Έβαλαν μπρος για το λίφτινγκ στην Στασικράτους

Άρχισαν και επίσημα τη Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου, οι εργασίες για την κατασκευή της πρώτης φάσης του έργου για την ανάπλαση του Εμπορικού Τριγώνου Μακαρίου - Στασικράτους - Ευαγόρου. 

Ένα έργο, το οποίο φιλοδοξεί να καταστήσει ολόκληρο το «Εμπορικό Τρίγωνο» του αστικού κέντρου της Λευκωσίας, σε πρότυπο φιλικού στον άνθρωπο και το περιβάλλον αστικό χώρο, ανταγωνιστικό για επενδύσεις και εμπορική δραστηριότητα και την πρώτη νησίδα έξυπνης πόλης στη χώρα μας, με πολλαπλά οφέλη για τις επιχειρήσεις, τους κάτοικους και τους επισκέπτες.

Διαβάστε ακόμα: FT: Υψηλό σκορ για το πρόγραμμα επενδύσεων της Κύπρου

Διαβάστε ακόμα: Metropolis: Παίρνει πολεοδομική άδεια την Τετάρτη

Το έργο, η πρώτη φάση του οποίου υπολογίζεται στα €8 εκατ, στοχεύει: 

  • Στην αναβάθμιση της λειτουργικότητας και την αισθητικής του αστικού περιβάλλοντος με νέα επίστρωση, αστική επίπλωση και φωτισμό.
  • Στη δημιουργία ενιαίων και μεγάλων πεζοδρομίων με εξάλειψη όλων των ανισόπεδων σημείων μεταξύ ιδιωτικών, δημόσιων πεζοδρομίων και δρόμου, για να διευκολύνει την προσβασιμότητα πεζών και ΑμεΑ και να αυξήσει την επισκεψιμότητα.
  • Στη δημιουργία μικρών πλατειών με δυνατότητες υπαίθριων δραστηριοτήτων. Με την προσθήκη μεγάλου αριθμού δέντρων (πέραν των 330) και την εφαρμογή των αρχών του βιοκλιματικού σχεδιασμού, θα ενισχυθεί η σκίαση, αυξάνοντας τις ώρες που οι πεζοί επισκέπτες θα μπορούν να διακινούνται με άνεση, ενώ με την ενσωμάτωση των υδάτινων στοιχείων οι συνθήκες άνεσης και ελκυστικότητας της περιοχής θα αναβαθμιστούν σημαντικά.
  • Στην υπογειοποίηση και βελτίωση όλων των υπηρεσιών κοινής ωφελείας.
  • Αισθητικά και λειτουργικά θα δημιουργηθεί ένας ενιαίος χώρος, ένα εξωτερικό «εμπορικό κέντρο». Το Έργο συμπληρώνει και επιταχύνει την επίτευξη του οφέλους των προνοιών του Σχεδίου Περιοχής του Κέντρου της Λευκωσίας και του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Κινητικότητας της Λευκωσίας, θέτοντας την περιοχή σε τροχιά ενισχυμένης ανάπτυξης.

Εργασίες σε τρία στάδια

Οι εργασίες για την ολοκλήρωση της πρώτης αυτής φάσης του έργου υπολογίζεται να διαρκέσουν περίπου 16 μήνες (2 Ιανουαρίου 2020).

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του δήμου Λευκωσίας, οι κατασκευαστικές εργασίες αρχίζουν από την οδό Πριγκιπίσσης Ντε Τύρας και στο τμήμα της οδού Μνασιάδου από τη συμβολή τη με τη λεωφόρο Μακαρίου Γ' μέχρι και τη συμβολή της με την Πριγκιπίσσης Ντε Τύρας, στις οποίες δεν θα επιτρέπεται η διακίνηση οχημάτων.

Βάσει και του χάρτη, κατά την κατασκευή του 1ου τμήματος του έργου, δηλαδή από τον Σεπτέμβριου του 2018 μέχρι και τον Απρίλιο του 2019, θα διενεργούνται έργα στο πρώτο τμήμα της Οδού Μνασιάδου και στο δεύτερο της οδού Ντε Τύρας. 

Από τον Ιανουάριο του 2019 μέχρι και τον Αύγουστο της ίδια χρονιάς, τα έργα θα επικεντρώνονται στις οδούς Στασικράτους και Θ. Θεοδότου. 

Κατά την κατασκευή του 3ου τμήματος του έργου, από τον Μάιο του 2019 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2019, τα έργα θα αφορούν αποκλειστικά την οδό Στασικράτους. 

Βάσει των πιο πάνω σχεδιασμών και αναλόγως της φάσης του έργου, θα γίνονται και οι απαραίτητες ρυθμίσεις για διευκόλυνση των οδηγών. Ο Δήμος Λευκωσίας θα ενημερώνει το κοινό για τις κυκλοφοριακές διευθετήσεις που θα ισχύουν κατά την εξέλιξη των εργασιών.

Υπενθυμίζεται ότι το Έργο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε, τον Κρατικό Προϋπολογισμό και τον Δήμο Λευκωσίας στα πλαίσια της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020,- Ειδικό Στόχο: Ενίσχυση της κινητικότητας κυρίως στην αστική περιοχή Λευκωσίας, - Άξονα 5: Προώθηση Βιώσιμων Μεταφορών και Μείωση των Εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα.

 


 

Δειτε Επισης

Όμιλος Λεπτός: Η ιστορία από το 1960, τα έργα ορόσημα και οι δραστηριότητες σήμερα
Νέος κύκλος εκστρατειών Altamira: Διαμερίσματα και επαύλεις σε παραλιακές περιοχές
Βγάζει ξανά στην...αναφορά την Kition ο Χριστοδουλίδης-«Το κράτος δεν μπορεί να εκβιάζεται από οποιονδήποτε»
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου
Κτηματομεσίτες: Απαραίτητη η διόρθωση για διενέργεια γενικής εκτίμησης κάθε πέντε αντί κάθε τρία χρόνια
Όμιλος Domenica: Επιτυχής ολοκλήρωση του «Universal Residences»-Μια εξαιρετική εμπειρία διαβίωσης
Ask Wire: Οι 10 ακριβότερες πωλήσεις ακινήτων στην Κύπρο τον Μάρτιο
ΥΠΕΣ: Τα έργα που προγραμματίζονται-Αναθεώρηση στεγαστικών, «Ιππόδαμος» και «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω»
AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα