Αναστέλλουν τα μέτρα οι οδηγοί ΤΑΧΙ

Αναστολή της επ’ αόριστον απεργίας που άρχισαν το πρωί αποφάσισαν οι οδηγοί ταξί στο αεροδρόμιο Λάρνακας.


 
Η απόφαση ελήφθη, ως ένδειξη καλής θέλησης, ενόψει της συνάντησης που θα έχει το απόγευμα αντιπροσωπεία των οδηγών ταξί με την Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και `Εργων Βασιλική Αναστασιάδου .
 
Οι οδηγοί ταξί διαμαρτύρονται για τα δρομολόγια λεωφορείων (shuttle buses) προς Αγία Νάπα και Πρωταρά, σημειώνοντας ότι αυτά θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τη δική τους εργασία.

Σε δηλώσεις του, ο Πανίκος Σταυράκη, Γραμματέας του Συνδέσμου Αστικών Ταξί Λάρνακας «Αγιος Χριστόφορος», είπε ότι «ως αποτέλεσμα της σημερινής απεργίας μας ζητήθηκε συνάντηση τόσο με την Υπουργό Μεταφορών, όσο και με τη διαχειρίστρια εταιρεία του αεροδρομίου Hermes Airports. `Εχει διευθετηθεί συνάντησή μας με την Υπουργό Μεταφορών στο γραφείο της στις 3.30 το απόγευμα, και ως ένδειξη καλής θέλησης και από σεβασμό προς το πρόσωπο της κυρίας Αναστασιάδου αναστέλλουμε την απεργία μας», ανέφερε.
 
Πρόσθεσε ότι «ανάλογα με το αποτέλεσμα της συνάντησης που θα έχουμε με την Υπουργό, θα αποφασιστεί και το τι μέλλει γενέσθαι».
 
Ερωτηθείς για τη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία των οδηγών ταξί με την Hermes Airports ο κ. Σταυράκη απάντησε ότι «είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από τις απαντήσεις που λάβαμε από την εταιρεία.
 
Σε άλλη ερώτηση απάντησε πως το κυριότερο πρόβλημα των οδηγών ταξί στο αεροδρόμιο Λάρνακας είναι τα δρομολόγια που άρχισαν να εκτελούνται από τα shuttle buses προς την Αγία Νάπα και τον Πρωταρά, εξηγώντας ότι το πρόβλημα είναι «οι στάσεις, τα δρομολόγια και τα ωράρια τους».
 
Πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν ότι με την Hermes Airports οι οδηγοί ταξί συζήτησαν το θέμα της μετακίνησης του χώρου αναμονής των shuttle buses που ουσιαστικά βρίσκεται έξω από το κτίριο των αφίξεων και πιο μπροστά από το χώρο αναμονής των τουριστικών λεωφορείων.

Οι οδηγοί ταξί έθεσαν το αίτημα της μετακίνησης των shuttle buses σε χώρο πίσω από τον δικό τους χώρο στάθμευσης, που είναι άδειος αφού δεν χρησιμοποιείται από τα λεωφορεία, υποστηρίζοντας πως όταν τα shuttle buses μεταφερθούν εκεί τότε θα λυθούν τα υφιστάμενα προβλήματα για τα ταξί, και θα αντιμετωπιστεί η μεγάλη συμφόρηση που παρατηρείται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η Hermes Airports αντίκρισε θετικά το συγκεκριμένο αίτημα των οδηγών ταξί.
 
Στο αεροδρόμιο Λάρνακας μετέβη και είχε συνομιλία με τους οδηγούς ταξί η  Αφροδίτη Κουφτερού, Πρώτος Διοικητική Λειτουργός του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων, η οποία δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι «η επίσκεψη έγινε για να δούμε γιατί λαμβάνονται τα απεργιακά μέτρα από τους οδηγούς ταξί, αφού δεν είχε κοινοποιηθεί οτιδήποτε στο Υπουργείο για να το χειριστούμε».
 
Η κ. Κουφτερού εξέφρασε «την ετοιμότητα της Υπουργού να συναντηθεί με τους οδηγούς ταξί και να συζητήσει μαζί τους τα όποια προβλήματα θεωρούν ότι υπάρχουν. Η Υπουργός είχε δηλώσει την προθυμία της και την περασμένη Δευτέρα όταν επισκέφθηκε το αεροδρόμιο Λάρνακας και σήμερα καθορίστηκε συνάντηση με τους οδηγούς ταξί στο γραφείο της στις 3.30 το απόγευμα», είπε.
 
Απαντώντας σε ερώτηση, σημείωσε πως «ορισμένα από τα προβλήματα των οδηγών ταξί είναι γνωστά, έχουν ήδη ληφθεί αποφάσεις και λαμβάνονται και μέτρα. Ωστόσο το σημερινό αίτημα (shuttle buses) είναι καινούργιο γιατί τώρα άρχισε η εφαρμογή ενός νέου νόμουν με τον οποίο οι οδηγοί ταξί διαφωνούν».
 
