Μάλτα: Το σύστημα χορήγησης υπηκοότητας πρέπει να αναβαθμιστεί

O Πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ καλωσόρισε τα συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα της χορήγησης ευρωπαϊκών υπηκοοτήτων, αναφέροντας ότι το σύστημα εξέτασης των υποψηφίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να αναβαθμιστεί.

Μιλώντας στη Λευκωσία, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την έκθεση στην οποία η Επιτροπή ασκεί κριτική στα συστήματα παραχώρησης υπηκοοτήτων της Μάλτας, της Κύπρου και της Βουλγαρίας, ο κ. Μουσκάτ ανέφερε ότι η Μάλτα αντιμετωπίζει την κριτική που γίνεται και συνεργάζεται για το θέμα με την Επιτροπή.  

Παράλληλα δήλωσε ότι η ανάλυση στην έκθεση της Επιτροπής για τη Μάλτα είναι θετική και ο ίδιος είναι πολύ ικανοποιημένος με τα συμπεράσματα της έκθεσης.

Ανέφερε ακόμα ότι ή έκθεση είναι σε μεγάλο βαθμό σύμφωνη με αυτά που λέει η χώρα, και ότι η ανάλυση που γίνεται στην έκθεση για το σύστημα της Μάλτας είναι θετική.

«Συμφωνούμε απόλυτα ότι ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να εξετάζονται οι υποψήφιοι πρέπει να ενισχυθεί και είμαστε από αυτούς που υποστηρίζουν ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα που θα ελέγχει τους ανθρώπους σε αυτό το σύστημα», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι «ναι υπάρχει κριτική την οποία και αντιμετωπίζουμε» και ότι η Μάλτα συνεχίζει να συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα. Ανέφερε επίσης ότι «είμαι πολύ ικανοποιημένος με τα συμπεράσματα της έκθεσης».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η Κύπρος στοχοποιείται στην έκθεση, ο κ. Μουσκάτ, είπε ότι δεν μπορεί να μιλήσει εκ μέρους του Προέδρου Αναστασιάδη, ενώ σημείωσε ότι θεωρεί πως ο Πρόεδρος ξέρει πώς να θέσει τα επιχειρήματα προς το καλύτερο συμφέρον της Κύπρου.

Επαναβεβαίωσε ότι το σύστημα της Μάλτας είναι σε γενικές γραμμές εντάξει αλλά θα συνεχίσουν να γίνονται οι βελιτώσεις που έχουν υποδειχθεί στη χώρα.

Τόνισε επίσης ότι ένα κύριο σημείο του οποίου η Μάλτα είναι υπέρμαχος είναι πως το επίπεδο ελέγχου θα πρέπει να ενισχυθεί, ακόμα και να υπάρξει ένα κοινό σύστημα ελέγχου που να ενημερώνει τα προγράμματα των άλλων χωρών, αν ένα σύστημα έχει απορρίψει έναν αιτούντα.
 «Όχι μόνο δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με αυτό αλλά θα το υποστηρίξουμε σθεναρά», ανέφερε.

Υπενθύμισε παράλληλα ότι η Μάλτα δημοσιεύει όλα τα ονόματα ατόμων στους οποίους παραχωρεί  υπηκοότητα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα