Προβληματισμός για βελτίωση του Πλαισίου Αφερεγγυότητας

Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών θα κληθεί σύντομα η Κυβέρνηση για να αναφερθεί με ποιο τρόπο σκοπεύει να αντιμετωπίσει το θέμα των πολύ ευάλωτων δανειοληπτών που δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο σχέδιο Εστία.
 
Αυτό αποφάσισε σήμερα η Επιτροπή Οικονομικών ενώπιον της οποίας τέθηκε η πρόταση νόμου που κατέθεσε ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης που στόχο έχει την άρση των στρεβλώσεων του νόμου που δημιουργούν τεχνητά εμπόδια σε αφερέγγυα άτομα που θα μπορούσαν να εμπίπτουν στο πλαίσιο εφαρμογής του νόμου για την αφερεγγυότητα φυσικών προσώπων.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άγγελος Βότσης είπε ότι η Επιτροπή άκουσε όλους τους εμπλεκόμενους επί της πρότασης νόμου και φαίνεται ότι ιδιαίτερα στο κομμάτι της πρότασης που αφορά το κατά πόσον ο πιστωτής μετά από ένα σχέδιο μη συναινετικό ή συναινετικό θα έρθει σε χειρότερη κατάσταση από ότι αν προχωρούσε τη διαδικασία της πτώχευσης, η αλλαγή αυτής της πρόνοιας φαίνεται να δημιουργεί πρόβλημα συνταγματικότητας.
 
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εμπορίου ανέφερε ότι έγιναν μέσω του Πλαισίου Αφερεγγυότητας, συνολικά 162 αιτήσεις για ρύθμιση χρεών ευάλωτων δανειοληπτών, εκ των οποίων οι 28 ολοκληρώθηκαν συναινετικά και οι 43 ήταν μη συναινετικές αιτήσεις που προχώρησαν στο δικαστήριο. Από τις μη συναινετικές οι 19 τερματίστηκαν και πολλές εκκρεμούν, ενώ όσες έχουν προχωρήσει δεν υπάρχει εικόνα για την έκβαση τους.
 
Επίσης, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών Ανδρέας Χαραλάμπους είπε ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης του Πλαισίου Αφερεγγυότητας.
 
Η Επιτροπή, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της, θα εξετάσει σε νέα συνεδρία της πως θα διορθωθούν τόσο οργανωτικά θέματα που αφορούν την Υπηρεσία Αφερεγγυότητας, όσο και θέματα που αφορούν τους Συμβούλους Αφερεγγυότητας, αλλά και πως δίδεται η κατάλληλη νομική αρωγή και η οικονομική βοήθεια από το κράτος προς τους πολύ ευάλωτους δανειολήπτες και ποιες αλλαγές θα πρέπει να γίνουν στο Πλαίσιο Αφερεγγυότητας για να είναι πιο αποτελεσματική η λειτουργία του.
 
Ο κ. Βότσης είπε ακόμη ότι υπάρχει στα σκαριά ευρωπαϊκή οδηγία που εντός εξαμήνου θα είναι ενώπιον μας και η οποία φαίνεται να κινείται προς την κατεύθυνση του υφιστάμενου σχεδίου που έχουμε στην Κύπρο και οι όποιες αλλαγές θα ήθελε η Επιτροπή να προχωρήσουν φαίνεται να είναι ακόμη πιο δύσκολες.
 
Ανέφερε ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να συζητήσει όλα αυτά και κυρίως να ακούσει από την Κυβέρνηση πως η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών προς την Επιτροπή ότι θα ληφθούν πρόνοιες που αφορούν τους ευάλωτους δανειολήπτες είτε μέσω των Σχεδίων Αφερεγγυότητας είτε μέσω άλλων σχεδίων θα γίνουν πραγματικότητα.
 
Ανέφερε επίσης ότι «η ευθύνη για την αντιμετώπιση του προβλήματος που έχουν οι πολύ ευάλωτοι δανειολήπτες που δεν θα είναι ικανοί να συμμετάσχουν στο σχέδιο Εστία πρέπει να μεταφερθεί στην Κυβέρνηση» και πρόσθεσε ότι «η Κυβέρνηση θα κληθεί σύντομα ενώπιον της Επιτροπής να τοποθετηθεί με ποιο τρόπο – εφόσον με την φόρμουλα που συζητούσε σήμερα η Επιτροπή δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα – σκοπεύει να αντιμετωπίσει το θέμα των πολύ ευάλωτων δανειοληπτών που δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο σχέδιο Εστία».
 
Αναφορικά με το δεύτερο κομμάτι της εισήγησης του κ. Περδίκη που αφορούσε την οικονομική βοήθεια για τη νομική αρωγή που χρειάζονται ευάλωτοι δανειολήπτες που θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν συμβούλους αφερεγγυότητας και δεν μπορούν να βρουν αυτό το ποσό, ο κ. Βότσης είπε ότι «φαίνεται εκ πρώτης όψεως από το Υπουργείο Οικονομικών να υπάρχει μια θετική προσέγγιση για να μπορέσουν να βοηθηθούν αυτά τα άτομα με κάποιο ποσό».
 
Ανέφερε ότι επ΄ αυτού η Επιτροπή έχει ζητήσει συγκεκριμένη εισήγηση από το Υπουργείο Οικονομικών και πρόσθεσε ότι το θέμα θα συζητηθεί σύντομα στην Επιτροπή για να δούμε πως προχωρούμε με αυτό το θέμα και ποιοι είναι οι σχεδιασμοί της Κυβέρνησης.
 
Σε σχέση με το Σχέδιο Αφερεγγυότητας, ο κ. Βότσης είπε ότι οι κρατικοί αξιωματούχοι «δεν κατάφεραν να μας δώσουν συγκεκριμένα στοιχεία», προσθέτοντας ότι υπάρχουν σκέψεις πως κάποιοι δεν το προσεγγίζουν καθόλου αυτό το σχέδιο και άλλοι λένε ότι το σχέδιο στο δικαστήριο αποτυγχάνει γιατί το δικαστήριο κρίνει υπέρ των δικαστών το σημείο, όπως είπε, «το οποίο ο κ. Περδίκης ήθελε να αλλάξει με την πρόταση νόμου που έχει κάνει».
 
Ανέφερε επίσης ότι στην Υπηρεσία Αφερεγγυότητας χρειάζεται να διορθωθούν οργανωτικά θέματα και αυτή είναι και η προσέγγιση του Υπουργείου Οικονομικών.
 
Η κυβέρνηση πρέπει να ξυπνήσει και να αντιληφθεί ότι δεν είναι εκπρόσωπος των τραπεζών στην Κυπριακή Δημοκρατία αλλά του συνόλου του κυπριακού λαού, δήλωσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού.
 
Ανέφερε ότι όταν μελετώντας το 2015 το πλαίσιο αφερεγγυότητας το ΑΚΕΛ προειδοποιούσε ότι είναι αναποτελεσματικό, ότι δεν προσφέρεται για τον μέσο πολίτη και ότι δεν αποτελεί λύση στις νομοθεσίες για τις εκποιήσεις. «Σήμερα το Υπουργείο Εμπορίου μας είπε ότι το πλαίσιο δούλεψε σε πολύ μικρό βαθμό. Ο Σύνδεσμος Τραπεζών είπε δημόσια ότι έχει αποτύχει το πλαίσιο αφερεγγυότητας και διερωτόμαστε εκείνοι που το ψήφισαν τι έχουν να πουν στους πολίτες. Ο Συναγερμός και το ΔΗΚΟ ενδεχομένως και άλλοι».
 
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ κάλεσε την κυβέρνηση να βγει από την απραξία και την αδράνεια και να δει ότι το διακύβευμα είναι κοινωνικό. «Χιλιάδες συμπολιτών μας δεν έχουν καμία μα καμία δυνατότητα δικαίωσης, είτε μέσα από το πλαίσιο είτε μέσα από την καταφυγή στα δικαστήρια. Είμαστε μπροστά σε ένα πολύ επικίνδυνο κοινωνικό ζήτημα και ένα μεγάλο κοινωνικό αδιέξοδο» είπε.
 
Καταλήγοντας ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ έχει καταρτίσει προτάσεις νόμου και ότι η πρωτοβουλία του Γιώργου Περδίκη κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.
 
Ο βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας δήλωσε ότι είναι πλέον φανερό ότι το πλαίσιο αφερεγγυότητας δεν λειτούργησε ποτέ.
 
Από τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί, όπως είπε, προκύπτει ότι μόνο 162 αιτήσεις έγιναν για ρύθμιση χρειών ευάλωτων δανειοληπτών.
 
«Ως εκ τούτου είναι βέβαιο ότι η μάζα των συμπολιτών μας οι οποίοι είναι αφερέγγυοι δανειολήπτες δεν μπορούν να είναι βιώσιμοι δανειολήπτες και ιδιαίτερα δεν μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα Εστία», ανέφερε, προσθέτοντας ότι όλοι αυτοί είναι απροστάτευτοι και αβοήθητοι.
 
Επιπλέον, ανέφερε ότι «από τις απαντήσεις των υπηρεσιακών της κυβέρνησης στην επιτροπή είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δεν έχει λύση σε αυτό το σημαντικό ζήτημα» και πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση «φαίνεται να μην προβληματίζεται ούτε καν να διορθώσει τις στρεβλώσεις του συγκεκριμένου πλαισίου».
 
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι δεν είναι το Κίνημα που άνοιξε το θέμα σε σχέση με το Σχέδιο Αφερεγγυότητας αλλά «η ίδια η Κυβέρνηση που απαντώντας στην κριτική τι θα γίνει με τους ευάλωτους δανειολήπτες που δεν θα μπορούν να μπουν στο Εστία μας παρέπεμψε στο Σχέδιο Αφερεγγυότητας», προσθέτοντας ότι ανοίξαμε τα συρτάρια μας και βρήκαμε προτάσεις νόμου του ΑΚΕΛ, της ΕΔΕΚ, των Οικολόγων που χρονολογούνται.
 
Ανέφερε ότι αυτές οι προτάσεις νόμου έχουν να κάνουν κυρίως με την εξασφάλιση των εγγυητών και πρόσθεσε ότι η πρόταση νόμου του Κινήματος «εκτός από την εξασφάλιση των εγγυητών, θέλησε να αλλάξει ένα κομβικό σημείο το οποίο εμποδίζει την εφαρμογή του Σχεδίου Αφερεγγυότητας και έχει να κάνει ότι όπως είναι κτισμένος ο νόμος τα υπερόπλα τα έχουν οι τράπεζες».
 
Ο κ. Περδίκης είπε ότι το Σχέδιο αποπληρωμής οφειλών που ετοιμάζει ο Σύμβουλος Αφερεγγυότητας θα κριθεί από την τράπεζα αν  θα εφαρμοστεί ή όχι με αποτέλεσμα από τους χιλιάδες δανειολήπτες να έχουν χρησιμοποιήσει αυτό το εργαλείο ελάχιστοι και από αυτούς εγκρίθηκαν μόνο 37.  
 
Είπε ακόμη ότι για το πλαίσιο αφερεγγυότητας κάποια κόμματα παραπλανήθηκαν και ψήφισαν τον Φθινόπωρο του 2013 τον δρακόντειο νόμο για τις εκποιήσεις γιατί είχε υποσχεθεί η Κυβέρνηση ότι θα φέρει σχέδιο αφερεγγυότητας το οποίο θα είναι το δίχτυ ασφάλεια για τους δανειολήπτες και πρόσθεσε ότι αποδείχθηκε ότι δεν είναι δίχτυ ασφάλειας για τους δανειολήπτες, ενώ έχουν περάσει τέσσερα χρόνια και δεν έχει λειτουργήσει αυτό το σχέδιο.
 
«Όλα τα σημεία που έχουμε βάλει (στην πρόταση) έχουν κυρηχθεί αντισυνταγματικά και δεν συμφωνούν η κυβέρνηση και οι τράπεζες και με απειλή ότι αν περάσουν θα επέμβει η ΕΕ», πρόσθεσε.
 
Ο κ. Περδίκης διερωτήθηκε τι είχε στο μυαλό του ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης όταν ανέφερε στους βουλευτές πως είναι έτοιμος να συζητήσει το σχέδιο αφερεγγυότητας.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Στη Νέα Υόρκη για επαφές ο Γιώργος Παπαναστασίου-Στο επίκεντρο οι επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Κύπρο
Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη