ΕΒΕΛ: Όχι στην κατάργηση της οροφής στα τέλη των σκυβάλων

Την έντονη διαφωνία του εκφράζει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λευκωσίας για τη μεγάλη αύξηση στα τέλη που θα προκύψει από την προωθούμενη απόφαση για κατάργηση των ανώτατων ορίων στην επιβολή τελών σκυβάλων από τις Τοπικές Αρχές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, με τα σημερινά δεδομένα ο Δήμος και οι κοινότητες της Λευκωσίας πληρώνουν 8 ευρώ ανά τόνο για την απόρριψη των σκυβάλων τους στον Κοτσιάτη ενώ η μελλοντική παράδοσή τους στον ΧΥΤΥ Κόσιης θα στοιχίζει 36 ευρώ τον τόνο.  Αναμφίβολα το κόστος θα μεταφερθεί στους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της Λευκωσίας εφόσον τα τέλη που εισπράττονται σήμερα δεν θα αρκούν για να καλυφθούν τα τέλη της υπηρεσίας.

Με βάση τις πρόνοιες του ιδίου νομοσχεδίου, αναφέρεται, καταργούνται οι οροφές για τέλη για τη διατήρηση ή χρήση οποιασδήποτε άλλης οικοδομής χώρου ή άλλου επαγγελματικού υποστατικού για την άσκηση επαγγέλματος και καταργείται το όριο στην καταβολή δικαιωμάτων που  αφορούν στην άσκηση επαγγέλματος εντός των δημοτικών ορίων.

Το ΕΒΕ Λευκωσίας διαφωνεί και θεωρεί απαράδεκτη την κατάργηση των ανωτάτων ορίων επιβολής τελών αφού δίνεται το δικαίωμα στις Τοπικές Αρχές για αυθαίρετες και υπέρμετρες αυξήσεις για κάλυψη των ελλειμμάτων τους. Αντί αυτού εισηγείται την αναθεώρηση των τελών για να μην αφεθεί σε κάθε Δήμο η ευχέρεια να καθορίζει τα τέλη κατά το δοκούν.

Εξ‘ άλλου η πρακτική του πρόσφατου παρελθόντος για τα Δημοτικά τέλη Ακίνητης Ιδιοκτησίας και οι αυθαίρετες χρεώσεις από ορισμένους Δήμους, προστίθεται, καταδεικνύει το λάθος της κατάργησης των ορόφων στα τέλη.

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα