Την «έξυπνη» κάρτα στα λεωφορεία χρησιμοποίησε ο Δημητριάδης

Την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει το σύστημα έκδοσης/ακύρωσης εισιτηρίων στα λεωφορεία με τη χρήση «έξυπνης» κάρτας και να δει από κοντά τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος διαχείρισης στόλου και ενημέρωσης επιβατών (σύστημα τηλεματικής), είχε τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου ο Υπουργός Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων, Μάριος Δημητριάδης.

Ο Υπουργός παρέλαβε την «έξυπνη» κάρτα από τον σταθμό λεωφορείων στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και στη συνέχεια, μετέβηκε με το λεωφορείο του ΟΣΕΛ, αριθμός 158, με ενδιάμεση μετεπιβίβαση στα λεωφορεία του Δήμου Λευκωσίας στο παλαιό ΓΣΠ, στον σταθμό λεωφορείων στην Πλατεία Σολωμού.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη σημερινή μέρα για τις δημόσιες συγκοινωνίες καθώς, όπως τόνισε, έχει ξεκινήσει η εφαρμογή του συστήματος τηλεματικής και αυτόματης έκδοσης εισιτηρίων. Το σύστημα, σημείωσε, θα εφαρμοστεί σταδιακά σε όλες τις πόλεις, αναβαθμίζοντας σημαντικά τις υπηρεσίες δημόσιων συγκοινωνιών προς τους πολίτες μας.

Παρά τα προβλήματα, ανέφερε, που παρουσιάζονται κατά καιρούς, η πολιτεία έχει υποχρέωση να διαφυλάξει, να προωθήσει και να βελτιώσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι δημόσιες συγκοινωνίες. «Η αύξηση του αριθμού των πολιτών που χρησιμοποιούν τις δημόσιες συγκοινωνίες είναι άλλωστε μια βασική παράμετρος της προσπάθειας για αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος», συμπλήρωσε σχετικά.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το σύστημα τηλεματικής, το οποίο περιλαμβάνει την εφαρμογή συστήματος έκδοσης/ακύρωσης εισιτηρίων με τη χρήση έξυπνης κάρτας και συστήματος διαχείρισης στόλου και ενημέρωσης επιβατών, υλοποιείται από την ισπανική εταιρεία Grupo Mecanica del Vuelo Sistemas S.A. (GMV Sistemas SA), με την οποία το Τμήμα Δημοσίων Έργων υπέγραψε τον Μάιο 2016, δεκαετές συμβόλαιο.


Το σύστημα βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης. Έχουν επιτυχώς ολοκληρωθεί οι έλεγχοι όλων των λειτουργικών συστημάτων όπως και οι εγκαταστάσεις των κέντρων ελέγχου σε όλες τις εταιρείες λεωφορείων. Προχωρούν ταυτόχρονα, με γρήγορους ρυθμούς, οι εγκαταστάσεις 30 περίπου σημείων πώλησης σε κεντρικούς σταθμούς όπως και οι εγκαταστάσεις συστημάτων σε όλα τα λεωφορεία της Κύπρου που εκτελούν δημόσιες μεταφορές. Περίπου τα 2/3 από τα 790 οχήματα έχουν ήδη εγκατεστημένο το σύστημα, με τους στόλους των μεγαλύτερων επαρχιών Λευκωσίας και Λεμεσού να συμπληρώνονται εντός Δεκεμβρίου 2017. 

Σύμφωνα με τον Υπουργό, το σύστημα τίθεται σταδιακά σε λειτουργία με την εκπαίδευση των οδηγών, την καταγραφή του δικτύου (στάσεις και διαδρομές) και την ενσωμάτωση των πληροφοριών στο σύστημα. Στις διαδρομές που ενσωματώνονται πωλούνται ήδη εισιτήρια με τη χρήση των συσκευών τηλεματικής, ενώ από την αρχή του νέου έτους θα αρχίσουν να εκδίδονται σταδιακά και προσωποποιημένες «έξυπνες» κάρτες. 

Το σύστημα έκδοσης/ακύρωσης εισιτηρίων με τη χρήση έξυπνης κάρτας θα βοηθήσει στην καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού καθώς ο κάθε πολίτης θα μπορεί να προμηθεύεται μία «έξυπνη» κάρτα από τα διάφορα σημεία πώλησης. Ο πολίτης θα μπορεί να χρησιμοποιεί την πλαστική «έξυπνη» κάρτα με ευέλικτους τρόπους, αφού θα έχει τη δυνατότητα να αγοράζει/πιστώνει την κάρτα του ακόμη και μέσω διαδικτύου, και να διαχειρίζεται ηλεκτρονικά διάφορα είδη εισιτήριων (μονής διαδρομής/πολλαπλών διαδρομών/ εβδομαδιαία/μηνιαία κ.ά.) 

Σημειώνεται ότι η υφιστάμενη τιμολογιακή πολιτική δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί με την εισαγωγή των συστημάτων αυτών. 

Σε ό,τι αφορά στο σύστημα διαχείρισης στόλου, διευκολύνει τον λεπτομερή προγραμματισμό και παρακολούθηση της εκτέλεσης της υπηρεσίας από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. 

Πληροφορίες σε σχέση με την υπηρεσία που εκτελείται και την ακριβή θέση του λεωφορείου θα συλλέγονται σε πραγματικό χρόνο. Μέσω της χρήσης «έξυπνων» συστημάτων, θα προσφέρεται πληροφορία στον πελάτη για τον ακριβή χρόνο άφιξης του λεωφορείου στη στάση. Η πληροφορία θα δίδεται σε 30 ηλεκτρονικές πινακίδες που προβλέπεται να εγκατασταθούν σε σταθμούς λεωφορείων αλλά και σημαντικές στάσεις σε κεντρικά σημεία των πόλεων μέχρι το τέλος του έργου, τον Μάιο 2018. Οι εγκαταστάσεις ξεκίνησαν με την πρώτη πινακίδα να βρίσκεται στο σταθμό του νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. 

Επίσης, το σύστημα έχει διασυνδεθεί με τις ηλεκτρονικές πινακίδες πληροφόρησης επιβατών στον κεντρικό σταθμό της Πλατείας Σολωμού, στη, Λευκωσία. Στις υπόλοιπες στάσεις, η πληροφορία θα δίδεται στον πελάτη μέσω εφαρμογής «έξυπνου» κινητού (smartphone application), στα google maps και στην ιστοσελίδα του έργου. 

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα