Πράσινο σε προϋπολογισμούς των 3 κρατικών πανεπιστημίων

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα σε νόμους τους προϋπολογισμούς των τριών κρατικών πανεπιστημίων - Πανεπιστημίου Κύπρου, ΤΕΠΑΚ και Ανοικτού, αφού προηγουμένως δέσμευσε κονδύλια ή έθεσε σημείωση σε κονδύλια ώστε να ενημερώνεται ανά εξάμηνο σχετικά με τις δαπάνες η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας ή να εγκρίνει την εκταμίευση.

Ο προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου Κύπρου,  προβλέπει δαπάνες €135,2 εκ. και είναι αυξημένος κατά €4,1 εκ, ωστόσο η κρατική χορηγία που προβλέπεται να παραχωρηθεί στο Πανεπιστήμιο Κύπρου παραμένει σταθερή σε σχέση με πέρσι στα €47,5 εκ.

Τα έξοδα του Πανεπιστημίου Κύπρου προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν από την κρατική χορηγία, τα προπτυχιακά δίδακτρα, τη χρηματοδότηση από δάνεια της Ευρώπης, από τη χρηματοδότηση διαρθρωτικών προγραμμάτων, και άλλες πηγές.

Με τροπολογία του ΑΚΕΛ, της Αλληλεγγύης και το ανεξάρτητου βουλευτή Παύλου Μυλωνά που υπερψηφίστηκε αποκόπτεται το 50% του κονδυλίου €5.200  για επίδομα φιλοξενίας, οδοιπορικών και τηλεφώνου του διευθυντή διοίκησης και οικονομικών.

Εγκρίθηκε επίσης, δέσμευση €733.300. που αφορούν συντήρηση και λειτουργία μηχανογραφικών, ηλεκτρονικών και άλλων συστημάτων και δέσμευση ποσού €662.500 που αφορά άδειες χρήσης λογισμικών προγραμμάτων.

Τροπολογίες εκ μέρους της ΕΔΕΚ που εγκρίθηκαν, αφορούσαν δέσμευση κονδυλίου €180.000  που προορίζεται για δικαιώματα εμπειρογνωμόνων, συμβούλων, μελέτες και υπηρεσίες.

Επίσης, τέθηκε σημείωση για ενημέρωση της βουλής σχετικά με κονδύλι ποσού €700 εκ.  που προορίζεται για ενοίκια, για άλλο κονδύλι €3,1 εκ. που προορίζεται για ερευνητικά προγράμματα και δραστηριότητες, για ποσό €24,6 εκ. που αφορά βελτιωτικές και κατασκευαστικές εργασίες και για κονδύλι €16,2 εκ. που αφορά δαπάνες από χρηματοδοτήσεις για εξωτερικά ερευνητικά προγράμματα.
 
Ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ προνοεί έσοδα €59 εκ. με τα €33,2 εκ. να προέρχονται από την κρατική χορηγία. Οι συνολικές δαπάνες ανέρχονται επίσης, στα €59 εκ.
 
Στον Προϋπολογισμό του ΤΕΠΑΚ ψηφίστηκαν τροπολογίες της ΕΔΕΚ με τις οποίες ζητείται ενημέρωση για τις δαπάνες σε ενοίκια, κονδύλι που φτάνει τα 3,1 εκ., για κονδύλι 830.00 που αφορούν ενοίκια για φοιτητική στέγαση καθώς και για ποσό 915.000  που αφορά ερευνητικές και άλλες δραστηριότητες.
Ενημέρωση ανά εξάμηνο απαιτείται και σε σχέση με ποσό 14,9 εκ. που αφορά δαπάνες από χρηματοδοτήσεις για εξωτερικά ερευνητικά προγράμματα.
 
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου επαρχίας Λάρνακας ανέφερε ότι  ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ είναι ελλειμματικός κατά €1,4 εκ. ποσό που οι αρμόδιοι υποστήριξαν ότι θα καλυφθεί από εξοικονομήσεις του προϋπολογισμού του Υπουργείου Παιδείας για το 2018. Η Επιτροπή Παιδείας ενσωμάτωσε στο τελικό κείμενο σημείωση για ενημέρωσή της πριν την παραχώρηση του ποσού αυτού από το Υπουργείο Παιδείας προς το ΤΕΠΑΚ.

Ο προϋπολογισμός του Ανοικτού Πανεπιστημίου είναι ισοσκελισμένος, ωστόσο προβλέπει μειωμένα έσοδα €11,9 εκ. από €12,6 στον προϋπολογισμό του 2017 ενώ, η κρατική χορηγία παραμένει σταθερή στα €5,7 εκ.

Τα έσοδα του Ανοικτού Πανεπιστημίου προέρχονται από την κρατική χορηγία, από δίδακτρα και διαχειριστική χρέωση για προγράμματα σπουδών, ποσό που παρουσιάζει μείωση (από €6,2 εκ. το 2017 σε €5,6 εκ. το 2018) και από διάφορες άλλες εισπράξεις.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Κυριακός Χατζηγιάννης είπε ότι δαπανώνται 200 εκ περίπου, για τα 3 πανεπιστήμια. Πρόσθεσε ότι ο Γενικός Ελεγκτής διαπίστωσε ότι δεν υπάρχουν δείκτες αξιολόγησης και χαρακτήρισε ανησυχητική τη μείωση φοιτητών στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Είπε ότι ανάλογα αρνητικά αποτελέσματα εμφανίζονται και στο ΤΕΚΑΠ. Είπε τέλος ότι  πρέπει να ανησυχήσουμε και να ζητήσουμε αποτελέσματα από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο και το  ΤΕΠΑΚ.
 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα