Παραπλανεί η Κομισιόν για τα προγράμματα πολιτογραφήσεων

Ανακρίβειες, παραπλανητικά ή ελλιπή στοιχεία, γενικόλογα σχόλια, καθώς και επιτηδευμένη στοχοποίηση της Κύπρου  εντοπίζονται από τον Invest Cyprus όσον αφορά την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παραχώρηση διαβατηρίων σε επενδυτές, η οποία φαίνεται να μην έχει νομική ισχύ ή χαρακτήρα.

Στο στόχαστρο τρία κράτη
Μιλώντας στο πλαίσιο συνάντησης με δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του Invest Cyprus, Μιχάλης Μιχαήλ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η έκθεση αναφέρεται σε τρία μόνο κράτη, ανάμεσά τους η Κύπρος, η Μάλτα και η Βουλγαρία, ενώ αφήνει σκιές για βαριά διαφήμιση, θέμα το οποίο έχει ρυθμιστεί από τον Μάιο του 2018, με αυστηρότερα κριτήρια όσον αφορά την προβολή των προγραμμάτων πολιτογράφησης, μιας και πλέον απαγορεύεται η αναγραφή σημαίων, διαβατηρίων ή η αναφορά σε fast track διαδικασίες σε διαφημίσεις για τα προγράμματα πολιτογράφησης.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου στη στοχοποίηση της Κύπρου από την ΕΕ, στο θέμα της παραχώρησης υπηκοοτήτων, αποδίδοντας αυτή την στοχοποίηση σε σκοπιμότητες και ανταγωνισμό.

Μεταξύ άλλων, η έκθεση καταλήγει ότι, κατόπιν συζήτησης με τις κυπριακές αρχές της εισαγωγής κριτηρίου διαμονής, η Κύπρος ανταποκρίθηκε, προβαίνοντας στην τροποποίηση του σχεδίου πολιτογραφήσεων το 2018. Καταληκτικά, αναφέρεται ότι η Κομισιόν απλώς συνεχίζει να παρακολουθεί τη συμμόρφωση στην απαίτηση αυτή.

Οι αλλαγές που δεν λήφθηκαν υπόψη
Άξιο απορίας είναι σύμφωνα με τον κ. Μιχάηλ το γεγονός ότι,ενώ από τον Μάιο του 2018 προέβη σε αλλαγές του σχεδίου, εντούτοις δεν κατέστη δυνατό οι λειτουργοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέχρι τις 23 Ιανουαρίου του 2018 που κυκλοφόρησε η επίμαχη έκθεση να λάβουν υπόψη τις εν λόγω αλλαγές, με τους αρμόδιους να εντοπίζουν βιασύνη, καθώς και προσπάθεια παραπλάνησης από πλευράς της Επιτροπής.

Βέβαια, αναγνωρίζεται ότι οι εμπλεκόμενοι στη διαδικασία των προγραμμάτων πολιτογραφήσεων δηλώνουν ικανοποιημένοι με την έκθεση, καθώς ανέμεναν ακόμα πιο αυστηρές συστάσεις κατά της Κύπρου, στην οποία απλώς εντοπίζονται οι κίνδυνοι και τονίζεται η ανάγκη λήψης μέτρων.

Οι ανακρίβειες
Μεταξύ των ανακριβειών που υπάρχουν στην έκθεση της Κομισιόν είναι η αναφορά ότι στην Κύπρο έρχεται μόνο μία φορά ο επενδυτής προκειμένου να εξασφαλίσει διαβατήριο, ενώ ουσιαστικά έρχεται τουλάχιστον δύο, πολλές φορές τρεις φορές, προκειμένου να περάσει τους σχετικούς ελέγχους, να επισυνάψει λευκό ποινικό μητρώο από τη χώρα καταγωγής και διαμονής, να διαβεβαιώσει ότι διαθέτει το ποσό των €2 εκατ. που θα διοχετευθούν στην επένδυση που ενδιαφέρεται να κάνει, όπως επίσης και να επισκεφθεί το διαμέρισμα/σπίτι, το οποίο θα αγοράσει.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι τα μέλη των οικογενειών των αιτητών δεν περνούν τους σχετικούς ελέγχους (security check), ενώ στην πραγματικότητα ακολουθούν την ίδια διαδικασία ασφαλείας με τους γονείς ή συζύγους τους.

Σύγχυση φαίνεται να υπάρχει από πλευράς Κομισιόν ανάμεσα στο citizenship (ιθαγένεια) με το tax residency (φορολογικοί κάτοικοι), καθώς οι φορολογικοί κάτοικοι είναι πολλοί περισσότεροι από αυτούς που λαμβάνουν την ιθαγένεια και υπάγονται σε άλλο καθεστώς.

Εξάλλου, η Κύπρος βρίσκεται στο στόχαστρο της Επιτροπής, παρόλο που θεωρείται ότι έκανε όσα έπρεπε να κάνει όσον αφορά τις νομοθεσίες για το ξέπλυμα χρήματος.

Στην αντεπίθεση
Στη διαδικασία ετοιμασίας των εγγράφων με σκοπό την ετοιμασία έκθεσης full due diligence βρίσκεται το Υπουργείο Εσωτερικών. Ουσιαστικά στόχος είναι η πρόσληψη οίκων που θα διεξάγουν ένα συνολικό έλεγχο δέουσας επιμέλειας (due dilligence) στους επενδυτές που αιτούνται ιθαγένεια έναντι επένδυσης.

Την ίδια ώρα, σε συζήτηση που θα γίνει στις Βρυξέλλες για τα προγράμματα πολιτογραφήσεων, η Κύπρος, μέσω του Invest Cyprus, θα έχει τη δική της παρουσία, δίνοντας πληροφορίες αλλά και στηρίζοντας τον τρόπο χειρισμού του προγράμματος.

Εξάλλου, με τα πιο αυστηρά κριτήρια που τέθηκαν μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Σχεδίου, το 2017 η Κύπρος παραχώρησε 504 υπηκοότητες έναντι επενδύσεων €2 εκατ., αισθητά μειωμένος αριθμός σε σύγκριση με το 2016.

Σημειώνεται ότι οι επενδύσεις μέσω του εν λόγω προγράμματος άγγιξαν τα €5 δισ. σε μία τετραετία.

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα