Λιγότεροι …στο πόθεν έσχες

Μείωση του εύρους εφαρμογής της νομοθεσίας για το πόθεν έσχες, με περιορσμό των αξιωματούχων, τα περιουσιακά στοιχεία των οποίων θα δημοσιοποιούνται, επιχειρεί η κυβέρνηση, με νομοσχέδιο που ενέκρινε στις 6 Σεπτεμβρίου το Υπουργικό Συμβούλιο και κατατέθηκε ενώπιον της Βουλής για συζήτηση και ψήφιση.

 

Το εν λόγω νομοσχέδιο, περιορίζει την εφαρμογή των προνοιών της νομοθεσίας για το πόθεν έσχες σε μικρότερο εύρος ελεγχόμενων προσώπων. Από την υποχρέωση δημοσιοποίησης του πόθεν έσχες εξαιρούνται δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι κατεχόμενων δήμων, όπως και οι σχολικές εφορίες. Παράλληλα το προτεινόμενο ν/σ προβλέπει8 επιμήκυνση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων περιουσιακών στοιχείων από τους ενδιαφερόμενους στην αρμόδια Αρχή (Τριμελές Συμβούλιο). Όπως τονίζεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, επείγει η άμεση εξέταση και ψήφισή του ν/σ πριν την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων στις 23.9.2017, που με το νομοσχέδιο προτείνεται να επιμηκυνθεί.

Πιο αναλυτικά, το νομοσχέδιο προνοεί:

•    διαφοροποίηση του τρόπου διορισμού τω νομίμων ελεγκτών που θα διενεργούν τις λογιστικές ή οικονομικές πραγματογνωμοσύνες ή άλλες ελεγκτικές πράξεις, ώστε να μην εγείρονται νομικά προβλήματα.

•    αφαίρεση των δημάρχων και δημοτικών συμβούλων των κατεχομένων δήμων από τα ελεγχόμενα πρόσωπα και, προκειμένου περί των κοινοτικών συμβουλίων των μη κατεχομένων κοινοτήτων (οι κατεχόμενες κοινότητες ήδη εξαιρούνται) παραμονή μόνο των προέδρων και αναπληρωτών προέδρων στα ελεγχόμενα πρόσωπα. Πρόσθετα, εξαιρούνται ρητά οι σχολικές εφορείες από τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.

•    περιορισμό της υποχρέωσης δημοσιοποίησης της δήλωσης στους αξιωματούχους εκείνους μόνο, οι οποίοι διαδραματίζουν ρόλο στη δημόσια πολιτική και οικονομική ζωή, παρόμοιο με τους ανώτατους πολιτικούς αξιωματούχους, με τη δημιουργία πρόσθετου Παραρτήματος ΙΑ στο νόμο.  Όλοι οι υπόλοιποι ελεγχόμενοι θα υποβάλλουν τις δηλώσεις περιουσίας, αλλά οι δηλώσεις δεν θα δημοσιοποιούνται.

•    προσθήκη στα στοιχεία της δήλωσης που δεν θα δημοσιοποιούνται, των αριθμών των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχομένων.

•    επιμήκυνση μέχρι 31.12.2017 τις προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων για τακτοποίηση διαδικαστικών θεμάτων.

Βάσει του προτεινόμενου νομοσχεδίου, το πόθεν έσχες θα δημοσιοποιείται για τους εξής:

1.    Οι αρχηγοί κοινοβουλευτικών κομμάτων, οι οποίοι δεν είναι μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων
2.    Οι αρχηγοί μη κοινοβουλευτικών κομμάτων
3.    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
4.    Οι δήμαρχοι και τα μέλη των δημοτικών συμβουλίων των μη κατεχόμενων δήμων
5.    Ο Διοικητής και ο Υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας
6.    Ο Γενικός Ελεγκτής και ο Βοηθός Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας
7.    Ο Προεδρικός Επίτροπος
8.    Ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα.

Όλοι οι υπόλοιποι, οι οποίοι χρήζουν ελέγχου από τη νομοθεσία,  θα υποβάλλουν κανονικά τις δηλώσεις περιουσίας τους, ωστόσο τα περιουσιακά τους στοιχεία δεν θα δημοσιοποιούνται•

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η οποία φέρει την υπογραφή του Γενικού εισαγγελέα, σκοπός του εν λόγω νομοσχεδίου είναι η τροποποίηση του βασικού νόμου για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή του, με την αφαίρεση από τον κατάλογο των ελεγχομένων  προσώπων, των Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων των Κατεχομένων Δήμων, των οποίων ο ρόλος περιορίζεται στην συντήρηση της μνήμης των Κατεχομένων Δήμων τους και τη σύσφιξη των σχέσεων των δημοτών τους. Αφαιρούνται, επίσης, μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων των μη Κατεχομένων Κοινοτήτων, με το αιτιολογικό ότι δεν διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα και δεν ασκούν οποιαδήποτε ουσιαστική εξουσία.  

Όπως επισημαίνεται «σκοπός του εν λόγω νομοσχεδίου, είναι ο αναλογικότερος χειρισμός της υποχρέωσης δημοσιοποίησης των Δηλώσεων με τον περιορισμό των δημόσια εκτεθειμένων προσώπων τα οποία υποχρεούνται να δημοσιοποιούν τη Δήλωση τους, σ΄ εκείνα τα οποία λόγω του αξιώματος που κατέχουν και των καθηκόντων που επιτελούν αλλά και των εξουσιών που ασκούν, απαιτείται περισσότερη διαφάνεια». 

Το νομοσχέδιο θα εξεταστεί από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών η οποία είχε από πριν, προγραμματίσει συνεδρία για συζήτηση θεμάτων που άπτονται της νομοθεσίας για το πόθεν έσχες, για τις 20 Σεπτεμβρίου
 

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Στη Νέα Υόρκη για επαφές ο Γιώργος Παπαναστασίου-Στο επίκεντρο οι επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Κύπρο