€10 δις πίσω στη Ρωσία από Κύπρο σε 15 μήνες

Γύρω στα €10 δις ($11,44 δις) υπολογίζονται οι άμεσες ξένες επενδύσεις από την Κύπρο προς την Ρωσία από τον Ιανουάριο του 2017 μέχρι και τον Μάρτιο του 2018, επενδύσεις οι οποίες σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg δεν αποτελούν και τόσο «ξένες», καθώς στην πλειοψηφία τους αποτελούν επενδύσεις από ρωσικές holding εταιρείες και οι οποίες εντάσσονται στο πλαίσιο στρατηγικής του Ρώσου Προέδρου για επαναπατρισμό ρωσικών κεφαλαίων.

Με βάση στοιχεία της Bank of Russia, ο μεγαλύτερος όγκος ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ρωσία καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του 2013 με το ύψος τους να ανέρχονται στα $40 δις εκ των οποίων τα $7,9 δις ή το 20% προέρχονταν από την Κύπρο, περίοδος κατά την οποίαν σημειώθηκε και το κούρεμα καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες. Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2018 υπήρξαν άμεσες «ξένες» επενδύσεις από την Κύπρο προς την Ρωσία ανέρχονταν στα $2,75 δις ή το 27% των συνολικών άμεσων «ξένων» επενδύσεων στη Ρωσία.

Διαβάστε ακόμα: Δρόμος Πάφου – Πόλης: Προχωρεί μετ’ εμποδίων

Διαβάστε ακόμα: Ακίνητα: Θλιβερές οι επιδόσεις της Λευκωσίας στους ξένους

Στο δημοσίευμα του το Bloomberg επισημαίνει πως η οικονομική απομόνωση της Ρωσίας δεν φαίνεται να πτοεί τον Ρώσο Πρόεδρο εάν αυτό θα δυναμιτίσει το τοξικό κλίμα εναντίον των Ρώσων στη Δύση και οδηγήσει στον επαναπατρισμό ρωσικών κεφαλαίων. Επικαλείται μάλιστα έγγραφο το οποίο συντάχθηκε από Ρώσους και το οποίο υπολογίζει στο $1 τρις τα κεφάλαια των Ρώσων εκτός Ρωσίας. Συγκεκριμένα, το έγγραφο σημειώνει πως τα κεφάλαια των Ρώσων που διαμένουν στο εξωτερικό όπως Βρετανία, Ελβετία και Κύπρο, είναι περισσότερα από το σύνολο των κεφαλαίων των Ρώσων που διαμένουν στη Ρωσία.
Την ίδια ώρα, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εκτιμά ότι έχουν διαφύγει από την Ρωσία ιδιωτικά κεφάλαια συνολικού ύψους $613 δις.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέσα στα πλαίσια της στρατηγικής επαναπατρισμού ρωσικών κεφαλαίων εμπίπτει και η δημιουργία δύο διοικητικών ζωνών στο Βλαδιβοστοκ και στο Καλινινγκραντ όπου θα παρέχονται φορολογικά κίνητρα σε holding εταιρείες που επιστρέφουν στη Ρωσία.

Παράλληλα, το Bloomberg υπογραμμίζει πως υπάρχουν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ρωσικά κεφάλαια επαναπατρίζονται ήσυχα από πλούσιους Ρώσους των οποίων τα ονόματα είναι λιγότερο γνωστά από αυτά των δισεκατομμυριούχων. Οι ρωσικές ιδιωτικές τράπεζες, ιδίως εκείνες που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του ρωσικού κράτους όπως η Sberbank, που αποτελεί τον μεγαλύτερο δανειστή του έθνους, κατέγραψαν ταχεία ανάπτυξη καθώς οι πελάτες μεταφέρουν περιουσιακά στοιχεία από την Ευρώπη. Τα περιουσιακά στοιχεία της Sberbank Private Banking σχεδόν τριπλασιάστηκαν το 2017 μέχρι τον Ιούνιο του 2018.
 

Δειτε Επισης

Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνωρίση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Στη Νέα Υόρκη για επαφές ο Γιώργος Παπαναστασίου-Στο επίκεντρο οι επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Κύπρο
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών