Έξι στους δέκα άνδρες έκατσαν σπίτι για να φροντίζουν τα παιδιά τους

Τη σταδιοδρομία τους για τουλάχιστον ένα συνεχόμενο μήνα για λόγους παιδικής φροντίδας διέκοψαν το 44,2% των γυναικών και το 23% των ανδρών την περίοδο Απριλίου - Ιουνίου του 2018, ενώ τέσσερις στους δέκα εργαζόμενους (άνδρες και γυναίκες) άφησαν τις δουλειές τους από έξι μήνες έως ένα χρόνο.

Όπως προκύπτει από την ειδική ενότητα που αφορά τον συνδυασμό επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού της Στατιστικής Υπηρεσίας, το ποσοστό είναι ακόμα μεγαλύτερο στις απασχολούμενες γυναίκες, στις οποίες το 51,2% διέκοψαν τη σταδιοδρομία τους για να φροντίσουν τα παιδιά τους, ενώ ένας στους τέσσερις απασχολούμενους άνδρες έκαναν το ίδιο.

Διαβάστε ακόμα: J&P: Βγαίνει στα προάστια για οικιστική ανάπτυξη

Εκτός δουλειάς μέχρι έξι μήνες το 62,5%
Άξιο αναφοράς είναι, ωστόσο, ότι το 62,5% των ανδρών και το 47,7% των γυναικών (απασχολούμενοι, άνεργοι και αδρανείς) διέκοψαν τη σταδιοδρομία τους μέχρι έξι μήνες, ενώ το συνολικό ποσοστό και για τα δύο φύλα φτάνει το 47,8%.

Μάλιστα, έξι στους δέκα εργαζόμενους άνδρες (απασχολούμενοι) διέκοψαν τη σταδιοδρομία τους μέχρι έξι μήνες, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις εργαζόμενες γυναίκες έφτασε το 46,7%.

Σημειώνεται ακόμα ότι το 43,1% των απασχολούμενων γυναικών και το 39,7% των απασχολούμενων αντρών διέκοψαν τη σταδιοδρομία τους για περισσότερους από έξι μήνες μέχρι έναν χρόνο. Το αντίστοιχο ποσοστό για το σύνολο του πληθυσμού (απασχολούμενους, άνεργους και αδρανείς) φτάνει για τις γυναίκες το 40,2%, τους άνδρες το 37,5% και για τα δύο φύλα το 40,2%.

Την ίδια ώρα, το 6,5% των απασχολούμενων διέκοψαν τις δουλειές τους για 1-2 χρόνια.

Διαβάστε ακόμα: Η Κύπρος στις επιλογές ξένων επενδυτών

Δύσκολες οι προσαρμογές
Από την άλλη, το 66,6% δεν κάνουν οποιαδήποτε χρήση των επαγγελματικών υπηρεσιών φροντίδας, το 11,9% χρησιμοποιούν αυτές τις υπηρεσίες για κάποια από τα παιδιά τους, ενώ το 21,5% χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες για όλα τα παιδιά τους.

Παράλληλα, το 12% προχώρησαν σε κάποια προσαρμογή με στόχο τη διευκόλυνσή τους σχετικά με τις ευθύνες φροντίδας των παιδιών, δηλαδή άλλαξαν ωράριο, χωρίς να αλλάξουν τις ώρες εργασίας τους, ενώ οκτώ στους δέκα αναφέρουν ότι δεν έκαναν οποιαδήποτε προσαρμογή.

Δεν μπορούν να πάρουν άδεια
Σχεδόν έξι στους δέκα τονίζουν ότι δεν κατάφεραν να διαφοροποιήσουν την έναρξη ή/και τη λήξη της εργάσιμης ημέρας τους, ενώ το 17,3% δήλωσαν ότι σε γενικές γραμμές αυτό ήταν δυνατό και το 23,3% σπάνια δυνατό.

Εξάλλου, σχεδόν εννέα στους δέκα επισημαίνουν ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να λάβουν ολόκληρες ημέρες αδείας, χωρίς τη χρήση της κανονικής άδειας με στόχο τη διευκόλυνση των ευθυνών φροντίδας.

Δειτε Επισης

Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ακούω πολλές ανέξοδες εξαγγελίες... Κάποια οριζόντια και κάποια στοχευμένα τα μέτρα
Αποφασίζει για το νέο πακέτο μέτρων στήριξης το Υπουργικό-Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι
Σημαντικός προορισμός για επενδύσεις από την Εσθονία η Κύπρος-Τι είπε ο Πρόεδρος της χώρας σε φόρουμ του ΚΕΒΕ
Χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή έκλεισε την Τετάρτη το ΧΑΚ
Δημοσιοποίηση χορηγιών και κατά χάριν δωρεών του κράτους για το 2023