anner-cyta-vodafone

Ο Οδυσσέας θα ξεσκονίσει τις φορολογικές δηλώσεις ΠτΔ, Υπουργών και Αρχηγών

  30/11/2017 19:11
Ο Οδυσσέας θα ξεσκονίσει τις φορολογικές δηλώσεις ΠτΔ, Υπουργών και Αρχηγών

Ο Οδυσσέας θα ξεσκονίσει τις φορολογικές δηλώσεις ΠτΔ, Υπουργών και Αρχηγών

  30/11/2017 19:11
Στοιχεία για τις φορολογικές δηλώσεις πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων (ΠΕΠ) θα ζητήσει από το Τμήμα Φορολογίας η Ελεγκτική Υπηρεσία, ύστερα από αίτημα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή ζήτησε από τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη να υποβάλει ενώπιον της στοιχεία για το κατά πόσον υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις και πότε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι Υπουργοί και οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, για την περίοδο που αφορά το 2008 και εντεύθεν.

RELATED ARTICLES


 
Στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής, ο Γενικός Ελεγκτής και μέλη της Επιτροπής αμφισβήτησαν τη δήλωση του Εφόρου Φορολογίας Γιάννη Τσαγγάρη ότι η μόνη περίπτωση στην οποία οι φοροθέτες δεν έχουν πρόσβαση στους φορολογικούς φακέλους των ΠΕΠ είναι όταν θα επιβληθεί φορολογία, περίπτωση στην οποία, όπως ανέφερε, χρειάζεται να δοθεί έγκριση από τον ίδιο. Από πλευράς τους ο Γενικός Ελεγκτής και ορισμένοι βουλευτές θεωρούν ότι η έγκριση του Εφόρου χρειάζεται σε όλες τις περιπτώσεις που κάποιος ζητά πρόσβαση στο σύστημα του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων.
 
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης έκανε λόγο για «σίριαλ ανερμάτιστων και ατερμάτιστων δηλώσεων», λέγοντας ότι ο Έφορος Φορολογίας «πέφτει σε συνεχείς αντιφάσεις και κενά».
 
«Ακόμα κι ενώπιον της πρώτης προσπάθειας για διερεύνηση από τους λειτουργούς της Ελεγκτικής Υπηρεσίας βρέθηκε να υπάρχουν σοβαρά κενά και αντιφάσεις ιδίως σε ό,τι αφορά το αν υπάρχουν φάκελοι, αν υπάρχουν φάκελοι για τα εκτεθειμένα πρόσωπα, ποια είναι τα εκτεθειμένα πρόσωπα, ποια είναι η πρόσβαση των φοροθετών σε αυτούς τους φακέλους, αν αφήνει ο Έφορος τους φοροθέτες να κάνουν τη δουλειά τους, δηλαδή να κυνηγήσουν τους φοροδιαφυγάδες, αν ο ίδιος ο Eφορος προστατεύει συγκεκριμένες περιπτώσεις φοροδιαφυγάδων», είπε.
 
Έχουμε, ανέφερε, ένα Τμήμα Φορολογίας το οποίο δεν λειτουργεί με ευθύνη των επικεφαλής, του Εφόρου και των Βοηθών Εφόρων.
 
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Παύλος Μυλωνάς μίλησε για «στρέβλωση στο Τμήμα Φορολογίας». Όπως ανέφερε, για λόγους που δεν έχουν γίνει ακόμα κατανοητοί, έχουν δημιουργηθεί κατηγορίες ΠΕΠ που περιλαμβάνουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους Υπουργούς, τους Βουλευτές και τους ανώτερους λειτουργούς του Τμήματος Φορολογίας και αυτοί οι φάκελοι είναι ερμητικά κλειστοί.
 
«Ο κ. Τσαγγάρης μας είπε πέρσι ότι θα καθαρίσει το στάβλο του Αυγεία. Πέρασαν 16-17 μήνες, σήμερα ακόμα δεν κατάλαβα εάν ενημερώνονται οι φάκελοι», είπε, και πρόσθεσε ότι το ευχάριστο είναι ότι ο Γενικός Ελεγκτής προβεί σε έλεγχο και θα διαπιστωθεί επιτέλους αν ενημερώνονται οι φάκελοι του Προέδρου, των Υπουργών, των Βουλευτών και των λεγόμενων ΠΕΠ.
 
Πρέπει, τόνισε, να υπάρξει ισονομία και ισοπολιτεία.
 
Λίστα Λαγκάρντ, Panama Papers, Paradise Papers

Η Επιτροπή Ελέγχου ενημερώθηκε από τον Έφορο για τις ενέργειες του Τμήματος Φορολογίας σχετικά με τον έλεγχο της λίστας Λαγκάρντ και τις εκροές κεφαλαίων από το 2003, καθώς και για τους ελέγχους που γίνονται για την πάταξη της φοροδιαφυγής από το συγκεκριμένο Τμήμα.
 
Για τη λίστα Λαγκάρντ ο Έφορος Φορολογίας είπε ότι αυτή αποκωδικοποιήθηκε και οι λειτουργοί που επιφορτίστηκαν με την επιβολή των φορολογιών επέβαλαν προστατευτικές 88 φορολογίες για δώδεκα συνολικά έτη, μέσω των οποίων οι φορολογούμενοι ουσιαστικά αναγκάστηκαν να υποβάλουν ένσταση και ως εκ τούτου να αρχίσει η διαδικασία της εξέτασης που οδήγησε, όπως ανέφερε, στην είσπραξη €2 εκ. από τα €25 εκ. που επιβλήθηκαν συν €10 εκ. επιβαρύνσεις.
 
Υπάρχουν, όπως ανέφερε, ακόμα 4-5 σοβαρές υποθέσεις και καμιά δεκαριά που δεν είναι σοβαρές.
 
Για τα Panama Papers είπε ότι η Κύπρος αναφερόταν σε αυτά περίπου 6300 φορές. «'Εχουμε προχωρήσει σε μια χρονοβόρα διαδικασία να ταυτοποιήσουμε αυτά τα πρόσωπα. Έχουμε κατασταλάξει περίπου σε 3000 από αυτούς κι έχουμε στείλει 700 περίπου επιστολές. Πήραμε αρκετές απαντήσεις με περιουσιακά στοιχεία κι έχουμε μια τριμελή ομάδα που ασχολείται με αξιολόγησή τους», είπε.
 
Σε ό,τι αφορά τα Paradise papers είπε ότι δεν έχουν φτάσει ακόμα στην ταυτοποίηση των προσώπων και ότι θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία για τα 189 πρόσωπα.
 
Ο Έφορος Φορολογίας δήλωσε στην Επιτροπή ότι το Τμήμα του δεν έχει στην κατοχή του τη λίστα των εκροών από τις Τράπεζες Κύπρου και Λαϊκής κατά την κλειστή περίοδο 16-27/3/2013, θέση η οποία προκάλεσε αντιδράσεις από βουλευτές που του υπέδειξαν ότι η λίστα δημοσιοποιήθηκε από μέσα ενημέρωσης και μπορεί όποιος θέλει να την αναζητήσει στο διαδίκτυο.  Ο κ. Τσαγγάρης ανέφερε ότι από την Κεντρική Τράπεζα τους δόθηκαν μόνο τα ονόματα, καθώς όπως λέχθηκε, οι ταυτότητες είναι απόρρητες.
 
«Κάναμε ταυτοποίηση εμείς, τους βρήκαμε όσους μπορούσαμε να βρούμε» είπε, προσθέτοντας πως σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Κύπρου ελέγχθηκε το 72% των εκροών τους, χωρίς να εντοπιστεί κάτι, αφού, όπως είπε, πάρα πολλοί ήταν ξένοι, κυρίως Έλληνες και Ρώσοι.  
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Κουλίας ζήτησε να καταγραφεί ως αίτημα του κ. Τσαγγάρη στην Επιτροπή να του παραχωρηθούν τα εν λόγω στοιχεία τα οποία βρίσκονται κλειδωμένα στο Γραφείο του Προέδρου της Βουλής.

 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας