Όλα όσα έγιναν στο Cyprus International Investors Summit 2017

Την ισχυρή πεποίθηση ότι επενδυτικές ευκαιρίες υπάρχουν σε όλους τους τομείς-κλειδιά της κυπριακής οικονομίας εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χάρης Γεωργιάδης, στο 2ο Cyprus International Investors Summit, που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό από την IMH, σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Προώθησης Επενδύσεων (CIPA). 

Απευθυνόμενος στο μεγαλύτερο ίσως επενδυτικό κοινό που επισκέφθηκε μαζικά τη χώρα, ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Πολιτείας για το επενδυτικό ενδιαφέρον που επιδεικνύεται και ευχαρίστησε τους διοργανωτές του Συνεδρίου για την πρωτοβουλία τους αυτή. Ανέφερε ότι πραγματικές επενδυτικές ευκαιρίες υπάρχουν όχι μόνο σε τομείς που αποδείχθηκαν ιδιαίτερα ανθεκτικοί τα τελευταία χρόνια και οι οποίοι διατηρούν σημαντικές ενδείξεις ανάπτυξης αλλά και σε αναπτυσσόμενους τομείς, οι οποίοι προσφέρουν διαφορετικές και νέες προοπτικές.

Αναφερόμενος στον τομέα Ακινήτων, Ανάπτυξης Γης και Αναψυχής, ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικές άμεσες ξένες επενδύσεις όπως οι μαρίνες Λεμεσού και Αγίας Νάπας, το πολυθεματικό καζίνο-θέρετρο και άλλες. Τόνισε επίσης την αξιοσημείωτη ανάπτυξη του τομέα, λόγω της ευρύτερης προσπάθειας για ανάδειξη της ελκυστικότητας της χώρας και συγκεκριμένων φορολογικών κινήτρων που έχουν εφαρμοστεί. 

Συνεχίζοντας, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στα γενικότερα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού και φορολογικού, εποπτικού και νομικού θεσμικού πλαισίου. Ολοκλήρωσε επαναλαμβάνοντας την πρόθεση της Κυβέρνησης να συνεχίσει να προσπαθεί για ένα σταθερό, φιλικό προς τις επιχειρήσεις οικονομικό περιβάλλον.

Με τη σειρά του, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Μιχάλης Σοφοκλέους, ανέφερε ότι προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει, μέσα από τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις, ότι η Κύπρος θα είναι πάντοτε σε θέση να προστατεύσει και να αναδείξει τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα για να ενισχύσει την ελκυστικότητά της και να προσφέρει στους επενδυτές τις ευκαιρίες που αναζητούν. Ο κ. Σοφοκλέους υπογράμμισε την ευελιξία που επιδεικνύει η χώρα ως μια μικρή οικονομία με αποδεδειγμένη ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα, γεγονός το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όλους τους επενδυτές, όπως δήλωσε. Αναλύοντας το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Κυβέρνησης, ο κ. Σοφοκλέους τόνισε ότι στόχος του δεν είναι μόνο η βελτίωση του δημόσιου τομέα αλλά και των συνθηκών που επικρατούν στην πραγματική οικονομία, μέσα από την ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας και της δυνατότητάς της να προσελκύει ξένες επενδύσεις. 

Εκ μέρους του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA), ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης καλωσόρισε τους ξένους επενδυτές και έστειλε το μήνυμα ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για επενδύσεις στη χώρα. Ο CIPA, ανέφερε, παραμένει αφοσιωμένος στην αποστολή του να στηρίζει υφιστάμενους και δυνητικούς επενδυτές αλλά και να συμβάλλει στην ενίσχυση των λόγων για τους οποίους ένας επενδυτής επιλέγει την Κύπρο για επέκταση των δραστηριοτήτων του. «Στόχος του Οργανισμού είναι η ενδυνάμωση του πολυδιάστατου, βιώσιμου και αναπτυξιακού οικονομικού μοντέλου που οραματιζόμαστε για την Κύπρο, μέσα από την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που θα καταστήσουν όσο το δυνατόν πιο φιλικό το επιχειρηματικό της περιβάλλον», συμπλήρωσε.

 

Στις συζητήσεις που ακολούθησαν, συμμετείχαν εκλεκτοί εκπρόσωποι του επιχειρηματικού τομέα, καθώς και οι Υπουργοί Υγείας, κ. Γιώργος Παμπορίδης και Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, οι οποίοι ανέλυσαν τις αναπτυξιακές προοπτικές και επενδυτικές ευκαιρίες που προκύπτουν στους τομείς των χαρτοφυλακίων τους. 

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, 150 θεσμικοί επενδυτές από 30 και πλέον χώρες είχαν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερες πληροφορίες για τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Κύπρος σε όλους τους τομείς. Παρουσιάστηκαν επιλεγμένα αναπτυξιακά έργα στους τομείς Ακινήτων, Ανάπτυξης Γης και Αναψυχής, ενώ παρουσία στο Συνέδριο είχαν και εκπρόσωποι των σημαντικότερων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο στους τομείς των επαγγελματικών, νομικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, επενδυτικών ταμείων, ναυτιλίας και άλλων. Οι συμμετέχοντες είχαν επίσης τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν προσωπικές συναντήσεις με εκπροσώπους εταιρειών και έργων για τα οποία επέδειξαν ενδιαφέρον, καθώς και επί τόπου επισκέψεις στους χώρους τους.

Ανάμεσα στους θεσμικούς επενδυτές που συμμετείχαν ήταν ηγετικά στελέχη επενδυτικών ταμείων, εταιρειών ιδιωτικών κεφαλαίων, επιχειρήσεων, τραπεζών, συμβουλευτικών και άλλων διεθνών οργανισμών από τη Μέση Ανατολή, την Ασία, την Αφρική, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, που κατέφθασαν στην Κύπρο με αποκλειστικό σκοπό τη συμμετοχή τους στο Συνέδριο και τη βολιδοσκόπηση ενδεχόμενων επενδυτικών ευκαιριών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη.

Δειτε Επισης

Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Στη Νέα Υόρκη για επαφές ο Γιώργος Παπαναστασίου-Στο επίκεντρο οι επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Κύπρο
Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι