IMD World Talent: Πιο ταλαντούχα, αλλά με αδυναμίες η Κύπρος

Στην 15η θέση, με άνοδο δύο θέσεων από το 2017, κατατάσσει την Κύπρο το Διεθνές Κέντρο Ανταγωνιστικότητας του IMD, παρουσιάζοντας την κατάταξη IMD World Talent Ranking για το 2018.

Η Κύπρος εμπίπτει στα πιο ανταγωνιστικά κράτη μέλη όσον αφορά τα ταλέντα της ανάμεσα σε 63 χώρες. Η εν λόγω λίστα αξιολογεί τον τρόπο με τον οποίο οι 63 οικονομίες αναπτύσσουν, προσελκύουν και διατηρούν τους επαγγελματίες υψηλής ειδίκευσης.

Η κατάταξη βασίζεται στις επιδόσεις των χωρών σε τρεις κύριες κατηγορίες: επενδύσεις και ανάπτυξη, ελκυστικότητα και ετοιμότητα

Στην 15η θέση
Από τη θέση 17 που βρισκόταν το 2017, η Κύπρος φιγουράρει στην 15η θέση το 2018, καταγράφοντας μάλιστα άνοδο σε μία βασική κατηγορία.

Άνοδος για επενδύσεις και ανάπτυξη
Συγκεκριμένα, από την όγδοη θέση το 2017 στις επενδύσεις και στην ανάπτυξη πλέον βρίσκεται στην πέμπτη θέση για το 2018.

Ωστόσο, κατέγραψε πτώση έξι θέσεων όσον αφορά την ελκυστικότητα, καταλαμβάνοντας την 27η θέση, καθώς και υποχώρηση μίας θέσης όσον αφορά την ετοιμότητα, καταλαμβάνοντας την 26η θέση της λίστας.

Με βάση τη συγκεκριμένη λίστα του IMD, η Κύπρος βρίσκεται στην ένατη θέση για το 2018 στις δαπάνες για την εκπαίδευση, οι οποίες καταλαμβάνουν το 6,4% του ΑΕΠ, ενώ κατέχει την πρωτιά στις κυβερνητικές δαπάνες στον τομέα της εκπαίδευσης ανά μαθητή, που φτάνουν το 39,1% του ΑΕΠ.

Αντίθετα, βρίσκεται στην 59η θέση όσον αφορά την αναγνώριση της ανάγκης για εκπαίδευση προσωπικού.

Οι γυναίκες στην Κύπρο καταλαμβάνουν το 48,11% του εργατικού δυναμικού, γεγονός που κατατάσσει την Κύπρο στην όγδοη θέση όσον αφορά την εργοδότηση γυναικών.

Πέφτει η ελκυστικότητα
Στην κατηγορία ελκυστικότητα, στην οποία σημειώνεται η μεγαλύτερη υποχώρηση, αν και η Κύπρος καταλαμβάνει την όγδοη θέση όσον αφορά τον δείκτη του κόστους ζωής, εντούτοις σε χαμηλά επίπεδα παραμένει η προσέλκυση και διατήρηση ταλέντων από τις επιχειρήσεις, κατατάσσοντας έτσι τη χώρα στην 49 θέση.

Στο ίδιος μήκος κύματος, βρίσκεται στην 51η θέση σχετικά με την παραχώρηση κινήτρων από τις εταιρείες στους εργαζομένους. Όσον αφορά την ποιότητα ζωής των εργαζομένων, η Κύπρος κατατάσσεται στην 25η θέση, ενώ καταλαμβάνει την 38η θέση όσον αφορά την ελκυστικότητα στην εργοδότηση ξένου εξειδικευμένου προσωπικού.

Αντίθετα, το φορολογικό καθεστώς παραμένει ελκυστικό, καθώς ο φορολογικός συντελεστής για εργαζόμενους κατατάσσει την Κύπρο στην ένατη θέση.

Σταθερή η ετοιμότητα
Στην κατηγορία ετοιμότητα, στην οποία σημειώθηκε πτώση μίας θέσης, το εργατικό δυναμικό αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,16%, δίνοντας στην Κύπρο την 12η θέση μεταξύ των 63 οικονομιών.

Από την άλλη, η Κύπρος βρίσκεται περίπου στη μέση της λίστας όσον αφορά την εξειδικευμένη εργασία (34η θέση), ενώ καταλαμβάνει την 26η θέση στις χρηματοοικονομικές δεξιότητες.

Η σημασία που αποδίδουν οι επιχειρήσεις στη διεθνή εμπειρία των ανώτατων στελεχών κατατάσσουν την Κύπρο στην 39η θέση, ενώ η άμεση διαθεσιμότητα των διευθυντικών στελεχών την κατατάσσουν στην 46η θέση.

Ωστόσο, οι γλωσσικές δεξιότητες φαίνεται να ικανοποιούν τις ανάγκες των επιχειρήσεων, καθώς η Κύπρος βρίσκεται στην 15η θέση στη συγκεκριμένη υποκατηγορία.

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα