Π. Τέκλος: Ευοίωνο το 2019 για επενδυτικά ταμεία στην Κύπρο

Ενδιαφέρουσα χρονιά για τον τομέα των επενδυτικών ταμείων χαρακτηρίζει το 2019 ο Πάνικος Τέκλος, Partner - Risk Advisory and Wealth Advisory Services της Deloitte Κύπρου, ο οποίος επισημαίνει ότι η Κύπρος μπορεί να εκμεταλλευτεί το Brexit και να προσελκύσει επενδυτικά ταμεία. Μιλώντας στο InBusinessNews, o κ. Τέκλος υπογραμμίζει ότι ο εκμοντερνισμός της νομοθεσίας για Οργανισμούς Εναλλακτικών Επενδύσεων διευρύνει ακόμη περισσότερο το οικοσύστημα της Κύπρου για επενδυτικά ταμεία, προσφέροντας μεγαλύτερη ευελιξία και ανταγωνιστικότητα.

Παράλληλα, αξιοσημείωτη εξέλιξη χαρακτηρίζει και το γεγονός ότι τα κυπριακά ταμεία, ΟΣΕΚΑ και ΟΕΕ, μπορούν πλέον να εισαχθούν στην πλατφόρμα Vestima Fund της Clearstream.
 
Πως αναμένετε να κινηθεί ο τομέας των funds κατά το 2019; Ποιες οι σημαντικές τάσεις / γεγονότα / εξελίξεις που θα πρέπει να παρακολουθούμε / να προσέξουμε το 2019;
Το 2019 αναμένεται να είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα χρονιά για τον τομέα των επενδυτικών ταμείων τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο λόγω των δυναμικών και ταχέων αλλαγών που βλέπουμε στην μετατόπιση των προτιμήσεων των επενδυτών, την συμπίεση των περιθωρίων στα έσοδα, τις συνεχιζόμενες ρυθμιστικές και κανονιστικές αλλαγές και την ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας. Η εννιάχρονη περίοδος (2009-2017/18) ανοδικών αγορών, που είχε εξομαλύνει μέρος των πιέσεων από τις πιο πάνω προκλήσεις, πλησιάζει τα τελευταία στάδια του οικονομικού κύκλου ενώ οι πιέσεις αναμένεται να μεγαλώσουν. Οι επιτυχημένοι διαχειριστές επενδυτικών ταμείων θα είναι αυτοί που θα επιδείξουν ευελιξία και γρήγορη προσαρμογή του επιχειρησιακού τους μοντέλου και συστημάτων στις συνεχείς αλλαγές των αγορών.

Συν τω χρόνω, η δημιουργία πολλών νεοφυών εταιρειών με αντικείμενο τις τεχνολογικές χρηματοοικονομικές και κανονιστικές λύσεις (FinTech & RegTech) αυξάνουν τον ανταγωνισμό αλλά επίσης δημιουργούν προοπτικές συνέργειας και οικονομίες κλίμακας σε διαχειριστές επενδυτικών ταμείων. Αυτοί οι νέοι «παίχτες» έχουν δημιουργήσει μια διαταραχή στην υφιστάμενη σκακιέρα με νέες προσεγγίσεις που συμπεριλαμβάνουν διαδικτυακές διανομές των ταμείων, ψηφιακές συμβουλές ή «μικροεπενδύσεις» (micro-investing) μέσω της τεχνογνωσίας που έχουν στην παροχή ψηφιακής εμπειρίας σε μεγάλους αριθμούς πελατών. Αυτοί οι νεοεισερχόμενοι μπορούν να παρέχουν χαμηλού κόστους υπηρεσίες, σε συνδυασμό με τη χρήση ψηφιακής τεχνολογίας έχοντας σαν στόχο την προσέλκυση και οικοδόμηση σχέσεων με τις γενεές Millennial και Gen Z (1995-2010) που είναι πλήρως εξοικειωμένοι με αυτές τις έννοιες.
 
Σε επίπεδο επενδυτικών τάσεων, αναμένουμε να συνεχίσει η άνθηση προς ταμεία που επενδύουν σε στρατηγικές φιλικές προς το Περιβάλλον, την Κοινωνία και την ορθή Διακυβέρνηση (Environmental, Social and Governance (“ESG”) funds), καθώς και ταμεία των οποίων η στρατηγική βασίζεται σε artificial intelligence algorithms και machine learning algorithms with predictive analytics.
 
Τι να αναμένουμε για την Κύπρο σε ό,τι αφορά τον τομέα επενδυτικών ταμείων το 2019;
Η κυπριακή οικονομία έχει ήδη παρουσιάσει αξιοσημείωτη ανάκαμψη και ο χρηματοπιστωτικός τομέας έχει προχωρήσει σε σημαντική εξυγίανση. Αυτό έχει αναγνωριστεί και από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης οι οποίοι έχουν αναβαθμίσει το αξιόχρεο της χώρας στην επενδυτική πιστοληπτική βαθμίδα δείχνοντας έτσι και την εμπιστοσύνη τους στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί.

Εκτιμούμε ότι το 2019 θα είναι ένας ιδιαίτερα ευοίωνος χρόνος για τον τομέα των επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο για τους πιο κάτω λόγους:
 
  1. Η νέα νομοθεσία των Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΟΕΕ), που έχει τεθεί σε ισχύ από τον Ιούλιο του 2018 εκμοντερνίζει και διευρύνει ακόμα περισσότερο το Κυπριακό Οικοσύστημα επενδυτικών ταμείων και προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία, ανταγωνιστικότητα και επιλογές στην προσέλκυση ενδιαφερομένων Διαχειριστών, επενδυτών και άλλων συμβαλλομένων μερών που κοιτάζουν ευρωπαϊκούς προορισμούς για την δημιουργία τέτοιων δομών. Επίσης συνδράμει στο να τοποθετήσει την Κύπρο στον Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο χάρτη προορισμών για δημιουργία επενδυτικών ταμείων και προδίδει απτά την στήριξη και προώθηση αυτού του τομέα μέσα από τη σύμπραξη των ιδιωτικών και αρμοδίων δημοσίων φορέων της χώρας μας.
     
  2. Επιπλέον, μια αξιοσημείωτη εξέλιξη για τα κυπριακά ταμεία, ΟΣΕΚΑ (UCITS) και ΟΕΕ (AIFs), μπορούν πλέον να εισαχθούν στην πλατφόρμα Vestima Fund της Clearstream. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πλατφόρμα επεξεργασίας διασυνοριακών αμοιβαίων κεφαλαίων και ανοίγει νέους ορίζοντες για την Κύπρο για την αποτελεσματική διανομή των μονάδων των ταμείων.
     
  3. Το «Brexit» μπορεί να αποτελέσει μία μεγάλη ευκαιρία για την Κύπρο στην προσέλκυση επενδυτικών ταμείων αφού ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κύπρος επωφελείται από την εναρμόνιση των κανονισμών της ΕΕ για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, έχει μία αποτελεσματική και προσεγγίσιμη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, διαθέτει ένα ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς με κίνητρα μόνιμης εγκατάστασης τόσο σε εταιρείες όσο και σε ιδιώτες, έχει χαμηλότερο κόστος στη δομή και λειτουργία των Ταμείων εν σχέση με άλλους Ευρωπαϊκούς προορισμούς επενδυτικών ταμείων, και παρέχει μια εύκολη πρόσβαση στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική για τους επενδυτές.
 
Ποιες είναι οι χώρες / γεωγραφικές περιοχές στόχος για προσέλκυση funds στην Κύπρο;
Η Κύπρος διαθέτει ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα λόγω της γεωγραφικής της θέσης, βρισκόμενη στο σταυροδρόμι μεταξύ Ηπειρωτικής Ευρώπης, Ασίας, Μέσης Ανατολής και Αφρικής, διαθέτει ένα σταθερό πολιτικό καθεστώς σε μια περιοχή που άλλες χώρες έχουν πολιτικές αστάθειες και έχει μια πολύ ευνοϊκή ζώνη ώρας σχεδόν με όλες τις ηπείρους.

Μερικές από τις κύριες γεωγραφικές περιοχές/χώρες που αποτελούν στόχους προσέλκυσης funds στη Κύπρο είναι η Ελλάδα, η Γερμανία, το Η.Β., το Ισραήλ, η Ρωσία, η Ουκρανία, η Κίνα και ευρύτερη νοτιοανατολική Ασία, η Ινδία και Αφρική.
 
Ποιοι οι στόχοι της Deloitte για το 2019; Υπάρχουν οποιεσδήποτε υπηρεσίες που προσφέρει η Deloitte στον τομέα των επενδυτικών ταμείων;
H Deloitte έχει σαν στρατηγική μακροχρόνια προτεραιότητα να ανήκει μεταξύ των κορυφαίων εταιρειών για την παροχή υπηρεσιών σε επενδυτικά ταμεία αλλά και τον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό τομέα. Οι στόχοι για το 2019 είναι η συνέχιση της ύψιστης ποιότητας παροχής αυτών των υπηρεσιών, πάντα με καινοτόμες λύσεις που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πελατών της σε μια συνεχιζόμενη βάση. Έχουμε επενδύσει σημαντικά σε νέες τεχνολογίες («digital solutions»,«blockchain, «robo-advisors», «artificial intelligence», «machine learning», «cognitive») και θέλουμε να πρωτοπορούμε σε διορατικές και προληπτικές λύσεις με γνώμονα την έμπρακτη εμπειρογνωμοσύνη που διαθέτουμε και τις συνεχιζόμενες αλλαγές που επιδέχεται ο τομέας της διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων και κατ’ επέκταση των επενδυτικών ταμείων.

Η Deloitte προσφέρει ποικίλες υπηρεσίες στον τομέα των επενδυτικών ταμείων οι οποίες είναι κεντρικά συντονισμένες από το υπεύθυνο τμήμα αλλά εκτελούνται από ομάδες ευρέως φάσματος και οι οποίες αποτελούνται από άτομα εξειδικευμένα στον τομέα επενδυτικών ταμείων και στον ευρύτερο χρηματοοικονομικό και φορολογικό τομέα, λογιστές και δικηγόρους.

Μεταξύ των υπηρεσιών που προσφέρει η Deloitte στον τομέα των επενδυτικών ταμείων συμπεριλαμβάνονται:
  • Συμβουλευτικές υπηρεσίες για την επιλογή (preliminary advisory and optimal selection) και δημιουργία (setup and licensing) του κατάλληλου είδους επενδυτικού ταμείου με βάση τις ανάγκες και τους στόχους του πελάτη
  • Νομική αρωγή σε θέματα που αφορούν νομοθετικό πλαίσιο
  • Συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα Κανονιστικής Συμμόρφωσης (Compliance) και Διαχείρισης Κινδύνων (Risk Management)
  • Υπηρεσίες Εξωτερικού ή Εσωτερικού Ελέγχου
  • Regulatory Reporting
  • Αναδιαρθρώσεις και συγχωνεύσεις επενδυτικών ταμείων
  • Transaction advisory and valuation services
  • Φορολογικές υπηρεσίες.
  • Fund listings
  • Αίτηση για Κυπριακή υπηκοότητα με βάση επένδυση σε εγκεκριμένα ΟΕΕ
  • Σεμινάρια επιμόρφωσης σε διάφορα θέματα τα οποία αφορούν τα Funds συμπεριλαμβανομένων συναφών θεμάτων που αφορούν ΜiFID, AML, PRIIPs κ.α.
 
 

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα