ΠτΔ: Εθνική Στρατηγική για τις ορεινές περιοχές τον Σεπτέμβρη

Το Τρόοδος αποτελεί έναν ιδιαίτερο τόπο πολύπλευρης και ανεκτίμητης αξίας για την Κύπρο. Αυτό ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ενώπιον του 1ου Συνεδρίου Επιστημονικών και Τεχνικών Επιτροπών για την Αναγέννηση του Τροόδους, υπογραμμίζοντας πως αναγνωρίζοντας αφενός τα προβλήματα και τις αδυναμίες που αντιμετωπίζουν οι ορεινές κοινότητες και το συνεπαγόμενο και πολυδιάστατο υψηλό κόστος της εγκατάλειψης της περιοχής και αφετέρου τη δυναμική και τις προοπτικές της, στόχος της κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη  του Τροόδους μέσα από την υιοθέτηση και την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου Στρατηγικού Σχεδιασμού Ανάπτυξης.

"Ενός Σχεδιασμού, ο οποίος αποτελεί τον πυρήνα της πολιτικής την οποία είμαστε αποφασισμένοι – και το υπογραμμίζω - να εφαρμόσουμε ούτως ώστε η περιφέρεια Τροόδους να συγκροτηθεί ως ενιαία αναπτυξιακή οντότητα και να αναδειχθεί σε ελκυστικό τόπο διαβίωσης και δραστηριοποίησης.

Στο πλαίσιο αυτό, προς υλοποίηση και επίσπευση των σχεδιασμών μας, προχώρησα στο διορισμό του φίλτατου Κοινοτάρχη Καλοπαναγιώτη, και πετυχημένου επιχειρηματία κ. Γιαννάκη Παπαδούρη, στη θέση του προσωπικού μου Συμβούλου, ο οποίος, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, ανέλαβε τον συντονισμό της ετοιμασίας του στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης των ορεινών κοινοτήτων του Τροόδους.

Ο σχεδιασμός αυτός θα αξιολογήσει και θα λάβει υπόψη όλες τις επιμέρους μελέτες που εκπονήθηκαν κατά καιρούς για την περιοχή.
 
Αμέσως με τον διορισμό του, ο κ. Παπαδούρης ανέλαβε και ανέθεσε τον περασμένο Σεπτέμβριο, την εκπόνηση της Στρατηγικής Ανάπτυξης Τροόδους, στο εξειδικευμένο για τη γνώση και εμπειρία στην ανάπτυξη και διαχείριση περιοχών της υπαίθρου, Εργαστήριο Αγροτικού Χώρου της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
 
Με βάση και τα όσα ανέφερε ο καθηγητής Γούσιος, φαίνεται ότι στην πρώτη φάση της υπό εκπόνηση Στρατηγικής, έχει γίνει μίαν εις βάθος μελέτη, βασισμένη στη συλλογή στοιχείων, στις διαβουλεύσεις και στην ανάλυση και εξαγωγή σημαντικών επιστημονικών διαπιστώσεων σε όλα τα πεδία από διεθνώς καταξιωμένους καθηγητές τριών Πανεπιστημίων. Οι διαπιστώσεις ανέδειξαν ενδιαφέροντα και αισιόδοξα στοιχεία για την ανάπτυξη και το μέλλον του Τροόδους.
 
Γίνεται επομένως αντιληπτό ότι η υπό εκπόνηση στρατηγική αποτελεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που ανταποκρίνεται πλήρως στους στόχους που έχουμε θέσει για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, απαραίτητες για την αναγέννηση των ορεινών κοινοτήτων Τροόδους.
 
Ενδεικτικά αναφέρω, ότι προωθείται μία από τις πρώτες και βασικές εισηγήσεις των μελετητών, αυτή της υιοθέτησης Ολοκληρωμένης Πολιτικής Ανάπτυξης για την Ορεινή Κύπρο, μέσω της θεσμικής και νομικής κατοχύρωσης του όρου «ορεινότητα» κατ’ αντιστοιχία της «νησιωτικότητας», που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, και άλλων αντίστοιχων προσδιορισμών που συναντώνται σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.
 
Με τον τρόπο αυτό θα γίνει κατορθωτή η εξειδίκευση σχεδίων και χρηματοδοτικών προγραμμάτων που θα αποσκοπούν στη δημιουργία ανταγωνιστικής αγροτικής οικονομίας. Κάτι που αναμένεται να επιτύχουμε μέσα από τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής γεωργικής ανάπτυξης, με συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις, την προώθηση της μεταποίησης και των ποιοτικών χαρακτηριστικών εμβληματικών αγροτροφίμων, με τον παράλληλο νομικό καθορισμό της έννοιας «βιοτεχνία» και «οικοτεχνία».
 
Και δεν θα μπορούσε βέβαια μέσα από τις κατευθύνσεις των μελετητών να απουσιάζει ή να παραγνωρίζεται δέσμη προτάσεων για αναστροφή της πληθυσμιακής αποψίλωσης. Ως εκ τούτου, προχωρούμε στη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής στήριξης και προσέλκυσης πληθυσμού, με μέτρα και κίνητρα – και το υπογραμμίζω- για τη διαμόρφωση συνθηκών κατοικίας, απασχόλησης και διαβίωσης. Διότι οι όποιοι σχεδιασμοί και όποιες δηλώσεις πολιτικής, αν δεν υπάρξουν τα κίνητρα, η άντληση πόρων από τα διάφορα κρατικά και ευρωπαϊκά ταμεία, δεν θα επιτύχεις τους στόχους, αλλά θα μείνεις στις διακηρύξεις.
Η εθνική στρατηγική για τις ορεινές κοινότητες θα είναι έτοιμη το αργότερο τον Σεπτέμβρη για να μπορούμε να μπούμε στην υλοποίηση των συγκεκριμένων εισηγήσεων, ώστε να υπάρχει η προοπτική της επιτυχίας.
 
Πρόσθετα στόχος μας είναι η διαμόρφωση ενός προτύπου ορεινού κυπριακού τουρισμού προσαρμοσμένου στο φυσικό, πολιτιστικό και οικιστικό περιβάλλον της περιοχής Τροόδους".
 
Απευθυνόμενος στους τοπικούς παράγοντες, ο Πρόεδρος Αναστιάδης τους να ανταποκριθούν στις προσδοκίες της νέας εποχής για ένα ενωμένο Τρόοδος, να στηρίξουν να επενδύσουν και να εργαστούν για το κοινό καλό της συγκρότησης της Περιφέρειας Τροόδους ως ενιαίας αναπτυξιακής οντότητας και ανάδειξής της σε ελκυστικό τόπο διαβίωσης.

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή