Αναστασιάδης: Στόχος η έρευνα και καινοτομία να φτάσουν το 1,5% του ΑΕΠ

Στόχος μας, μέσω δράσεων που ήδη υλοποιούμε και αυτών που θα υλοποιήσουμε και μέσω της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, είναι όπως την επόμενη πενταετία η επένδυση στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας φτάσει το 1,5% του ΑΕΠ, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας στην τελετή αποφοίτησης των διδακτορικών φοιτητών του Ινστιτούτου Κύπρου.

Όπως ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, πρόσφατα, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη σύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας με στόχο την ενίσχυση του οικοσυστήματος για την έρευνα και την καινοτομία ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα ενθαρρύνουν την καινοτόμο επιχειρηματικότητα. Το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας θα λειτουργήσει ως το κατ’ εξοχήν συμβουλευτικό όργανο για τον καθορισμό στρατηγικής.
 
Παράλληλά, είπε, ένας εξίσου σημαντικός θεσμός του οποίου έχει αποφασιστεί η σύσταση είναι αυτός του Επικεφαλής Επιστήμονα (Chief-Scientist), που θα επιτελεί τον συντονιστικό και καθοριστικό φορέα προώθησης της έρευνας σε εθνικό επίπεδο. Τα καθήκοντα αναλαμβάνει ο Κυριάκος Κόκκινος, Επίτροπος και Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ινστιτούτου Κύπρου».
 
Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, «το πακέτο κινήτρων και φορολογικών ελαφρύνσεων που έχουμε δημιουργήσει για νεοφυείς (startup) και καινοτόμες επιχειρήσεις, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται η επιταχυνόμενη απόσβεση και η φορολογική έκπτωση 50% στην επένδυση, κρίνεται ως ένα από τα πιο ανταγωνιστικά στην Ευρώπη».
 
Αναφέρθηκε επίσης στο θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει τους τεχνοβλαστούς (university spinoffs), για να διοχετεύεται η ακαδημαϊκή έρευνα στην αγορά, ενώ σχεδιάζεται η παροχή της δυνατότητας εμπλοκής των ερευνητικών κέντρων στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους.
 
Στο πλαίσιο των σχεδιασμών της κυβέρνησης για την πενταετία περιλαμβάνεται:
α) η θεσμοθέτηση και στήριξη της ανάπτυξης νέων σχηματισμών παραγωγής καινοτομίας, όπως οι συστάδες επιχειρήσεων clusters,
 
β) η προώθηση της κατοχύρωσης εναλλακτικών χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως Venture Capital και Crowd- Funding, 
 
γ) η παροχή δυνατότητας για απαλλαγή από τον ΦΠΑ της αγοράς μηχανημάτων, μικροεξοπλισμού και υπηρεσιών, που θα χρησιμοποιηθούν για έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών,
 
δ) η ενθάρρυνση και παροχή κινήτρων για ιδιωτικές επενδύσεις με στόχευση, μεταξύ άλλων, τους τομείς της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Διεθνή πρωτοβουλία που δεσμεύτηκε η Κυβέρνηση να αναλάβει, διαδραματίζοντας συντονιστικό ρόλο στις προσπάθειες που καταβάλλονται από τις χώρες της περιοχής για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής και των συνεπειών της στη Μεσόγειο.
 
Όπως είπε, το έναυσμα για την συγκεκριμένη πρωτοβουλία δόθηκε από το ιδιαίτερα επιτυχημένο διεθνές συνέδριο για την Κλιματική Αλλαγή που διοργανώθηκε τον περασμένο Μάιο από το Ινστιτούτο Κύπρου.
 
«Η χώρα μας, στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας συνεργασίας, ανταποκρίνεται στο ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο κλιματικής δράσης που έχουμε υποβάλει με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου», ανέφερε ο Πρόεδρος, σημειώνοντας ότι το Ινστιτούτο Κύπρου συμμετέχει ουσιαστικά στην προσπάθεια αυτή με πρωτοποριακή σχετική έρευνα και έχοντας δημιουργήσει ένα εντυπωσιακό διεθνές επιστημονικό δίκτυο.

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα