Powered by

Δυσκολεύονται να βρουν δουλειά οι Κύπριοι απόφοιτοι

Από τις χαμηλότερες επιδόσεις στην Ευρώπη καταγράφουν οι Κύπριοι απόφοιτοι, καθώς περίπου επτά στους δέκα κατάφεραν να βρουν δουλειά την περασμένη χρονιά.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την έκθεση «Παρακολούθηση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2018, το ποσοστό απασχόλησης των Κύπριων απόφοιτων ανήλθε στο 71,5%, κατατάσσοντας την Κύπρο στην 25η θέση.

Διαβάστε ακόμα: Τρ. Κύπρου: Πωλήσεις ακινήτων €196 εκατ το 2018

Σημειώνεται ότι η Κύπρος ξεπέρασε ελαφρώς τις επιδόσεις της Κροατίας (65,9%), της Ιταλίας (55,2%) και της Ελλάδας (52%), η οποία βρίσκεται στην τελευταία θέση όσον αφορά την απασχόληση αποφοίτων.

Αντίθετα, ιδιαίτερα υψηλά είναι τα ποσοστά απασχόλησης στη Μάλτα, όπου το 94,5% των αποφοίτων έχουν εργοδοτηθεί, καθώς και σε χώρες όπως η Γερμανία (90,9%), η Ολλανδία (90,4%), η Τσεχία (89,9%), η Αυστρία (89,4%) και το Λουξεμβούργο (88,5%).

Την ίδια ώρα, το ποσοστό αποφοίτων που βρήκαν δουλειά στη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο ανήλθε στο 88,3% και 86,6% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, παρόλο που τα κράτη μέλη έχουν σημειώσει πρόοδο όσον αφορά του στόχους τους να ανέλθει το ποσοστό απασχόλησης των πρόσφατων πτυχιούχων στο 82% μέχρι το 2020, εντούτοις φαίνεται ότι η προσπάθειά τους πρέπει να ενταθεί.

Διαβάστε ακόμα: Trilogy: Πωλήσεις άνω των €110 εκατ.

Συγκεκριμένα, από το 76% το 2014 το μέσο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ ανήλθε στο 80,2% το 2017.
 

Διαβάστε ακόμα: Τράπεζα Κύπρου: Οι μετοχές της σε 8 γνωστές εταιρείες

Οι δαπάνες ψηλές, η αποτελεσματικότητα χαμηλή
Όπως αναγνωρίζει και η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρόλο που οι δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση στην Κύπρο παραμένουν ιδιαίτερα υψηλές, εντούτοις η χαμηλή αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα του εκπαιδευτικού συστήματος, δηλαδή οι γνώσεις, οι δεξιότητες και οι ικανότητες που επιτυγχάνουν οι σπουδαστές, εξακολουθεί να αποτελεί μεγάλη πρόκληση.

Συγκεκριμένα, οι δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση παραμένουν υψηλές, φτάνοντας στο 6% του ΑΕΠ το 2016, σε σχέση με το 4,7% στην ΕΕ.

Ως ποσοστό των συνολικών δημόσιων δαπανών, η Κύπρος δαπάνησε το 15,6% για την εκπαίδευση το 2016, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ. Όπως και στις περισσότερες χώρες μέλη της ΕΕ, οι μισθοί των εκπαιδευτικών καταλαμβάνουν τις μεγαλύτερες δαπάνες.

Πρόβλημα φαίνεται να αποτελεί και η ύπαρξη ατόμων με περισσότερα πτυχία/προσόντα από τα απαιτούμενα για μία θέση, την ώρα που οι απόφοιτοι στους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών (STEM) υποεκπροσωπούνται.

Δειτε Επισης

Με μικρή άνοδο έκλεισε την Πέμπτη το ΧΑΚ
Διπλάσια από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η αύξηση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από την οικονομία στην Κύπρο
Eurostat: Αύξηση 1,3% στο ΑΕΠ της Κύπρου το πρώτο τρίμηνο 2025-Κατά 0,3% αυξήθηκε στην Ευρώπη
Ετήσια αύξηση 2% στο βάρος του φορτίου που μεταφέρθηκε οδικώς από και προς την Κύπρο το 2024
Έτρεξε με υπερδιπλάσιο ρυθμό από Ε.Ε. και Ευρωζώνη η κυπριακή οικονομία το πρώτο τρίμηνο-Άγγιξε το 3%
Πτωτικά έκλεισε την Τετάρτη το ΧΑΚ
Κομισιόν: Μέτρα απλοποίησης ΚΑΠ για στήριξη γεωργών-Περιορισμός διοικητικού φόρτου και ελέγχων
Καταγγελίες χωρίς στοιχεία... Στην αντεπίθεση ο ΠΔΣ για τα περί παραβίασης κυρώσεων από δικηγορικά γραφεία
Απώλειες κατέγραψε την Τρίτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου
Σε επαγρύπνηση για τον σφετερισμό ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα ο ΠΔΣ-Παρακολουθεί στενά τις δικαστικές διαδικασίες