ΣΕΚ: Ζητεί ολοκληρωμένη γενική φορολογική μεταρρύθμιση

Έφτασε η ώρα για μια ολοκληρωμένη γενική φορολογική μεταρρύθμιση, δεδομένου ότι η προηγούμενη έγινε το 2002, πριν την ένταξη στην ΕΕ, και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, δήλωσε ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας.

Το αίτημα αυτό, σημείωσε ο κ. Μάτσας, αποτελεί το επιστέγασμα του παγκύπριου συνεδρίου του 2016 και καταγράφεται και ως αίτημα και σε επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών πριν μερικούς μήνες.

Η Κύπρος, είπε, χρειάζεται μια γενική φορολογική μεταρρύθμιση που να διορθώνει τις στρεβλώσεις, να αποκαθιστά αδικίες που δημιουργήθηκαν σε βάρος των εισοδημάτων των πολιτών και αυτό σε απόλυτη συνάρτηση με δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας το 2015 πως οι βαριές φορολογίες ακρωτηριάζουν τα εισοδήματα των πολιτών και των επιχειρήσεων και προκαλούν ασφυξία στην οικονομία.

Πρόσθεσε ότι μέσα από το περιεχόμενο προσφάτου ειδικού σεμιναρίου που έγινε στη ΣΕΚ στις 12 Ιουλίου 2017, τεκμηριώνεται πως οι συγκυρίες τώρα στην οικονομία είναι τέτοιες που ευνοούν μια ολοκληρωμένη φορομεταρρύθμιση, η οποία θα πρέπει να βρίσκεται μέσα στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων του τόπου. 
  
Μεταξύ άλλων, η ΣΕΚ υποστηρίζει πως, στα πλαίσια της φορομεταρρύθμισης ο κοινωνικός διάλογος θα πρέπει ανάμεσα σ’  άλλα να ασχοληθεί με τις κλίμακες της φορολογίας του εισοδήματος.

"Πρέπει να διαφοροποιηθεί η φορολογία του εισοδήματος και στο σχεδιασμό των νέων φορολογικών κλιμάκων να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι οι πολίτες σε κάποια στιγμή θα κληθούν να εισφέρουν για το ΓΕΣΥ αλλά και νέα αύξηση των εισφορών για τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις. Οι εισφορές στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις είναι στο 7.8% από τον Ιανουάριο του 2014 και από τον Ιανουάριο του 2019 θα αυξηθούν στο 8.3%" είπε.
 
Άλλα θέματα, είπε, είναι η φορολογική ελάφρυνση των καυσίμων καθώς περίπου τα 2/3 της τελικής τιμής είναι φόροι, η δυνατότητα μείωσης της φορολογίας ύψους 30% που επιβάλλεται στα έσοδα από τόκους που απολαμβάνουν οι πολίτες επί των καταθέσεων τους, η δυνατότητα για επαναφορά των φορολογικών εκπτώσεων π.χ. για εξαρτώμενα τέκνα, φοιτητές, στρατιώτες όπως υπήρχαν και στο προηγούμενο φορολογικό σύστημα και ότι  στην αίτηση για το επίδομα τέκνου και τη φοιτητική χορηγία θα πρέπει να δηλώνονται και τα δάνεια που έχει το νοικοκυριό και όχι μόνο οι καταθέσεις. Όπως είπε, το τελευταίο αυτό αίτημα υποβλήθηκε και στην προηγούμενη κυβέρνηση και δεν έγινε αποδεκτό, ενώ η ΣΕΚ το επανέφερε πρόσφατα σε σχετική συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας κατά τη συζήτηση σχετικού θέματος.

Επιπρόσθετα, ο κ. Μάτσας είπε ότι η συζήτηση θα πρέπει να ασχοληθεί και με τη μελέτη εισαγωγής πράσινης φορολογίας σημειώνοντας ότι στην Κύπρο η φορολόγηση της ρύπανσης και της κατανάλωσης φυσικών πόρων είναι μηδενική και η χώρα κατατάσσεται τελευταία στην Ε.Ε. σε αυτούς τους φόρους.

Το Τμήμα Φορολογίας, πρόσθεσε, πρέπει να στελεχωθεί με το κατάλληλο προσωπικό, να αναβαθμίσει τα ηλεκτρονικά του συστήματα, ώστε να είναι σε θέση να διασταυρώνει στοιχεία με άλλα κυβερνητικά τμήματα προς επιβεβαίωση της ορθότητας των φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων.
 
Τάχθηκε υπέρ της εκπόνησης και εφαρμογής εκστρατείας δημιουργίας φορολογικής συνείδησης και είπε ότι η ΣΕΚ είναι έτοιμη στα πλαίσια του κοινωνικού διαλόγου να συζητήσει θέματα που στοχεύουν στην πάταξη της φοροδιαφυγής και στην ενίσχυση των πολιτικών για βελτίωση της εισπρακτικής ικανότητας του κράτους, το οποίο έχει να λαμβάνει από καθυστερημένους φόρους ποσά που ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ.
 
"Ιδιαίτερα ως προς τη φοροδιαφυγή θα πρέπει να γίνει υποχρεωτική η έκδοση απόδειξης, να υπάρξει φορολόγηση με βάση τεκμήρια όπως είναι π.χ. η ανέγερση υπερπολυτελών κατοικιών και η απόκτηση πανάκριβων αυτοκινήτων και να δημοσιεύεται κατά καιρούς ο φορολογικός κατάλογος με όσους οφείλουν στο κράτος και έχουν καταδικαστεί από τη δικαιοσύνη ώστε και ο πολίτης να γνωρίζει ποιες εταιρείες και ποια επώνυμα φυσικά πρόσωπα φοροδιαφεύγουν" είπε και τάχθηκε ξανά υπέρ της λογικής του name and shame της δημόσιας διαπόμπευσης.
 
Η ΣΕΚ, είπε, υποστηρίζει ότι «μια φορολογική μεταρρύθμιση – που θα βρίσκεται ασφαλώς μέσα στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους – θα μειώσει τα φορολογικά βάρη που επωμίζονται οι πολίτες, θα ενισχύσει τα εισοδήματα τους, θα αυξήσει τη ροπή προς κατανάλωση και θα βοηθήσει την πραγματική οικονομία να κινηθεί προς καλύτερες αναπτυξιακές κατευθύνσεις».
 
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Μάτσας είπε ότι η ΣΕΚ πολιτεύεται ανεξάρτητα και ως εκ τούτου τα θέματα που θέτει προς συζήτηση στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου δεν διασυνδέονται με τη ευαισθησία που παρουσιάζει η χρονική συγκυρία ενόψει των προεδρικών εκλογών.

Η παρέμβασή μας, ανέφερε, θα καταγραφεί στο σύνολο των θέσεων της ΣΕΚ που θα αποσταλούν σε όλους τους υποψήφιους για την προεδρία της Δημοκρατίας σε μια προσπάθεια να επηρεάσουμε θετικά και να ευαισθητοποιήσουμε όλους τους ενδιαφερόμενους.

"Αναμένουμε ο διάλογος να ξεκινήσει όσο το δυνατό πιο σύντομα`, συνέχισε.

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, είπε ότι πολλά από τα αιτήματα όπως το θέμα της υποχρεωτικής έκδοσης αποδείξεων, κατατέθηκαν και επί προηγούμενης κυβέρνησης επί Υπουργού Οικονομικών Χαρίλαου Σταυράκη αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση.

Ο Χρίστος Καρύδης, υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομικών Μελετών της ΣΕΚ, αναφερόμενος στη χρονική συγκυρία της δημοσιογραφικής διάσκεψης, είπε ότι δεν είναι τυχαία και ότι η ΣΕΚ ανέμενε να δει πώς εξελίσσονται τα δημόσια οικονομικά διότι επιθυμεί μια φορολογική μεταρρύθμιση που δεν θα ανατρέπει την ευρωστία των δημόσιων ταμείων. Το εννιάμηνο, είπε, έκλεισε με πλεόνασμα 426 εκατ. οπότε αυτή ήταν η κατάλληλη στιγμή για να τεθεί το θέμα.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή