Χάρης: Δεν ήταν αρνητικό αυτό που έγινε με τον Συνεργατισμό

Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, την απόφαση για τον Συνεργατισμό, τονίζοντας ότι για αυτή την θετική εξέλιξη, όπως τη χαρακτήρισε, αναλαμβάνει την ευθύνη. 

Μιλώντας στο Euronews και σχολιάζοντας το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού τόνισε: «Υπάρχει μια διαφορά στην προσέγγιση. Η κυβέρνηση κι εγώ ο ίδιος ως μέλος της κυβέρνησης θεωρούμε ότι αυτό που έγινε ήταν θετικό. Δεν ήταν μία αρνητική εξέλιξη. Ήταν σίγουρα μία δύσκολη πολιτικά απόφαση, κατανοώ τις αντιδράσεις, υπάρχει μία ταύτιση με το Συνεργατισμό διαχρονική, όμως ήταν μία δύσκολη αλλά απολύτως αναγκαία απόφαση, έχει θωρακίσει πλήρως το τραπεζικό μας σύστημα, οδήγησε αμέσως σε αναβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα, χαιρετίστηκε αυτή η απόφαση, απ'την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, άρα ήταν μία δύσκολη, ωφέλιμη και για αυτή την απόφαση τη θετική, βεβαίως και αναλαμβάνουμε την ευθύνη».

 

«Αυτά που έπρεπε να σωθούν, έχουν σωθεί»
Ερωτηθείς αν θα μπορούσε να σωθεί η Τράπεζα, ανέφερε ότι έχουν σωθεί οι καταθέσεις, είναι σε καλύτερη θέση οι δανειολήπτες, έχουν σωθεί όλες οι θέσεις οι εργασίες, ενώ έχει βγει κερδισμένο το ίδιο το κράτος, παρά τη στήριξη που έχει δώσει, επειδή πέτυχε αμέσως αναβαθμίσεις σημαντικές. «Αυτά που έπρεπε να σωθούν, έχουν σωθεί. Δεν έχουν διατηρηθεί τραπεζικές δομές όπως ήταν αυτή του Συνεργατισμού που άνηκαν σε μία περασμένη εποχή περασμένων δεκαετιών που δεν μπορούσαν να έχουν θέση στο περιβάλλον της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης. Ακόμα και τόσο πρόσφατα όσο το 2013 δεν υπήρχαν αυτές οι δομές της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης», είπε σχετικά.

Όσον αφορά το χρονικό σημείο που επιλέγηκε να γίνει η πώληση του Συνεργατισμού και γιατί δεν έγινε νωρίτερα, ο Χάρης Γεωργιάδης επεσήμανε ότι δεν θα ήταν εύκολο πριν 2-3 χρόνια να υπάρξει άλλη κυπριακή τράπεζα που να έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο ή να προσελκύσουμε σημαντικούς ξένους επενδυτές που θα επενδύσουν κεφάλαιο στο ενοποιημένο τραπεζικό σχήμα. «Έπρεπε δηλαδή να γίνει δουλειά επί του εδάφους, να προσαρμοστούν οι νομοθεσίες, να υπάρξει αποκατάσταση της εμπιστοσύνης για να καταστεί εφικτό αυτό το σημαντικό βήμα εξυγίανσης, έστω κι αν ήταν διαφορετικό από αυτό που αρχικά είχε προγραμματιστεί, έστω κι αν ήταν πολιτικά δύσκολο», ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ.

Πρόσθεσε επίσης ότι το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου είναι πιο ασφαλές από ό,τι ήταν εδώ και πολλά χρονιά.

Τα «χρυσά διαβατήρια»
Ερωτηθείς για το θέμα των «χρυσών διαβατηρίων» ανέφερε: ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει και δεν αποδέχεται τον όρο «πώληση υπηκοότητας». Όπως είπε, υπάρχει η παραχώρηση υπηκοότητας όταν προκύψει σημαντικός δεσμός με τη χώρα μέσω σημαντικής επένδυσης με απόκτηση μόνιμης κατοικίας, στέγη στην Κύπρο και μετά από έναν πολύ αυστηρό έλεγχο. «Ούτε και η έκταση αυτού του προγράμματος πρέπει να υπερεκτιμάται. Για παράδειγμα, με βάση τα τελευταία ετήσια στοιχεία, γίνονται στην Κύπρο περίπου 5.000 πολιτογραφήσεις το χρόνο. Αυτές που σχετίζονται με πραγματοποίηση επένδυσης είναι το ένα δέκατο. Το ένα δέκατο των κυπριακών πολιτογραφήσεων σχετίζονται με επενδύσεις και όλες οι κυπριακές πολιτογραφήσεις δεν είναι πάνω από το 0,5% των ευρωπαϊκών πολιτογραφήσεων σε ετήσια βάση. Και αυτές που αποδίδονται σε επενδυτές ίσως είναι αυτές που περνούν τον πιο εξονυχιστικό έλεγχο», ανέφερε σχετικά.

Κληθείς να σχολιάσει ότι έχουν ακουστεί και τα ονόματα συγκεκριμένων Ρώσων ολιγαρχών και έχει κατηγορηθεί η Κύπρος για συγκεκριμένα άτομα, εξήγησε ότι δεν είναι μόνο η Κύπρος που προσφέρει έδρα σε γνωστούς Ρώσους ολιγάρχες. «Δεν νομίζω να υπάρχει ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που να μην έχει τέτοια παρουσία με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Το σημαντικότερο είναι αν γίνονται έλεγχοι και θεωρώ πως γίνονται και καταγράφοντας τις απόψεις της Επιτροπής. Έχουν γίνει πρόσφατα βελτιώσεις, ακόμη πιο σημαντικές βελτιώσεις και ακόμη πιο αποτελεσματικές διαδικασίες για να γίνει το σχέδιο πιο αξιόπιστο», πρόσθεσε σχετικά.

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα