Άντληση €1 δισ. με το βλέμμα στο επιτόκιο

Σε χαμηλό κόστος και υψηλό ενδιαφέρον από επενδυτές προσδοκά το υπουργείο Οικονομικών από την έκδοση ομολόγου EMTN, το οποίο θα είναι δεκαετούς διάρκειας και στόχος η άντληση €1 δισ., σύμφωνα με πληροφορίες. 

Το βιβλίο για pre-booking άνοιξε από τη Δευτέρα και το Υπουργείο Οικονομικών αισιοδοξεί πως θα καταφέρει να πετύχει ένα χαμηλό επιτόκιο κεφαλαιοποιώντας και την αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από τον οίκο Standard & Poor’s σε επενδυτική βαθμίδα μετά από περίοδο επτά ετών. 

Διαβάστε ακόμα: Ριζικό lifting €5,9 εκατ. στο πρώην Holiday Inn

Διαβάστε ακόμα: Χάρης: Ώρα για έξοδο στις αγορές

Τους επόμενους δώδεκα μήνες, λήγει χρέος πέραν του €1 δισ., το οποίο καλύπτεται με ρευστά διαθέσιμα σε ποσοστό 68% σύμφωνα με στοιχεία του μήνα Ιούλη. Όπως αναφέρει σε παρουσίαση το Γραφείο Διαχείρισης Δημόσιο Χρέους, η έκδοση διεθνών ομολόγων θα παραμείνει το βασικό εργαλείο για επίτευξη των μεσοπρόθεσμων του στόχων, όπως η αύξηση του προφίλ ωρίμανσης του χρέους. Εξαίρεση αποτέλεσε το τρέχον έτος, λόγω της ρευστοτικής στήριξης €3,2 δισ. προς τον Συνεργατισμό μέσω της έκδοσης εγχώριων ομολόγων. 

Πάντως, μετά την στήριξη προς τον Συνεργατισμό, το προφίλ του δημόσιου χρέους έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά. Το 52% αποτελείται από δάνεια προς επίσημους φορείς, το 21% από ομόλογα εξωτερικού και το 20% από ομόλογα εσωτερικού. Παράλληλα, εκτιμάται πως το δημόσιο χρέους στο τέλος του έτους θα ανέρχεται στο 104,2% από 95,7% στο τέλος του 2017 ενώ κάτω από το ψυχολογικό όριο του 100% θα μειωθεί εκ νέου το 2019. 

Όπως προαναφέραμε, το κόστος της έκδοσης θα είναι καθοριστικό για να χαρακτηριστεί είτε ως επιτυχημένη, είτε ως αποτυχημένη. Σίγουρα θα πρέπει να είναι σημαντικά χαμηλότερο από το 4,25% της δεκαετούς έκδοσης του 2015, αλλά και από το 3,75% της επταετούς του 2016. 

Διαβάστε ακόμα: CIFA: Το fund industry εμπλουτίζει την Κύπρο ως χρηματοοικονομικό κέντρο

Γολγοθάς 
Από το 2018 μέχρι και το 2030, το Υπουργείο Οικονομικών και το Γραφείο Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους θα έχει να επιτελέσει πολύ δύσκολο έργο, αφού οι ετήσιες λήξεις χρέους ξεπερνούν το €1 δισ. ετησίως, ενώ το 2019, 2020 και 2022 ξεπερνούν τα €2 δισ. Αν τελικά η έκδοση είναι 10ετους διάρκειας, και οι λήξεις του 2028 θα ξεπερνούν τα €2 δισ.

Δειτε Επισης

Μέχρι τις 27 Μαΐου οι πρώτοι προϋπολογισμοί των Επ. Οργανισμών Αυτοδιοίκησης
Παρέμβαση ΥΠΟΙΚ για καταβολή συντάξεων ζητούν πρώην στελέχη του ΡΙΚ
Υπ. Γεωργίας: Θα δοθεί αποζημίωση αν χρειάζεται για ζημιές από χαλάζι
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Η ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε., η οικονομική ασφάλεια και αυτά που πρέπει ν’ αλλάξουν
Αναθεώρηση Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για μεγαλύτερη ευελιξία-Οι νέοι κανόνες
Νίκος Χριστοδουλίδης: Σε αναπτυξιακή τροχιά με ακόμη πιο θετικές προοπτικές για το μέλλον η οικονομία της Κύπρου
Eurostat: Παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης η ανεργία στην Κύπρο
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Ετήσια αύξηση πέραν του 5% σε αξία και όγκο εργασιών λιανικού εμπορίου