα απαιτούμενα για μία θέση, την ώρα που οι απόφοιτοι στους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών (STEM) υποεκπροσωπούνται.

Δειτε Επισης

Nίκος Χριστοδουλίδης: Ορόσημο για τη σύγχρονη ιστορία του Δήμου Λευκωσίας το Κέντρο Αριστείας CYENS
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
16α ΙΝ Business Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη γιορτή του επιχειρείν-Την Πέμπτη η απονομή των βραβείων
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