FT: Υψηλό σκορ για το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων της Κύπρου

Την υψηλότερη βαθμολογία συγκεντρώνει για ακόμα μια χρονιά η Κύπρος από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων που έχει υιοθετήσει, παρέχοντας την κυπριακή υπηκοότητα υπό προϋποθέσεις. Η αξιολόγηση έγινε στην ειδική έκδοση των Financial Times  «A guide to global citizenship – the 2018 CBI Index», η οποία δεν διακρίνει τρωτά σημεία στην πολιτική παραχώρησης υπηκοότητας έναντι επενδύσεων, επισημαίνοντας πως οι αντιδράσεις πηγάζουν κυρίως από την σύγχυση που επικρατεί ότι ορισμένοι θα εκμεταλλευτούν τα προγράμματα που προσφέρονται για φορολογικούς σκοπούς.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο δείκτης Citizenship By Investment των FT αξιολογεί τα προγράμματα που προσφέρουν 13 χώρες ανά το παγκόσμιο και βασίζεται πάνω σε 7 παραμέτρους, με την Κύπρο να συγκεντρώνει 66 βαθμούς και να κατατάσσεται ακριβώς στη μέση της γενικής κατάταξης.

Διαβάστε ακόμα: Έβαλαν μπρος για το λίφτινγκ στην Στασικράτους

Διαβάστε ακόμα: Metropolis: Παίρνει πολεοδομική άδεια την Τετάρτη

Οι 7 παράμετροι
1. Ελευθερία Διακίνησης- Η Κύπρος συγκέντρωσε βαθμολογία 9 από τα 10

Η παράμετρος αυτή υπολογίζει τη σχετική ισχύ κάθε διαβατηρίου ανάλογα με τον αριθμό των προορισμών προς τους οποίους επιτρέπεται για τον κάτοχο του, χωρίς περιορισμούς και από τον αριθμό των κεντρικών επιχειρηματικών κόμβων στους οποίους παρέχει πρόσβαση. Η ελεύθερη διακίνησης εντός και μεταξύ των χωρών είναι υψίστης σημασίας για κάθε άτομο που αναζητεί δεύτερη υπηκοότητα. Αυτό ισχύει αν το άτομο επιθυμεί να ταξιδέψει για επαγγελματικούς σκοπούς, να επισκεφθεί οικογένεια ή για αναψυχή. Έμφαση δόθηκε στον συνολικό αριθμό χωρών και εδαφών που μπορούν οι κάτοχοι τους να επισκεφθούν χωρίς θεώρηση. Περιλαμβάνει τόσο προορισμούς χωρίς θεώρηση όσο και προορισμούς θεώρησης κατά την άφιξη. Για την αξιολόγηση χρησιμοποιήθηκαν κυβερνητικές και άλλες επίσημες πηγές, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού. Δεδομένου ότι τα επαγγελματικά ταξίδια αποτελούν πρωταρχικό μέλημα για τους υποψήφιους παγκόσμιους πολίτες, αξιολογήθηκε επίσης η ικανότητα του διαβατηρίου να παρέχει πρόσβαση στα κορυφαία οικονομικά και χρηματοπιστωτικά κέντρα του κόσμου.

2. Ποιότητα ζωής – Η Κύπρος συγκέντρωσε βαθμολογία 8 από τα 10
Η εν λόγω παράμετρος αξιολογεί την ποιότητα ζωής που προσφέρει η κάθε υπηκοότητα, παράμετρος η οποία θεωρείται ζωτικής σημασίας για όσους θέλουν να μετεγκατασταθούν και να εξασφαλίσουν καλή ποιότητα ζωής. Παράλληλα, είναι καθοριστικής σημασίας για όσους επιθυμούν να επωφεληθούν από τις τοπικές επιχειρηματικές ευκαιρίες ή να μεταφέρουν και να διαφυλάξουν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Η εν λόγω παράμετρος έλαβε υπόψη επίσημους δείκτες που επιτρέπουν την ακριβή αξιολόγηση. Εξετάστηκε επίσης η ικανότητα μιας χώρας να προάγει την ελευθερία και να προστατεύει τα δικαιώματα των ατόμων να ενεργούν και να εκφράζονται χωρίς αδικαιολόγητους περιορισμούς, ενώ λήφθηκαν υπόψη οι πολιτικές ελευθερίες και τα πολιτικά δικαιώματα.
 

3. Ελάχιστη επένδυση – Η Κύπρος συγκέντρωσε 2 από τα 10
Η παράμετρος αξιολογεί το ύψος των επενδύσεων και το κόστος (τέλη εφαρμογής, επεξεργασίας ή δέουσας επιμέλειας, τα οποία δεν μεταβάλλουν σημαντικά το κόστος μιας αίτησης υπηκοότητας). Η υψηλότερη βαθμολογία χορηγήθηκε στη χώρα που απαιτούσε τις χαμηλότερες ελάχιστες επενδύσεις.

4. Υποχρεωτική διαμονή ή επίσκεψη – Η Κύπρος συγκέντρωσε 7 από τα 10
Αξιολογούνται οι όροι επίσκεψης ή διαμονής που επιβάλλονται στους αιτούντες πριν και μετά τη χορήγηση της πλήρους ιθαγένειας. Συχνά απασχολημένοι με τη διεξαγωγή μιας επιχείρησης ή με διεθνή ταξίδια των δικών τους, οι πολίτες του κόσμου έχουν λίγο χρόνο για να εκπληρώσουν τις ελάχιστες απαιτήσεις διαμονής. Έγινε προσεκτική εξέταση των νόμων, των κανονισμών και των πολιτικών που αφορούν κάθε πρόγραμμα πολιτογράφησης έναντι επενδύσεων.

5. Διάρκεια παραχώρησης υπηκοότητας – Η Κύπρος συγκέντρωσε 6 από τα 10
Η παράμετρος αυτή εξετάσει τον μέσο χρόνο που απαιτείται για την εξασφάλιση υπηκοότητας. Η ταχύτητα με την οποία υποβάλλονται τα έντυπα αίτησης και ο χρόνος για αξιολόγηση των δικαιολογητικών. Ως εκ τούτου, έγινε λεπτομερής επιθεώρηση των νόμων, κανονισμών και πολιτικών για τον καθορισμό των επίσημων χρόνων επεξεργασίας που έχουν οριστεί από κάθε δικαιοδοσία.

6. Ευκολία επεξεργασίας – Η Κύπρος συγκέντρωσε 7 από τα 10
Αξιολογείται η ευκολία επεξεργασίας των αιτήσεων καθώς και η πολυπλοκότητα των διαδικασιών που εφαρμόζει το κάθε πρόγραμμα, ενώ εξετάζεται και η ευκολία παραχώρησης πληροφοριών από αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς προς τους ενδιαφερόμενους αιτητές.

7. Δέουσα επιμέλεια – Η Κύπρος συγκέντρωσε 7 από τα 10
Η παράμετρος επικεντρώνεται στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει το κάθε κράτος σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια στις διαδικασίες που ακολουθεί ως προς την αξιολόγηση των αιτήσεων, ενώ αξιολογείται και η ικανότητα της χώρας να συγκεντρώσει κατά αποτελεσματικό τρόπο τα στοιχεία που απαιτούνται για την σωστή αξιολόγηση των αιτήσεων.

Κυπριακό Πρόγραμμα Επενδύσεων
Όπως σημειώνουν οι FT το κυπριακό πρόγραμμα υπέστη διάφορες αλλαγές από την αρχική του μορφή. Συγκεκριμένα με βάση το αρχικό πρόγραμμα για την υποβολή αίτησης εξασφάλισης υπηκοότητας απαιτείτο επένδυση ύψους €15 εκατ., προϋπόθεση η οποία αποθάρρυνε αρκετούς  ενδιαφερόμενος. Η τελευταία τροποποίηση έγινε τον Ιανουάριο του 2018 βάζοντας μάλιστα ως όριο τις 700 αιτήσεις ετησίως, ενώ υιοθετήθηκαν αυστηρότεροι όροι δέουσας επιμέλειας επεκτείνοντας το χρόνο εξέτασης κάθε αίτησης σε έξι μήνες.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αγοράσουν κατοικία αξίας €500.000 η οποία θα αποτελεί την μόνιμη τους κατοικία στην Κύπρο ενώ θα πρέπει να προχωρήσουν σε επένδυση ύψους €2 εκατ. είτε συμμετέχοντας σε κυπριακή εταιρεία, είτε επενδύοντας σε οργανισμό εναλλακτικών επενδύσεων που επενδύει στην Κύπρο ( ο ΟΑΕ θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένος στην Κύπρο και να εποπτεύεται από την ΕΚΚ). Επίσης παραχωρείται η επιλογή επένδυσης αναπτυξιακά έργα ή συνδυασμός επενδύσεων. 
 

Δειτε Επισης

«Απαραίτητη η ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας»
Μαρία Παναγιώτου: Η Κύπρος υλοποίησε πολιτικές για πιο βιώσιμη αγροτική οικονομία
Γιάννης Παναγιώτου: Εργαζόμαστε για καλύτερη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων
Νίκος Χριστοδουλίδης: Διαχρονικά υψηλό το αίσθημα ευθύνης των κοινωνικών εταίρων
Ο ΚΟΑΠ στηρίζει την εκστρατεία «Υιοθετήστε μια οικογένεια το Πάσχα»
Στο 7% μέχρι Μάρτιο η υλοποίηση των αναπτυξιακών δαπανών
Νέα μείωση τιμών στη βιομηχανία τον Μάρτιο
Στο 66% του ΑΕΠ το χρέος των νοικοκυριών, στο 133% των εταιρειών
Εκτός ύφεσης η Ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο, σταθερός στο 2,4% ο πληθωρισμός
Νέο αίμα στην αγορά εργασίας με διεύρυνση της πρόσβασης φοιτητών από τρίτες χώρες