Θεωρούμε, συνέχισε, «ότι θα έπρεπε να γίνει μια συνάντηση στο Υπουργείο, να γίνει ένας διάλογος, να δούμε ποιό ακριβώς είναι το πρόβλημα και αν τα προβλήματα δεν λύνονταν τότε να προέβαιναν σε κάποιες ενέργειες. Αυτό που γίνεται σήμερα έχει αντίκτυπο στον τουρισμό της Κύπρου, εισερχόμαστε στην καλοκαιρινή περίοδο και δεν είναι ωραίο να έχουμε αυτά τα προβλήματα αφού στόχος όλων είναι να εξυπηρετήσουμε το κοινό».
 
Σε ερώτηση για τα πειρατικά ταξί, η κ. Κουφτερού απάντησε πως «έχουν εφαρμοστεί μέτρα για το συγκεκριμένο θέμα. Αποφασίστηκε από τον προηγούμενο Υπουργό Μεταφορών Μάριο Δημητριάδη ότι μια εβδομάδα του μήνα θα γίνονται εντατικοί έλεγχοι στο αεροδρόμιο και όπου εντοπίζονται περιπτώσεις πιθανής παρανομίας, δηλαδή ιδιωτικά αυτοκίνητα που μεταφέρουν επιβάτες επί πληρωμή, ή φαίνεται ότι λειτουργούν ως ταξί, να καταγράφονται και να αποστέλλονται στο Υπουργείο. Ακολούθως στέλνουμε προειδοποιητικές επιστολές και σε περίπτωση που τα ίδια άτομα εξακολουθούν να κάνουν την ίδια παρανομία, παραπέμπουμε το θέμα στη Νομική Υπηρεσία για λήψη νομικών μέτρων».
 
Ωστόσο, σημείωσε «δεν είναι εύκολο να αποδειχθεί η πειρατεία, γιατί στο δικαστήριο πρέπει να παρουσιαστεί ο επιβάτης που κατά κανόνα είναι τουρίστας που φεύγει για την πατρίδα του και δεν είναι εύκολο να τον φέρεις πίσω για να μαρτυρήσει ότι πλήρωσε γι’αυτή την διαδρομή».
 
Κατά τη διάρκεια της απεργίας προκλήθηκε ένταση μεταξύ των απεργών και οδηγών πειρατικών ταξί οι οποίοι μετέβησαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας προκειμένου να παραλάβουν επιβάτες.
 
Επί τόπου έσπευσαν ισχυρή αστυνομική δύναμη, αστυνομικοί με αντιοχλαγωγική εξάρτηση και λειτουργοί του Τμήματος Οδικών Μεταφορών (ΤΟΜ) για να αποτρέψουν τα χειρότερα.
 
Οι λειτουργοί του ΤΟΜ κατήγγειλαν δύο από τους οδηγούς πειρατικών ταξί οι οποίοι αποχώρησαν από το αεροδρόμιο χωρίς να παραλάβουν επιβάτες.
 
Σημειώνεται ότι οι οδηγοί ταξί απολογήθηκαν για την όποια ταλαιπωρία πιθανόν να προκάλεσε η σημερινή απεργία και δήλωσαν ότι σκοπός της είναι να εισακουστούν τα προβλήματα τους από τις αρμόδιες αρχές, οι οποίες, όπως είπαν, «λαμβάνουν αποφάσεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα κάποιων. Είμαστε χορτάτοι από υποσχέσεις, απαιτούμε πράξεις εδώ και τώρα και τα προβλήματα των οδηγών ταξί αφορούν όλους», ανέφεραν.
 
Οι οδηγοί ταξί ζητούν όπως τηρηθούν τα δρομολόγια από και προς τα αεροδρόμια, τα ωράρια και οι στάσεις επιβίβασης των shuttle buses, προσθέτοντας ότι αρμόδιοι για το θέμα είναι η Αρχή Αδειών και το Τμήμα Οδικών Μεταφορών.
 
Κάλεσαν τους αρμοδίους «να σταματήσουν να απομονώνουν τα ταξί και να προωθούν συνεχώς τα λεωφορεία», ανέφεραν ότι δεν είναι «εναντίον της ίσης επιλογής από τον πελάτη» και σημείωσαν πως «ζητούμε ίση μεταχείριση εδώ και τώρα και άμεση λύση των προβλημάτων μας».
 
Για το αεροδρόμιο Λάρνακας υπάρχουν διαθέσιμα γύρω στα 250 ταξί, που εργάζονται με το σύστημα της βάρδιας.
 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)