Στο 117,6 ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Κύπρο το Δεκέμβρη

Κατά 1,4 μονάδες αυξήθηκε το Δεκέμβριο, ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) στη ζώνη του ευρώ (φτάνοντας τις 116,0 μονάδες) και κατά 1,6 μονάδες στην ΕΕ (στις 115,9), καταγράφοντας την υψηλότερη επίδοση από τον Οκτώβριο του 2000 (στη ζώνη του ευρώ) και τον Αύγουστο του 2000 (στην ΕΕ), σύμφωνα με την Γενική Διεύθυνση Οικονομικών της Κομισιόν, διατηρώντας ταυτόχρονα την ανοδική τάση που παρατηρείται από το φθινόπωρο του 2016.

Στην Κύπρο ο ESI υποχώρησε στο 117,6 το Δεκέμβριο του 2017, αφού όμως είχε ανέλθει στο υψηλότερο επίπεδο από καταβολής μετρήσεων (118,8 μονάδες) το Νοέμβριο του 2017.

Στο μεταξύ, επίσης το Δεκέμβριο του 2017, ο Δείκτης Επιχειρηματικού Κλίματος (BCI) για τη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε κατά +0,17 μονάδες (στο επίπεδο του +1,66). Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο που καταγράφηκε από το 1985.

Το κλίμα αισιοδοξίας στην οικονομία που καταγράφηκε το Δεκέμβριο ήταν ευρύτατο, κυρίως λόγω της έντονης αύξησης της εμπιστοσύνης στους τομείς των υπηρεσιών, του λιανικού εμπορίου και των κατασκευών. Η εμπιστοσύνη αυξήθηκε περαιτέρω στη βιομηχανία και στους καταναλωτές. Μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών της ζώνης του ευρώ, ο δείκτης ESI σημείωσε ισχυρή άνοδο στη Γαλλία (+2,3) και τη Γερμανία (+1,6) και, σε μικρότερο βαθμό στις Κάτω Χώρες (+0,7), ενώ παρέμεινε αμετάβλητος στην Ιταλία (0,0) και μειώθηκε ελαφρά στην Ισπανία (-0,8).

Η εμπιστοσύνη στη βιομηχανία (+1,0) συνέχισε το ράλι που είχε ξεκινήσει το περασμένο φθινόπωρο, χάρη στις υψηλότερες προσδοκίες παραγωγής (που εξέφρασαν τα διευθυντικά στελέχη εταιρειών) και, σε μικρότερο βαθμό, σε βελτιωμένες εκτιμήσεις του τρέχοντος επιπέδου γενικών βιβλίων παραγγελιών και των αποθεμάτων τελικών προϊόντων.

Η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών αναφέρει ότι από τις ερωτήσεις που δεν συμπεριλήφθηκαν στον δείκτη εμπιστοσύνης, η αξιολόγηση της προηγούμενης παραγωγής από τους διαχειριστές βελτιώθηκε σημαντικά, ενώ οι απόψεις τους για τα βιβλία παραγγελιών εξαγωγών παρέμειναν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες.

Η άνοδος της εμπιστοσύνης στις υπηρεσίες (+2,0) προέκυψε από τις αισθητά βελτιωμένες απόψεις των διευθυντικών στελεχών και από τις τρεις συνιστώσες του δείκτη, δηλαδή από την προηγούμενη και την αναμενόμενη ζήτηση, καθώς και από την προηγούμενη επιχειρηματική κατάσταση.

Η βελτίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών (+0,5) αντανακλούσε την πιο αισιόδοξη εκτίμηση του μελλοντικού επιπέδου ανεργίας στα νοικοκυριά και, σε μικρότερο βαθμό, τις προσδοκίες τους για την αποταμίευση και τη μελλοντική γενική οικονομική κατάσταση, ενώ η αξιολόγηση της μελλοντικής  χρηματοοικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών παρέμεινε σε γενικές γραμμές αμετάβλητη.

Η υψηλότερη εμπιστοσύνη στο λιανικό εμπόριο (+1,9) προήλθε από τη σημαντική βελτίωση των απόψεων των διαχειριστών σχετικά με την παρούσα κατάσταση των επιχειρήσεων και, σε κάποιο βαθμό, την επάρκεια του όγκου των αποθεμάτων, ενώ οι εκτιμήσεις τους για τη μελλοντική επιχειρηματική κατάσταση παρέμειναν ουσιαστικά σταθερές.

Η άνοδος της εμπιστοσύνης στις κατασκευές (+1,2) τροφοδοτήθηκε από ανοδικές αναθεωρήσεις στις προσδοκίες των στελεχών όσον αφορά την απασχόληση, ενώ η εκτίμησή τους για το επίπεδο των βιβλίων παραγγελιών παρέμεινε σε γενικές γραμμές αμετάβλητη.

Τέλος, η άνοδος (+3,0) της εμπιστοσύνης των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών (που δεν συμπεριλήφθηκε στο ESI) προέκυψε από βελτιωμένες εκτιμήσεις της προηγούμενης επιχειρηματικής κατάστασης, της μελλοντικής ζήτησης και, ειδικότερα, της προηγούμενης ζήτησης.

Σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες προσλήψεων και απασχόλησης στη βιομηχανία σημειώθηκαν σημαντικές αναθεωρήσεις προς τα επάνω, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και 30 χρόνια. Τα σχέδια απασχόλησης βελτιώθηκαν επίσης στον τομέα των κατασκευών, φθάνοντας σε ρεκόρ δεκαετίας, αύξηση υπήρξε δε και στις υπηρεσίες. Στο λιανικό εμπόριο, τα σχέδια απασχόλησης μειώθηκαν από το 30ετές υψηλό του Νοεμβρίου. Οι προσδοκίες για τις τιμές πώλησης αυξήθηκαν στον τομέα των κατασκευών και, πιο απότομα, στη βιομηχανία, σημειώνοντας ελαφρά μείωση στο λιανικό εμπόριο και παραμένουν ουσιαστικά αμετάβλητες στις υπηρεσίες. Οι προσδοκίες για τις τιμές καταναλωτή μειώθηκαν σημαντικά το Δεκέμβριο.

Το οριακά πιο αισιόδοξο αποτέλεσμα για την ΕΕ αποτέλεσμα (ESI +1,6) προέκυψε από τη σημαντική βελτίωση του κλίματος στη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ εκτός της ζώνης του ευρώ, το Ηνωμένο Βασίλειο (+3,6). Επίσης, η Πολωνία (+1,2) κατέγραψε αύξηση. Σύμφωνα με τη ζώνη του ευρώ, η εμπιστοσύνη βελτιώθηκε σημαντικά στις υπηρεσίες, τις κατασκευές, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και, σε μικρότερο βαθμό, στη βιομηχανία. Ωστόσο, η εμπιστοσύνη της ΕΕ παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητη στο λιανικό εμπόριο και στους καταναλωτές.
 
ΠΗΓΗ: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)