ΣΦΕΚ: Καμπανάκι για τα φάρμακα από τα κατεχόμενα

Παρά το γεγονός ότι πολλές φορές στο παρελθόν υπήρξαν προειδοποιήσεις τόσο από πλευράς Κυβέρνησης όσο και από πλευράς του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιριών (ΣΦΕΚ) για τους κίνδυνους που ελλοχεύουν από τη χρήση φαρμάκων τα οποία διατίθενται στην κατεχόμενη Κύπρο, αρκετοί είναι ακόμα οι Ελληνοκύπριοι ασθενείς που τα προμηθεύονται από φαρμακεία στα κατεχόμενα.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΣΦΕΚ, «με την δικαιολογία ότι τα φάρμακα είναι φθηνότερα στις κατεχόμενες περιοχές, ασθενείς θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους ή ακόμη και την ίδια τη ζωή τους, αγοράζοντας σκευάσματα αμφιβόλου ποιότητας τα οποία διατίθενται χωρίς κανένα έλεγχο από φαρμακεία τα οποία λειτουργούν χωρίς άδεια από τις επίσημες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Όπως τονίζει ο Σύνδεσμος, κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν τα φαρμακεία αυτά πληρούν τις προδιαγραφές ορθής φύλαξης και συντήρησης των σκευασμάτων τα οποία διαθέτουν στους ασθενείς, «ενώ σίγουρα δεν τυγχάνουν ελέγχου από την Ευρωπαϊκή Ένωση». 

Παράλληλα, οι Φαρμακευτικές Εταιρείες προειδοποιούν ότι «κανείς επίσης δεν μπορεί να γνωρίζει αν οι φαρμακοποιοί στις κατεχόμενες περιοχές έχουν τύχει της κατάλληλης εκπαίδευσης ή κατέχουν  τίτλο σπουδών για να μπορούν να ασκούν το επάγγελμα».

Εξάλλου, τονίζεται ότι «στην κατεχόμενη Κύπρο απουσιάζει πλήρως ο οποιοσδήποτε μηχανισμός ο οποίος θα επέτρεπε τον έλεγχο και θα διασφάλιζε την ποιότητα και τη γνησιότητα των  φαρμακευτικών σκευασμάτων».

Ο ΣΦΕΚ προειδοποιεί τους ασθενείς και γενικά τους πολίτες οι οποίοι καταφεύγουν στα κατεχόμενα για να προμηθευθούν φάρμακα, για τους κινδύνους όπως αναφέρονται πιο πάνω και τους καλεί να αποφεύγουν ενέργειες οι οποίες είναι δυνατόν να βλάψουν την υγεία τους. Τους καλεί επίσης να διερωτηθούν γιατί οι τιμές είναι κατά πολύ χαμηλότερες και να προβληματισθούν σε σχέση τόσο με την προέλευση των φαρμάκων αυτών όσο και για τη γνησιότητα τους.

Σημειώνει τέλος  ότι «λύση στο όλο πρόβλημα μπορεί να δοθεί με την εφαρμογή του ΓεΣΥ, αφού σύμφωνα με τη νομοθεσία τα φάρμακα δεν θα πληρώνονται από τους ασθενείς αλλά από το κράτος. Η πρόνοια αυτή θα εξαλείψει την δικαιολογία της αγοράς φαρμάκων από τα κατεχόμενα, λόγω της χαμηλότερης τιμής στην οποία διατίθενται».

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα