CIFA: Το fund industry εμπλουτίζει την Κύπρο ως χρηματοοικονομικό κέντρο

Στην προσέλκυση διαχειριστών επενδυτικών ταμείων του Λονδίνου και στην ενημέρωση για τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η Κύπρος για τη βιομηχανία των funds ενόψει Brexit στοχεύει το The Cyprus Funds Roadshow Series, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 19 Σεπτεμβρίου.

Οι προοπτικές του Brexit
Μιλώντας στο InBusinessNews ο πρόεδρος του CIFA, Άγγελος Γρηγοριάδης τόνισε ότι στο πλαίσιο του συνεδρίου θα γίνει ενημέρωση για το νομικό και φορολογικό καθεστώς της Κύπρου, με απώτερο σκοπό η Κύπρος να αποτελέσει μία από τις επιλογές των fund managers μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. «Η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει μία καλή υπαλλακτική λύση στην περιοχή σε σύγκριση με ανταγωνιστικούς προορισμούς, όπως η Μάλτα και το Λουξεμβούργο», εξήγησε ο κ. Γρηγοριάδης, σημειώνοντας ότι αρκετά από τα funds με επενδύσεις στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή, μπορούν να έχουν υπόψη τους την Κύπρο, η οποία, όπως είπε, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.

Διαβάστε ακόμα: Άντληση €1 δισ. με το βλέμμα στο επιτόκιο

Διαβάστε ακόμα: Ριζικό lifting €5,9 εκατ. στο πρώην Holiday Inn

Μεγάλο ενδιαφέρον από fund managers
Παράλληλα, τόνισε ότι υπάρχει ήδη μεγάλη ανταπόκριση από διαχειριστές funds, οι οποίοι θα παρευρεθούν στο συνέδριο, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας για προώθηση της Κύπρου ως προορισμός για επενδυτικά ταμεία.

Σημειώνεται ότι εκτός από το Λονδίνο, η προσπάθεια προβολής του fund industry της Κύπρου επικεντρώνεται σε προορισμούς όπως το Χονγκ Κονγκ και το Ντουμπάι, ενώ τον Νοέμβριο αναμένεται να μεγάλο International Funds Summit της Κύπρου.

Εμπλουτίζεται η Κύπρος ως χρηματοοικονομικό κέντρο
Κομβικός είναι ο ρόλος της βιομηχανίας των funds για την Κύπρο, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του CIFA. Σύμφωνα με τον Άγγελο Γρηγοριάδη, ο συγκεκριμένος τομέας εμπλουτίζει την Κύπρο ως χρηματοοικονομικό κέντρο, καθώς έχει μεγάλη σημασία το τι προσφέρει η Κύπρος ως κέντρο διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων».

«Δεν μπορείς να συγκαταλέγεσαι ως χρηματοοικονομικό κέντρο, αν δεν μπορείς να παρέχεις τις υπηρεσίες που προσφέρει το fund industry», εξήγησε ο κ. Γρηγοριάδης.

Σημείωσε ακόμα ότι η Κύπρος, μέσω της βιομηχανίας των funds, δημιουργεί νέες προοπτικές, διαφορετικές επιλογές και θέσεις εργασίας για τους νέους επιστήμονες, οι οποίοι ενδιαφέρονται να σπουδάσουν χρηματοοικονομικά και να εργοδοτηθούν στην Κύπρο, τονίζοντας ότι δεν επαρκούν πλέον οι εταιρικές υπηρεσίες (corporate services) που παρείχε μέχρι στιγμής η Κύπρος.

Αξίζει να αναφερθεί ακόμα ότι από την ίδρυση του CIFA το 2013, τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία υπερδιπλασιάστηκαν, από € 2,1 δισ. στο τέλος του 2012 στα € 4,4 δισ. τον Μάρτιο του 2018, ενώ ο αριθμός των εγγεγραμμένων funds αυξήθηκαν από 74 σε 123 κατά την ίδια περίοδο.

Γιατί στην Κύπρο;
Ερωτηθείς για τα πλεονεκτήματα και την ανταγωνιστικότητα της Κύπρου, ο πρόεδρος του CIFA επεσήμανε ότι προσφέρει πληθώρα ωφελημάτων, όπως το φορολογικό πλαίσιο, η απαιτούμενη ασφάλεια για τη διαβίωση οικογενειών, η στρατηγική γεωγραφική θέση, το ώριμο επιχειρηματικό κέντρο με προσοντούχους επαγγελματίες και εξελιγμένες υποδομές.

Εξάλλου, επεσήμανε ότι η Κύπρος διαθέτει ευρύ φάσμα νομικών και λογιστικών υπηρεσιών, ενώ προσφέρει πρόσβαση σε ένα εκτεταμένο δίκτυο συμβάσεων διπλής φορολογίας που τη φορολογικά αποδοτική διάρθρωση των επενδύσεων.

Σημειώνεται ότι η Κύπρος έχει αναπτυχθεί ως περιφερειακή έδρα επενδυτικών κεφαλαίων και διαχειριστών, ενώ με τη θέσπιση αποτελεσματικών κανονισμών/νομοθεσιών για τη διευκόλυνση της σύστασης και διαχείρισης εναλλακτικών επενδύσεων και επενδυτικών κεφαλαίων αποτελεί σήμερα ένα μοναδικά ανταγωνιστικό σημείο εισόδου στην ΕΕ όσον αφορά τις λύσεις διαχείρισης κεφαλαίων.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.cyprusfundsroadshow.com

Δειτε Επισης

Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνωρίση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Η CNP Ασφαλιστική τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας και Υγείας
Χορηγός του αγώνα Duathlon η CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών
Συνεργασία Ablebook-Buyway365 που προωθεί την προσβασιμότητα
Influencer marketing: Πώς λειτουργεί ως εργαλείο ενδυνάμωσης των brands
10 χρόνια προσφοράς Andrey & Julia Dashin’s Foundation